Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος η γιορτή του Ι.Λ.Ο.Α.! (αναδημοσίευση)

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014


Κατάμεστη η αίθουσα του Πολυχώρου
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ-ΒΡΑΝΑ", για
την εκδήλωση του "Ι.Λ.Ο.Α."
Λαμπρή ήταν και φέτος, όπως και πέρσι, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω ("Ι.Λ.Ο.Α.") σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών ("ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.") χθες Σάββατο 18 Ιανουαρίου επ' αφορμής της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στονΠολυχώρο "Ελληνικό Μολύβι-Βρανά", την πρώτη επίσημη εκεί, κατόπιν αδείας που χορήγησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Ο ιδρυτής του Μουσείου, εκλεκτός συμπολίτης και φίλοςΓιάννης Περράκης αποτέλεσε την "ψυχή" της βραδιάς, όπως πάντα, παρουσιάζοντας σε πλήθος κόσμου το οποίο κατάκλυσε την αίθουσα τα εκθέματα του Ι.Λ.Ο.Α., μέρος μόνο των οποίων, κατόπιν έγκρισης του δήμου, έχει μεταφερθεί στο "Μολύβι" όπου και θα βρίσκονται και τις επόμενες ημέρες, στη διάθεση των επισκεπτών.

Ο γλύπτης Χαράλαμπος Γκούμας (δεξιά), μαζί με τον
παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Γονίδη.
Σε όμορφα διαμορφωμένα περίπτερα μπορούσε κάποιος να δει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιου Πολίτη, ο οποίος έζησε επί σειρά ετών στο Αιγάλεω, ντοκουμέντα από την αδελφοποίηση του δήμου μας με τις πόλεις Λεγανές Μαδρίτης Ισπανίας και Κυθρέας Κύπρου, διάφορα αναμνηστικά προς πώληση από το νεότευκτο 'Σύλλογο Φίλων ΙΛΟΑ', κεραμική και γλυπτική τέχνη του σπουδαίου αιγαλιώτη δημιουργού Χαράλαμπου Γκούμα, τα έργα του οποίου ήταν διάσπαρτα παντού εντυπωσιάζοντας τους παρισταμένους, κι ακόμη γωνιές με "Πολεμικά" είδη, "Τσαγκαριό", "Υφαντική-Ραπτική", "Αργαλειό", "Ρακιδιό" και "Γεωργικά εργαλεία".

Η κα Ζουμπούλη στο μικρόφωνο
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τραγούδια από τη χορωδία του ΕΛΚΕΛΑΜ, για τις δραστηριότητες του οποίου μίλησε η κυρίαΖουμπούλη-Πετροπούλου που εξήρε τη συνεισφορά των κ.κ. Θεόδωρου Πετρόπουλου και Βασιλείου Δημητρόπουλου, αλλά και εκτέλεση παραδοσιακών δημοτικών χορών από τα χορευτικά μπαλέτα του ιδρύματος, ντυμένα με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.



Ιωάννης Σκουλούδης
Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε ο λαογράφος κ. Ιωάννης Σκουλούδης, αναφερόμενος στο έθιμο του "Βασιλόψωμου" εις μνήμη του Αγίου Βασιλείου και πως εξελίχθηκε μέχρι τις ημέρες μας, ενσωματωμένο ανέκαθεν στην ελληνική ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Ο ομιλητής μάλιστα διέλυσε αρκετούς μύθους που έχουν τεχνηέντως προβληθεί σχετικά με τον "Άη-Βασίλη" της δυτικής καταναλωτικής κουλτούρας και που δεν έχουν καμία βάση αληθείας. Κατόπιν ήταν η σειρά του σεβασμιότατου εφημέριου του Ι.Ν. Ύψωσης Τιμίου Σταυρού πατέρα Πέτρου, να ψάλει αποσπάσματα του Ιερού Ευαγγελίου, ευλογώντας παράλληλα την πίτα του Αγίου Βασιλείου του ΙΛΟΑ.

