Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα σημαντικό ρεκόρ του Μήτσου Πηγαδίτη!


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο εμβληματικός, πρώην αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης μας, Δημήτρης Πηγαδίτης, εκτός των πολλών άλλων σπουδαίων επιτευγμάτων του, είναι δημιουργός μίας εντυπωσιακής επίδοσης που όμοιά της δεν υπάρχει στα χρονικά της ερασιτεχνικής περιόδου του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής κατηγορίας (1960 – 1979). Για να γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι, πρέπει να θυμίσουμε, ότι, η διοργάνωση της Α΄ Εθνικής έγινε επαγγελματική με έναρξη την αγωνιστική σεζόν 1979-80. Τις προηγούμενες είκοσι χρονιές ο χαρακτήρας της κατηγορίας ήταν από αμιγώς ερασιτεχνικός έως ημί-επαγγελματικός (όχι για όλες τις ομάδες και οπωσδήποτε δεν αφορούσε το σύνολο των ποδοσφαιριστών).


Την τελευταία, λοιπόν, σεζόν της ερασιτεχνικής περιόδου, το 1978-79 (18 ομάδες - 34 αγωνιστικές) το Αιγάλεω έδινε αγώνα σωτηρίας για να αποφύγει τον υποβιβασμό του, καθώς ειδικά στον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα που είχε φέρει ήταν απογοητευτικά. Στους αγώνες ρεβάνς, όμως, η ομάδα φαινόταν σα να «αναστήθηκε» από τον αγωνιστικό της λήθαργο και έπειτα από μία σειρά θετικών αποτελεσμάτων πλησίασε στον στόχο της. Ο Πηγαδίτης ήταν ένας εκ των στυλοβατών του «Σίτι», ως ο παίκτης που πολλές φορές «ξελάσπωσε» την ομάδα από δύσκολες καταστάσεις. Στον πρώτο γύρο κέρδισε θέση βασικού μόλις τη 10η αγωνιστική, αφού υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Μέχρι τη λήξη του γύρου είχε σημειώσει μόλις ένα γκολ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, την 15η αγωνιστική, εναντίον του Ο.Φ.Η. στο Αιγάλεω (1 – 0). Μία αγωνιστική νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου του 1979 ο ίδιος είχε σκοράρει με απευθείας φάουλ σε βάρος του Πανσερραϊκού εκτός έδρας (οι Σερραίοι επικράτησαν με σκορ 2-1). Το ίδιο επανέλαβε στο «φινάλε» του γύρου, εναντίον της Καβάλας στο Δημοτικό Στάδιο (3 – 0, με το Φοράκη να πετυχαίνει τα άλλα 2 τέρματα).

Στους αγώνες του β΄γύρου ο «Μητσάρας» ήταν καταιγιστικός, φτάνοντας συνολικά τα 10 τέρματα, με οκτώ από αυτά να έχουν επιτευχθεί με ισάριθμα πέναλτι (8 στα 8 πέναλτι + 2 φάουλ), σκόραρε λοιπόν μόνο με στημένη μπάλα! Πιο ειδικά, τη μπάλα από τα 9 μέτρα (11 βήματα) έστειλε στα αντίπαλα δίκτυα (για το β΄γύρο) στα ματς με Π.Α.Ο.Κ. (1-0, εντός), Ηρακλή (1-1, εντός), Παναχαϊκή (1-0, εντός), Απόλλωνα Αθήνας (3-0, εντός, πέτυχε 2 γκολ), Καστοριά 2-1 (εντός) και Σέρρες (3-2).

  • Το ρεκόρ του Πηγαδίτη καταρρίφθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια μετά (περίοδος 1988-89) και από τον Ούγγρο σέντερ-φορ του Ολυμπιακού Βόλου Ίμρε Μπόντα, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν με 20 γκολ, εκ των οποίων τα δέκα πέτυχε με πέναλτι (10 στα 10). Ο Μπόντα, σε λιγότερους αγώνες (πρωτάθλημα 16 ομάδων – 30 αγωνιστικές) σκόραρε από την «άσπρη βούλα» 4 φορές στον πρώτο γύρο και 6 φορές στον δεύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...