Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΠΑΟΚ στην κορυφή της Ευρώπης!

Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1990-91


Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1990-91 ήταν η εικοστή πέμπτη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού.

Ο τελικός του 1991 ορίστηκε να διεξαχθεί στη Γενεύη ("Πατινουάρ ντε Βερνέ") της Ελβετίας και φιναλίστ ήταν από τη μία ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης του Ντράγκαν Σάκοτα και από την άλλη η ισπανική Σαραγόσα ("CAI Zaragoza") του Μανουέλ Τομάς.

Διαδικασία διεξαγωγής

Το σύστημα διεξαγωγής περιελάμβανε έναν προκριματικό γύρο με τρία ζευγάρια σε διπλές αναμετρήσεις και στη συνέχεια τρεις ακόμη γύρους (φάση των "16", προημιτελική φάση ομίλων και ημιτελικούς) πάντα με διπλές συναντήσεις, έως τον μονό Τελικό αγώνα. Οι συμμετέχουσες ομάδες ήσαν μόλις δεκαεννέα.

Προκριματική φάση

Έξω έμειναν οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας ("Haarlem Ijmuiden"), του Βελγίου (Leuven ABB") και του Λουξεμβούργου ("Contern AB").

Φάση των "16"

Εδώ αποκλείστηκαν ακόμη οκτώ σύλλογοι: Οι "Fyrishov Gators", "Bayeruth Basket", "Lahti Namika", "Pasabahce", "Brasov CSU", "Sunderland EPAB", "Slask Wrocklaw", "Hunor KC".

Κατάταξη Προημιτελικών ομίλων

• 1ος όμιλος: 1) Cholet Cedex Basket, 2) Dinamo Moscow, 3) Knorr Bologna, 4) Ovarense Desportiva.

• 2ος όμιλος: 1) Zaragoza, 2) ΠΑΟΚ, 3) Hapoel Galil Elion, 4) "Crvena Zvezda Beograd.

Ημιτελικοί

Η Σαραγόσα δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη Σολέ (105-95 στη Γαλλία) και 90-79 στην Ισπανία), ενώ συγκλονιστική εξέλιξη είχαν τα δυο παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τη Ντιναμό Μόσχας. Στη Θεσσαλονίκη οι έλληνες επικράτησαν με 13 πόντους διαφορά (95-82). Στη ρεβάνς της Μόσχας, οι ρώσοι με κορυφαίο το Σεργκέι Μπαζάρεβιτς παραλίγο να ανατρέψουν την κατάσταση, νικώντας αυτοί με 12 πόντους (75-63).

Τελικός

Ο Τελικός ήταν δραματικός και επεισοδιακός. Οι ισπανοί βρέθηκαν μπροστά στο ημίχρονο με πέντε πόντους (31-36). Στην επανάληψη τα πράγματα χειροτέρεψαν για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχασε τους ψηλούς του Φασούλα και Κέν Μπάρλοου με 5 φάουλ, με αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά να αναγκαστεί να παίξει με σέντερ φορ το σερραίο φόγουορντ Μακαρά! Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ άντεξε στην πίεση της Σαραγόσα και έχοντας υπέρτερους τους Μπάνε Πρέλεβιτς και Σταυρόπουλο πήρε τη μεγάλη νίκη, με σκορ 76-72.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ πέτυχε να επαναλάβει το επίτευγμα της ΑΕΚ του 1968 και χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της, σε συλλογικό επίπεδο.

Οι συνθέσεις.

• ΠΑΟΚ: Σταυρόπουλος 15, Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Μακαράς, Φασούλας 7, Μέμος Ιωάννου 3, Πιτ Παπαχρόνης, Νίκος Μπουντούρης.

• Σαραγόσα: Π. Αρθέγκα 1, Ντέϊβις (ΗΠΑ) 24, Φ. Αρθέγκα 17, Κέβιν Μαγκί (ΗΠΑ) 17, Αντρέου 8, Ρουΐθ 5, Θαπάτα, Ερνάντεθ, Μουρθία, Αλβάρεζ.

Πηγές

• Ρώσικη Βικιπαίδεια

• BASKETPEDYA-Historical Basketball Database

• "100 χρόνια μπάσκετ 1891-1991".

• Περιοδικό "Τρίποντο" (αναδρομές και αφιερώματα στο θεσμό).

• Αθλητικές εφημερίδες της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...