Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η ιστορία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (μέρος Β΄)

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ωστόσο, το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας που αναγνωρίζει η FIFA και έχει καταγράψει στα αρχεία της είναι το ματς Σουηδία-Ελλάς 9-0 (ημίχρονο 6-0) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, στις 28 Αυγούστου του 1920.

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν και Σμυρνιοί ποδοσφαιριστές, καθώς η περιοχή της Ιωνίας είχε τότε καταληφθεί από τον ελληνικό στρατό και ενσωματωθεί (προσωρινά) στον εθνικό κορμό. Μετά από ένα ιδιαίτερα κοπιαστικό ταξίδι με ατμόπλοιο (Πειραιάς-Μασσαλία) αλλά και με τρένο (μέσω Παρισιού και Βρυξελλών), η ομάδα έφθασε στον προορισμό της, έπειτα από έξι ολόκληρες ημέρες! Βέβαια οι παίκτες «αποζημιώθηκαν», καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά θα αγωνίζονταν σε στάδιο με χλοοτάπητα, μια πρωτόγνωρη για αυτούς εμπειρία. Επιπλέον, οι διεθνείς μας εντυπωσιάσθηκαν και από τις εξαιρετικές αθλητικές υποδομές, που αντίκρισαν. Όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος, η Ελλάδα δέχθηκε το πρώτο γκολ μόλις στο 4ο λεπτό, ενώ στο 31’ το σκορ ήταν ήδη 6-0 ! «Δήμιος» για την Εθνική μας αναδείχθηκε ο σπουδαίος γκολτζής Χέρμπερτ Κάρλσον που σκόραρε σε βάρος μας πέντε τέρματα.

Γεώργιος Καλαφάτης
Στα «ελαφρυντικά» της εκτεταμένης ήττας περιλαμβάνεται ο τραυματισμός και η αποχώρηση του Νίκου Καλούδη (της Πειραϊκής Ένωσης) στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης (δεν επιτρέπονταν εκείνη την εποχή αλλαγές), ενώ οι υπόλοιποι που έπαιξαν ήταν οι  Αντώνης Φωτιάδης (Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.), Αγαμέμνων Γκίλης (Πανιωνίου), Δημήτριος Γιώτης (Απόλλωνα Σμύρνης), Απόστολος Νικολαΐδης (Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Αθλητικού ομίλου-Π.Π.Α.Ο., ο μετέπειτα Παναθηναϊκός Α.Ο.-Π.Α.Ο.), Χρήστος Πέππας (Πειραϊκής Ένωσης), Γιώργος Καλαφάτης (αρχηγός, Π.Π.Α.Ο.), Γιάννης Ανδριανόπουλος (Πειραϊκής Ένωσης), Θεόδωρος Νικολαΐδης (Π.Σ. Γουδίου), Γιώργος Χατζηανδρέου (Πειραϊκού Συνδέσμου, ο μετέπειτα Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.) και Θεόδωρος Δημητρίου (Πανιωνίου).
Αναπληρωματικοί ήταν οι Γιώργος Ανδριανόπουλος (Πειραϊκού Συνδέσμου), Σωτήρης Δεσποτόπουλος (Πανιωνίου), Δημήτρης Δεμερτζής (Π.Π.Α.Ο.), Ιωάννης Σταυρόπουλος (Π.Π.Α.Ο.) και Βασίλης Σάμιος (Απόλλωνα). Μεγάλη απώλεια ήταν και η απουσία του πολυσύνθετου μέσου Λουκά Πανουργιά (Π.Π.Α.Ο.), ο οποίος δυστυχώς τραυματίσθηκε σε προπόνηση της Εθνικής και έμεινε εκτός αποστολής.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...