Γιάννης Περράκης
Συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, ο Γιάννης Περράκης ευχαρίστησε από καρδίας τους καλεσμένους του για την παρουσία τους. Εν συνεχεία, ανακοίνωσε λαχειοφόρο αγορά για την κλήρωση ενός συλλεκτικού ραδιοφώνου και πέντε εικόνων, ενώ με βάση αριθμούς που βρίσκονταν πάνω στα κομμάτια της πίτας τα οποία μοιράσθηκαν στους προσκεκλημένους από τα δυο ωραιότατα κορίτσια του μουσείου, έλαβε χώρα δημόσια κλήρωση με έπαθλα μια ασημένια εικόνα τηςΠαναγίας Γλυκοφιλούσας, έναΑγιοκωνσταντινάτο χρυσό νόμισμα και ένα κρητικό μαχαίρι κατασκευής Τερεζάκη. Πάντα ευφάνταστος στις επιλογές του, ο Γιάννης Περράκης διενέργησε την κλήρωση μέσα σε ένα διάφανο εργένικο πλυντήριο, που εκτέλεσε χρέη κληρωτίδας !

Οι αρχές της πόλης μας βρέθηκαν στην εκδήλωση.
Κομμάτια της πίτας κλήθηκαν να κόψουν και να αφιερώσουν κατά σειρά, ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) Ανδρέας Μποζίκας, η γενική γραμματέας του δήμου Αγίων Αναργύρων κυρία Σπηλιοπούλου, από το "Σύγχρονο Ανθρώπινο Αιγάλεω" οΓιάννης Γκίκας, ο επικεφαλής της 'Ανάπλασης' Δημήτρης Μπίρμπας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίουΓεώργιος Λάμπρου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Κανελλάκης, Βασίλης Γιαννακάκοςκαι Μανόλης Επιτροπάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ανδρουλακάκης και Κώστας Παπαντωνίου, οι αντιδήμαρχοι Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος και Γεώργιος Τόλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωάννης Κάντζος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ανάπτυξης  Λευτέρης Παπαγεωργίου και ο αντιπρόσωπος της αστυνομικής αρχής Σταύρος Κατής.

Η χορωδία του "ΕΛΚΕΛΑΜ"
Ακολούθησαν οι κληρώσεις, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης την παράσταση έκλεψαν και πάλι οι νέοι και οι νέες του ΕΛΚΕΛΑΜ με την υπέροχη αυτή βραδιά πολιτισμού να ολοκληρώνεται πανηγυρικά με τα ακούσματα Κρητικής λύρας από τοΓιώργο Δαγαλάκη και τους συνεργάτες του.

