Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Λεωκράτης Ανεμοδουράς: Σεβαστή η γνώμη του αναγνωστικού κοινού.



Αγαπητέ Λεωκράτη,


  • ·         Εδώ και περίπου 2,5 έτη έχεις αναλάβει την αναβίωση γνωστών εικονογραφημένων σειρών από τα ιστορικά περιοδικά «Μπλεκ», «Ζαγκόρ» και «Όμπραξ» που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ‘70 και ‘80. Με την έκδοση του τίτλου «Νέος Μπλεκ» οι ήρωές τους επέστρεψαν στο προσκήνιο ανακαλώντας ξεχασμένες μνήμες από το παρελθόν και ενθουσίασαν τους νοσταλγούς όλων αυτών των κόμικς. Πως κρίνεις την πορεία του εγχειρήματός σου έως σήμερα?


       
 Το εγχείρημα έως τώρα μπορεί να κριθεί επιτυχημένο. Από τον Οκτώβριο του 2013 όταν ξεκινήσαμε με την επανέκδοση του Μικρού Ήρωα έχουμε διανύσει περίπου 3 χρόνια έχοντας προσθέσει άλλες 2 μηνιαίες εκδόσεις (Μπλεκ, Μίστερ Νο και οι άλλοι), αρκετές ειδικές εκδόσεις και ένα βιβλίο. Ευελπιστούμε ωστόσο  και σε περισσότερες. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε καθημερινά τη θετική ανταπόκριση του κοινού και την αγάπη τους για αυτές τις παλιές  εικονογραφημένες εκδόσεις. Στην προσπάθεια αυτή, πέρα από το αναγνωστικό κοινό που έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, πολύ σημαντική είναι η συμβολή των συνεργατών μας αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν το χώρο και μας προσφέρουν καθημερινά τις γνώσεις τους. Δεν μπορώ λοιπόν να μην αναφερθώ στο Νίκο Νικολαΐδη, το Γιώργο Βλάχο, τον Κώστα Φραγκιαδάκη και τον Λευτέρη Ταρλαντέζο που οι συμβουλές, οι πληροφορίες και γενικότερα η εμπειρία τους στο χώρο, μας βοηθά απεριόριστα.


  • ·         Τα τελευταία χρόνια, ίσως ως αντιστάθμισμα προς την οικονομική κρίση που βιώνουμε, έχει παρατηρηθεί μια στροφή του ενδιαφέροντος των μεγαλύτερων αναγνωστών για τις παλαιότερες εικονογραφημένες σειρές, κάτι που εκφράζεται με πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα διάφορα φόρουμ των ιστοσελίδων του διαδικτύου. Πιστεύεις ότι αυτό επιτρέπει μια αισιοδοξία για αύξηση του κοινού των τακτικών, μηνιαίων εκδόσεών σου («Νέος Μπλεκ», «Μίστερ ΝΟ και οι άλλοι», «Μικρός Ήρως», «Συλλεκτικός Μπλεκ») ή στοχεύεις και στα άτομα μικρότερων ηλικιών ?

      

 Ο βασικός μας στόχος είναι να συνδυάσουμε το παλιό με το νέο, πρώτα απ’ όλα για να αυξήσουμε όσο το δυνατό το αναγνωστικό μας κοινό, αλλά και γιατί όραμα μας είναι να καθιερώσουμε και νέους ήρωες, ως κάτι δικό μας στην μακρόχρονη πορεία των εκδόσεων μας. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εμπλουτίσει τις εκδόσεις και με ήρωες όπως ο Νάθαν Νέβερ, ο Ντύλαν Ντογκ και ο Μάρτιν Μίστερι. Οι χαρακτήρες αυτοί ξεφεύγουν από το κλασικό μανιχαϊστικό μοντέλο των ηρώων των ESSEGESSE αλλά και των βασικών χαρακτήρων του Μπονέλλι (Μίστερ Νο, Τεξ, Ζαγκόρ) και δίνουν έναν πιο σύγχρονο τόνο στις εκδόσεις μας. Οι ήρωες αυτοί απευθύνονται τόσο σε πιο νεαρό κοινό, που δεν μπορεί να ταυτιστεί με παλιούς ήρωες, αλλά και σε ένα πιο απαιτητικό κοινό που αναζητά το κάτι διαφορετικό σε μια μηνιαία εικονογραφημένη έκδοση.

  • Ποια ιντερνετικά «εργαλεία» χρησιμοποιείς για τη διάδοση των εντύπων σου και με ποιους τρόπους ?
      Τα βασικά εργαλεία  είναι το site μας www.ccpublic.gr , τα newsletter και οι σελίδες μας στο fb. Έχουμε σελίδα για κάθε έκδοση μας στο fb. Μέσω αυτών των εργαλείων επικοινωνούμε τα πάντα: τις νέες μας εκδόσεις, τα εκδοτικά μας πλάνα, τις προσφορές μας, αλλά και προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με το κοινό μας. Παράλληλα χρησιμοποιούμε την υπηρεσία fb και google ads για να επικοινωνούμε στοχευμένα τις εκδόσεις μας και να αυξάνουμε τη βάση του αναγνωστικού κοινού που μας ακολουθεί. Προσπαθούμε να αλληλεπιδρούμε καθημερινά με το αναγνωστικό μας κοινό, επικοινωνώντας νέα ή κομμάτια από τις εκδόσεις μας. Επίσης κατά καιρούς, διεξάγουμε διαδικτυακές έρευνες, ειδικά όταν πρόκειται να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, προκειμένου να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα των προτιμήσεων του κοινού μας.


