Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Σπουδαίοι αντίπαλοι: Καλλιθέα Γ.Σ.

 

(Του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Η Καλλιθέα, η σκληροτράχηλη ομάδα της Αθηναϊκής συνοικίας που εδρεύει στο γραφικό "Ελ Πάσο" (σήμερα Στάδιο "Γρηγόρης Λαμπράκης") αποτέλεσε έναν άξιο αντίπαλο για το Αιγάλεω, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη, κατά καιρούς, σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες (Α', Β' & Γ'). Πάντοτε τα μεταξύ των δύο δημοφιλών συλλόγων παιχνίδια παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούσαν το "μαγνήτη" για χιλιάδες φιλάθλους.Η Καλλιθέα (πλήρες όνομα: "Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέας") ιδρύθηκε το 1966 έπειτα από συγχώνευση των τοπικών ομάδων του  Έσπερου (έτος ίδρυσης 1943), του Ηρακλή (1926), της Αθλητικής Ένωσης Καλλιθέας (1947), του Καλλιθαϊκού (1926) και του Πυρσού.


Πανοραμική άποψη του Σταδίου Καλλιθέας

Το 1969 η Καλλιθέα ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β' Εθνική κατηγορία. Από το 2002 έως το 2006 συμμετείχε στην Α'  Εθνική, ενώ το 2012 πήρε μέρος σε αγώνες κατάταξης για την επάνοδό της (αυτή τη φορά στη διοργάνωση της Super League) αλλά απέτυχε να προαχθεί, παραμένοντας στη Football League.

Η Καλλιθέα έφτασε πέντε φορές έως την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας (1970, 1979, 1987, 2002, 2010). Μεγαλύτερο επίτευγμά της ήταν η κατάληψη της 9ης θέσης στην Α’ Εθνική (2005). Ένας από τους γνωστότερους προέδρους της ήταν ο αείμνηστος Νικόλαος Σαλευρής.

Παραθέτω ορισμένες ιστορικές ομαδικές φωτογραφίες της ομάδας, από το Facebook

1969 (1η χρονιά Β'  Εθνικής): Άνω: Στ. Κυριαζής, Κερκύρας, Βασίλης Μαστρακούλης, Λεβέντης, Γεωργιάδης, Ερμείδης και (κάτω) Νούσης, Αρίστου, Μαξούρης, Αντώνης Μιχελής, Σκανδάμης.


1975: Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Στ. Κυριαζής, Ντούλας, Λίσκας, Δεμίρης, Πρωτοψάλτης και
Μεγαρίτης (ή "Λειβαδίτης"), Αντώνης Μιχελής, Πεσιρίδης, Καρακατσάνης, Ανδρέας Ποταμιάνος. 


1978: Λάκης Γκλέζος, Βένος Βαλαχάς, Μεγαρίτης, Λαγός, Ντούλας, Αδάμ, Κριμιτζάς και
Λίσκας, Κωνσταντέλλος, Χαρ. Τεννές, Σούλης Παππάς.

1979: Μέξης, Στ. Κυριαζής, Κολοβός, Βένος Βαλαχάς, Ιωάν. Κυριαζής, Ντούλας και
Χάρης Γραμμός, Γιάννης Πλούμπης, Αντ. Μιχελής, Πεσιρίδης, Λίσκας.


  • Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.gskallithea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μία γυναίκα που πέτυχε τόσα πολλά!

  Η Nichelle Nickols (ως Nyota Uhura) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Κατά τη διάρκεια του τρίτου κύκλου της σειράς επιστημονικής φα...