Ο πατέρας Πέτρος ευλογεί.
Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων πολλών, ο αιγαλιώτης μουσικοσυνθέτης Λάκης Χαλκιάς, ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου 'Φίλοι του Πυριτιδοποιείου' Βασίλης Βασιλειάδης και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παναγόπουλος, οι αντιδήμαρχοιΑντώνης Γκίνης, Διονυσία Σιγάλακαι Γιάννης Δημομελέτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννα Χριστόγλου, Γιάννης Κληρονόμος, Δήμητρα Κορμπά, ο λυκειάρχηςΓιώργος Λαμπρόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Δάφνης-Υμηττού Ελένη Λέκα, ο πρόεδρος του ΕΕΒΕΕ Αιγάλεω Ηλίας Μάνδρος, ο γεν. γραμματέας του ΑΣΔΑ Τάκης Μπιτούνης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καφετζής, η πολιτευτής κυρία Μπαρμπαγιάννη, ο κ.Άγγελος Γκένιας κ.α.
Περράκης: Τους ευχαριστώ !
Σε δήλωσή του προς την "ΑΙΓΑΛΕΩΠΑΙΔΕΙΑ" ο Γιάνης Περράκης αναφέρει: "Ευχαριστωπολυ ολο το Δημοτικο Συμβουλιο του Δημου ΑΙΓΑΛΕΩ για την παραχωρηση του χωρου , το ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ) για τα παραδοσιακα Καλαντα και την μουσικοχορευτικη του συμμετοχη του,τον Δημαρχο Χρηστο Καρδαρα, τον προεδρο του Δημοτ.Συμβουλιου Γιωργο Λαμπρου, τους αντιδημαρχους Γιαννη Δημομελετη, Λαμπρο Σκλαβουνο, Γιωργο Τολη, Διονη Σιγαλα, Χαρη Ξεζωνακη, τους δημοτικους συμβουλους Γιαννη Γκικα και πρωην αντιδημαρχο, Λευτερη Παπαγεωργιου, Δημητρη Μπιρμπα και υποψηφιο Δημαρχο, την πρωην αντιδημαρχο Γιαννα Χριστογλου και Δημοτικη Συμβουλο, τον πρωην αντιδημαρχο και Δημοτ. Συμβουλο Αντωνη Γκινη, τους Αντιπεριφερειαρχες Νικο Ανδρουλακακη και Κωστα Παπαντωνιου,τους περιφερειακους συμβουλους Βασιλη Γιαννακακο, Κωστα Κανελλακη και Μανωλη Επιτροπακη, εκπροσωπους φορεων, τον Λακη Χαλκια, τον Τακη Χρυσικακο, τον Πρωην βουλευτη Λαμπρο Μιχο, την Γενικη Γραμματεα του δημου Αγ. Αναργυρων-Καματερου Δημητρα Σπηλιοπουλου, τον Δ\ΤΗ Ασφαλειας Αιγαλεω Σταυρο Κατη, τον πρωην Προεδρο του Δημ. Συμβουλιου Γιαννη Καντζο και υποψηφιο Δημαρχο, τον εκδοτη Γιωργο Καφετζη, τον Ανδρεα Κλεισαρχακη προεδρο Κρητων Αιγαλεω με τον Ταμια Παν. Μουτσατσο, τον Προεδρο Ασσυριων Κυριακο Μπατσαρα, τον Σηφη Μανουσογιαννακη προεδρο των απανταχου Σφακιανων, τον Δημητρη Σταματακη προεδρο Κρητων Ελληνικου, τον Γωργο Συριανογλου προεδρο Κητων Χαιδαριου, την πρωην Αντιδημαρχο Δημ. Κορμπα, τον πρωην προεδρο του συλλογου εργαζομενων δημου Αιγαλεω Νικο Κοντο, τον Προεδρο  του Συλλογου ''ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ'' με εκπροσωπους, την πολιτευτη Τζενη Μπαρμπαγιαννη, τον προεδρο του Συνδεσμου Φιλων του Οικουμενικου Πατριαρχειου Μακη Παπαδοπουλο, την Δημοτ. Συμβουλο Δαφνης Υμητου Ελενη Λεκκα, ολους τους Φιλους και Φιλες και ιδιαιτερα τον Προεδρο του ΑΣΔΑ και υποψηφιο Δημαρχο ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ  Ανδρεα Μποζικα, τον Γενικο Γραμματεα και πρωην Προεδρο του ΑΣΔΑ Τακη Μπιτουνη για ολο το ενδιαφερον και βοηθεια για τις εκδηλωσεις Πολιτισμου και Λαογραφιας  του ΙΛΟΑ."

Ο συνθέτης Λάκης Χαλκιάς, ανάμεσα στους Βασίλη Βασιλειάδη
(αριστερά) και Δημήτρη Παναγόπουλο.
Επόμενη εκδήλωση του "ΙΛΟΑ" θα είναι η βράβευση με αφιέρωμα στο έργο του γλύπτη Χαράλαμπου Γκούμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου.


Εκτέλεση παραδοσιακών χορών
από τα μπαλέτα του "ΕΛΚΕΛΑΜ"


Μετά και τη χθεσινή βραδιά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι πείσθηκαν για το πόσο είναι αναγκαία η στήριξη στο πρόσωπο του άξιου συνδημότη Γιάννη Περράκη και στο έργο που επιτελεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...