Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ο Α.Ο. Αιγάλεω πρωταθλητής Α΄ Εθνικής!

Το καλοκαίρι του 1968, η ομάδα του Αιγάλεω, μια από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Α΄Εθνικής κατηγορίας, δήλωσε συμμετοχή στο πρώτο "θερινό πρωτάθλημα" που διοργάνωνε η Ε.Π.Ο. υπό την αιγίδα του Ο.Π.Α.Π.

Σ΄αυτό το θεσμό, οι ομάδες συνήθως χρησιμοποιούσαν αναπληρωματικούς ή νεαρούς ποδοσφαιριστές, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους και την απόκτηση εμπειριών. Ωστόσο, εκείνη την αρχική περίοδο, η τότε διοίκηση του Αιγάλεω αποτόλμησε να ρισκάρει τη συμμετοχή της πρώτης ομάδας (με κίνδυνο οι βασικοί παίκτες να μην έχουν καθόλου περιθώρια ξεκούρασης), καθώς το έπαθλο για τον θερινό τίτλο δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο.

Θα φανταζόταν κανείς ότι το Αιγάλεω μπορεί να έχει κερδίσει δυο φορές τον ΠΑΟ (και στη Λεωφόρο και στο δημοτικό στάδιο), να έχει αναδειχτεί επίσης δυο φορές ισόπαλο με τον Ολυμπιακό εντός και εκτός έδρας και να έχει συντρίψει σε διπλές αναμετρήσεις τον πολύ ισχυρό εκείνη την εποχή Βύζαντα;
Όλα αυτά συνέβησαν και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο!

Στον όμιλο του Νότου μετείχαν οι προαναφερόμενες 4 ομάδες. Πρώτο ματς στα Μέγαρα στις 7 Ιουλίου και θρίαμβος (2-0), χάρις σε τέρματα των Χρυσοστόμου (75΄) και Μπαλαρίνη (80΄). Η ρεβάνς 2 εβδομάδες μετά στο Αιγάλεω, όπου οι Μεγαρείς ηττήθηκαν με το συντριπτικό 5-0 (Λυκουρίνος, Αναστόπουλος, Μαρκόπουλος και Χρυσοστόμου 2, τα γκολ του θριάμβου).

Σειρά είχε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος παρέταξε αρκετούς βασικούς. Στις 28 Ιουλίου το Αιγάλεω πέρασε με 3-2 από τη Λεωφόρο (Σταυρόπουλος 1-0, Κυριακίδης 2-2 και Μαρκόπουλος το νικητήριο). Στις 4 Αυγούστου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο Αιγάλεω, με τελικό σκορ 1-1 και το Μπάμπη Σταυρόπουλο να ανταποδίδει με πέναλτι στο 61', ξεγελώντας το Συρίγο, το τέρμα που είχε πετύχει ο Φοράκης από το 31ο λεπτό. Άθλος το αποτέλεσμα, λόγω των αποβολών του Κυριακίδη στο 70΄και του Σταυρόπουλου στο 72΄.

Στις 18 Αυγούστου είχε έρθει η σειρά για τον επαναληπτικό με τον ΠΑΟ στο δημοτικό γήπεδο. Νέα επιτυχία, με το ίδιο σκορ (3-2) και χατ-τρικ του αείμνηστου Γιώργου Γιαννακόπουλου (31΄ με κεφαλιά 1-1, 54΄πάλι με κεφαλιά 2-1 και στο 79΄με σουτ 3-1).

Μια εβδομάδα μετά, το "Σίτι" παρατάχθηκε στο Φάληρο κόντρα στον ΟΣΦΠ. Ισοφάρισε 2 φορές, με τον Μαρκόπουλο στο 31ο λεπτό και τον Χρυσοστόμου στο 89΄ (2-2), διατηρώντας το αήττητο και τερματίζοντας πανάξια στην πρώτη θέση του νοτίου ομίλου.

Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στις 15 Σεπτεμβρίου του 1968 στο γήπεδο Λαμίας, μπροστά σε 4.000 ενθουσιώδεις θεατές (κόπηκαν 3.817 εισιτήρια), με αντιπάλους το Αιγάλεω και την πρωταθλήτρια του βορρά, Βέροια.

Ύστερα από ένα αναγνωριστικό α΄45λεπτο, οι Αιγαλιώτες κατέβηκαν αποφασισμένοι για τη νίκη στην επανάληψη, ασκώντας ασφυκτική πίεση στα καρέ του Μασάδη και στο 65ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι. Ο Τάκης Μαρκόπουλος, με άψογη εκτέλεση, χάρισε τον πρώτο τίτλο Α΄Εθνικής στην ομάδα της πόλης μας!

  • Στους 7 αγώνες χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 21 κυανόλευκοι ποδοσφαιριστές. Ήταν οι τερματοφύλακες Ντουντούμης και Πουπάκης και ακόμη οι Μπαλαρίνης, Μακρής, Τσιαμπουρής, Βιλλιώτης, Λυκουρίνος, Μουσκάτ, Κυριακίδης, Σταυρόπουλος, Αναστόπουλος, Χρυσοστόμου, Ρουμπάνης, Μαρκόπουλος, Λάρδας, Γιαννακόπουλος, Ελευθεριάδης, Γρίμμας, Ματθ. Μουράτης, Γονίδης και Γκιόκεζας.

1 σχόλιο:

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...