Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Με αντίπαλο τη μεγάλη Ιταλία!


Οι υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας στο πλαίσιο του πρώτου βαλκανικού κυπέλλου ολοκληρώθηκαν με τρεις ήττες, στις αναμετρήσεις Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας στο Βελιγράδι (15.3.1931, 4-1), Βουλγαρίας-Ελλάδας στη Σόφια (25.10.1931, 2-1) και Ελλάδας-Ρουμανίας 2-4 στο γήπεδο ΠΑΟ (29.11.1931). Τα επόμενα δυο χρόνια ακολούθησαν οι αγώνες του 2ου και 3ου Βαλκανικού Κυπέλλου (χωρίς κάτι αξιοπρόσεκτο από πλευράς μας) και το Μάρτιο του 1934 η Εθνική κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση: Τη συμμετοχή της στον 7ο Ευρωπαϊκό όμιλο για τα προκριματικά του 2ου Παγκοσμίου Κυπέλλου! Μοναδικός μας αντίπαλος θα ήταν η πανίσχυρη Ιταλία του Βιτόριο Πότζο, σε δυο παιχνίδια, με το πρώτο να διεξάγεται στο στάδιο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου, την Κυριακή 25 Μαρτίου 1934, μπροστά σε 20.000 θεατές και τον Ελβετό διαιτητή Ρενέ Μερτσέτ.

Προπονητής -και εκλέκτορας μαζί- της Ελλάδας ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης (φωτό), που παρέταξε: Τερματοφύλακα τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο (του ΟΣΦΠ) και στην αμυντική γραμμή τους Άρη Χρυσαφόπουλο (ΟΣΦΠ), Φίλιππο Κουράντη (αρχηγό, ΟΣΦΠ), Νικηφόρο Βικελίδη (Άρη), Δανιήλ Δανελιάν (Άρη) και Γιάννη Χέλμη (Εθνικού). Την επιθετική πεντάδα αποτελούσαν οι Αντώνης Μηγιάκης (ΠΑΟ), Νίκος Αγγελάκης (Άρη), Γιάννης Βάζος (ΟΣΦΠ), Δημήτρης Μπαλντάσης (ΠΑΟ) και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος (ΟΣΦΠ). Αναπληρωματικοί ήσαν οι Χρήστος Ρίμπας (τερματοφύλακας, ΑΕΚ), Αδαμάντιος Τριανταφύλλης (ΠΑΟ), Χριστόφορος Ράγγος (ΟΣΦΠ), Κώστας Γκίκας (Απόλλωνα Αθηνών) και Δημήτρης Ζουρντός (Εθνικού Πειραιώς).

Οι ιταλοί προηγήθηκαν στο 40ο λεπτό με τέρμα που σημείωσε ο Αμφιλότζιο Γκουαρίζι με βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, έπειτα από εξαιρετική πάσα του Λουϊζίτο Μόντι. Στο 44’ ο Τζουζέπε Μεάτσα με κοντινό σουτ από πάσα του Γκουαρίζι σημείωσε το 2-0. Ακόμη δυο τέρματα (όλα για τη «σκουάντρα-ατζούρα») μπήκαν στην επανάληψη, από το Τζιοβάνι Φεράρι με πλασέ στο 69’ -μετά από ατομική προσπάθεια 40 μέτρων- και πάλι το Μεάτσα στο 71ο λεπτό, το θεαματικότερο όλων: Σέντρα του Μάριο Μοντεσάντο και ακροβατικό ημί-ψαλίδι εν-κινήσει στον αέρα (4-0). Πέντε λεπτά πριν το τέλος, συνδυάστηκαν άψογα οι Μπαλντάσης, Λεωνίδας Ανδριανόπουλος και Βάζος και ο τελευταίος «έσκασε» μια απίθανη επιτόπια ντρίπλα στο Μόντι. Ο σέντερ μπακ των ιταλών τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή και το πέναλτι που υποδείχτηκε εκτέλεσε ψηλά άουτ αριστερά ο Δανελιάν, ξεγελώντας ωστόσο  τον ιταλό γκολκίπερ Κάρλο Τσερεσόλι, που έπεσε προς την άλλη γωνία.

Το παιχνίδι ήταν αποθέωση του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου που στην κυριολεξία έσωσε, με τις σπουδαίες επεμβάσεις του, την Εθνική από μεγαλύτερη συντριβή. Μάλιστα μετά τη λήξη, ο Βιτόριο Πότσο του πρότεινε να μεταγραφεί στην Ιταλία, κάτι που ο έλληνας τερματοφύλακας αρνήθηκε κατηγορηματικά.
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...