  • ·         Καθώς είσαι ο πρώτος έλληνας εκδότης στα χρονικά που εγκαινίασε τη ζωντανή επικοινωνία με το κοινό, επηρεάζεσαι ή όχι από τη γνώμη και τις επιθυμίες των αναγνωστών σου ?

    
   Δεν νομίζω ότι είμαι ο πρώτος εκδότης που έχει ζωντανή επαφή με το κοινό του. Η εποχή είναι αρκετά δύσκολη και επιβάλλεται να έχεις επαφή με το κοινό σου εαν θέλεις πραγματικά να κατανοήσεις τις επιθυμίες του αλλά και να επιβιώσεις στο χώρο. Η γνώμη του αναγνωστικού είναι σημαντική και οφείλεις να τη σεβαστείς. Από κάθε σχόλιο και πρόταση των αναγνωστών εμείς κερδίζουμε, γιατί ακριβώς καταλαβαίνουμε  τι θέλουν και μπορούμε να διαμορφώσουμε τις εκδόσεις μας ανάλογα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες. Κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό με βάση τα μέσα που διαθέτουμε.


  • ·         Προγραμματίζεις κάποια νέα έκδοση αυτό τον καιρό και εάν ναι, με ποιο θέμα ?

     Ετοιμάζουμε κάποια πράγματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα γιατί ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Έως το τέλος Σεπτέμβρη πάντως οι αναγνώστες μας θα έχουν νέα. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα νέο βιβλίο αλλά και ένα νέο εικονογραφημένο περιοδικό.


  • Διατηρείς επαφές με άλλους εκδότες εικονογραφημένων σειρών ?
     Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι στο χώρο αυτό έχω γνωρίσει ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει αμέριστα. Ο χώρος των κόμικς εκπέμπει μια ξεχωριστή γοητεία και χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι το πάθος και η αγάπη τους για το αντικείμενο. Και μιλάω για σκιτσογράφους, σεναριογράφους, εκδότες, μεταφραστές, αναγνώστες και δημοσιογράφους με τους οποίους έχω αρκετά συχνή επαφή. Όλοι αυτοί, μου δίνουν καθημερινά την πεποίθηση ότι ο χώρος των κόμικς έχει μια ξεχωριστή δυναμική και πολλά περιθώρια ανάπτυξης.


  • Από τους έλληνες δημιουργούς (σεναριογράφους και εικονογράφους) ποιους θεωρείς τους πλέον επιτυχημένους διαχρονικά ?
     Είναι πραγματικά κρίμα που η αγορά μας δεν επιτρέπει στους Έλληνες δημιουργούς να προχωρήσουν σε παραγωγή νέων έργων και να ξετυλίξουν το ταλέντο τους. Είμαι βέβαιος ότι αν μπορούσαν να στηριχθούν οικονομικά οι δημιουργίες τους, θα είχαμε τεράστια παραγωγή κόμικς με διεθνή απήχηση. Από Έλληνες σκιτσογράφους θα ξεχώριζα τους Ηλία Κυριαζή (πρόσφατα διάβασα το ELYSIUM και το βρήκα εξαιρετικό), το Γιάννη Ρουμπούλια και τον Soloup, πολλά από τα έργα των οποίων εκδίδονται και στο εξωτερικό. Από σεναριογράφους θα ανέφερα τον Αβραάμ Κάουα που έχει υπογράψει σπουδαία graphic novels (Ubermensch!, Δημοκρατία), αλλά και υπηρετεί το χώρο από άλλα πόστα (μεταφραστής (ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ) και αναλυτής). Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που ήδη ξεχωρίζουν και στο μέλλον είμαι βέβαιος ότι θα μας χαρίσουν σημαντικές δημιουργίες. Θα ξεχωρίσω τον Κώστα Φραγκιαδάκη και τον Νικόλα Στεφαδούρο.


  • Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά, πέραν των δικών σου εκδόσεων ?
     Πέρα από τις εκδόσεις μας που θα τις διάβαζα ακόμα και αν δεν τις εξέδιδα, τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να διαβάζω οποιοδήποτε ελληνικό ή μεταφρασμένο στα ελληνικά graphic novel κυκλοφορεί, παλιό και νέο. Μερικά από αυτά που πραγματικά με ενθουσίασαν είναι ο ΓΛΥΠΤΗΣ του S. McCloud από τις εκδόσεις Webcomics , το ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ του D. Cunningham από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, το BLANKETS του C. Thomson από τις εκδόσεις ΚΨΜ και το γνωστό EL ETERNAUTA  των H. G. Oesterheld και F. S. Lopez από τις εκδόσεις Jemma Press.


  • ·         Ποιον διάσημο καλλιτέχνη θα ήθελες να γνωρίσεις προσωπικά ?

     
Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να γνωρίσω καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει τους χαρακτήρες που εκδίδουμε αλλά δυστυχώς αρκετοί από αυτούς δεν είναι εν ζωή. Θα ήθελα λοιπόν να γνωρίσω το Sergio Bonelli που υπήρξε επιτυχημένος τόσο ως σεναριογράφος όσο και σαν εκδότης αλλά και το Gallieno Ferri που ουσιαστικά αποτέλεσε τον άμεσο συνεργάτη του σε σημαντικές δημιουργίες όπως Ζαγκόρ και Μίστερ Νο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...