Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ο πιο δύσκολος αγώνας του Τάσου Μπουντούρη...

(1983)

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης δίνει μάχη ζωής

(Γράφει: Ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Εδώ και μία εβδομάδα, ο παλαίμαχος Έλληνας πρωταθλητής της Ιστιοπλοΐας, Ολυμπιονίκης της Μόσχας (1980, χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «Σόλλινγκ») και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Τάσος Μπουντούρης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (σε καταστολή) στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε οδηγώντας τη μηχανή του, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Οι ευχές όλων μας συνοδεύουν τον Τάσο στο μεγάλο αγώνα που δίνει, όχι κόντρα σε αντιπάλους, στα κύματα ή τον αντίθετο άνεμο, αλλά αυτή τη φορά για την ίδια του τη ζωή! Ευχόμαστε η γερή του κράση, η ίδια που του εξασφάλισε τόσες επιτυχίες στους υγρούς στίβους, να κάνει και πάλι το θαύμα της.


Ο Τάσος Μπουντούρης γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 2 Αυγούστου του 1955 και μεγάλωσε στο Μικρολίμανο. Από πολύ μικρός έδειξε τη μεγάλη του αγάπη για τα θαλάσσια σπορ και πολύ σύντομα εντάχθηκε στο δυναμικό του Ολυμπιακού. Με ύψος 1,86 μ., βάρος 90 κιλά και αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ομάδας του μεγάλου λιμανιού αναδείχτηκε πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ πήρε μέρος σε συνολικά έξι συνεχείς Ολυμπιάδες (1976, 1980, 1984, 1988, 1992 και 1996) ενώ κέρδισε την πρόκριση και για άλλες τρεις (!), στις οποίες για διαφορετικούς λόγους, δεν συμμετείχε.

Δημοσίευμα: 29-7-1980
Ο «Κολοφώνας» των διακρίσεών του ήλθε το καλοκαίρι του 1980, λίγο πριν κλείσει τα 25 του χρόνια. Εκείνη τη χρονιά πέτυχε, στην αρχή του καλοκαιριού, να έρθει 3ος κατά τη Διεθνή Εβδομάδα Ιστιοπλοΐας του Κιέλου. Λίγο μετά, στο πλαίσιο της 22ης Ολυμπιάδας της Μόσχας, κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο με σκάφος τύπου «Solling», στο Ταλίν της Εσθονίας (που τότε ανήκε στην ΕΣΣΔ) κατά το διάστημα από 21 ώς 29 Ιουλίου έχοντας για πλήρωμά του τον 27χρονο Αριστείδη Ραπανάκη και τον 26χρονο Αναστάσιο Γαβρίλη. Ο Μπουντούρης, μάλιστα, είχε πετύχει να πάρει την πρώτη θέση στην 4η και στην 5η ιστιοδρομία, ανεβαίνοντας στην 6η και 2η θέση της γενικής κατάταξης, αντίστοιχα, μία 2η θέση στην οποία παρέμεινε και μετά την 6η ιστιοδρομία, όταν τερμάτισε 4ος. Διεκδικώντας πλέον ακόμη και το χρυσό μετάλλιο, ο Τάσος και οι δύο συναθλητές του ρίχτηκαν στην μάχη της τελευταίας (7ης) κούρσας, στην οποία ξεκίνησαν υπέροχα. Ωστόσο, 500 μέτρα πριν το τέλος ο άνεμος δε τους ευνόησε και υποχώρησαν στην τελευταία θέση. Με μία υπεράνθρωπη όμως προσπάθεια, κατάφεραν να έλθουν 3οι και να κατακτήσουν έτσι, πανάξια το χάλκινο μετάλλιο, ανεβαίνοντας συγκινημένοι στο βάθρο των Ολυμπιονικών.

"Αθλητική Ηχώ" (30 Ιουλίου 1980)
Ο Μπουντούρης ήταν 6ος στην «παρθενική» του Ολυμπιάδα (στο Κίνγκστον του Καναδά, το 1976, στην κατηγορία σκαφών «Finn») ενώ τέσσερα χρόνια πριν (1972, Ολυμπιάδα Μονάχου), λόγω του νεαρού της ηλικίας του (17 ετών) και παρότι είχε πιάσει το σχετικό όριο, οι υπεύθυνοι προτίμησαν να στείλουν στη θέση του τον έμπειρο Ηλία Χατζηπαυλή, που τελικά πήρε το αργυρό μετάλλιο. 6ος Ολυμπιονίκης όμως ήταν ο Μπουντούρης και το 1984 στο Λός Άντζελες (σε ηλικία 29 ετών), ενώ το 1996 στην Ατλάντα (στα 41 του χρόνια!)  πήρε την 4η θέση!

Με τον Ηλία Χατζηπαυλή στην Ολυμπιάδα του 1984


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...