Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Bas Schuddeboom: Ο άνθρωπος πίσω από τη Lambiek Comiclopedia

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

 Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1980 στο Zaandam της Βόρειας Ολλανδίας όπου και κατοικεί έως σήμερα, ο Bas Schuddeboom είναι, μαζί με τον πιστό συνεργάτη του, Kjell Knudde, η «ψυχή» της περίφημης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας των κόμικς, «Lambiek», διαδεχόμενος τον εμβληματικό ιδρυτή της, Kees Kousemaker (1942-2010).

Φώτο: Οι Bas (δεξιά) και Kjell, έξω από τις εγκαταστάσεις της Lambiek (2018)


Bas Schuddeboom

Γνωρίστηκα μαζί του μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων πριν από αρκετά χρόνια και, ειλικρινά, με «μάγεψε» με το ζήλο, τη συνέπεια και την πίστη σε αυτό που κάνει, να τροφοδοτεί συνεχώς μία τεράστια βάση δεδομένων με νέα στοιχεία, τα οποία φροντίζει, παράλληλα, να ανανεώνει και να αναδεικνύει σε παγκόσμιο επίπεδο! Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου να συνεργάζομαι, στο μέτρο του δυνατού και μόνο για Έλληνες καλλιτέχνες, μαζί του, καθώς το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει μετά την κάθε νέα προσθήκη που του προτείνω, είναι εντυπωσιακό! Κι αυτό, διότι, φροντίζει και ο ίδιος, με επισταμένη και πλήρη έρευνα που πραγματοποιεί, να εμπλουτίζει τα μάλλον λίγα, αρχικά, στοιχεία που του παρέχω για κάθε βιογραφούμενο καλλιτέχνη, με ένα πλήθος επιπλέον πληροφοριών και αναφορών! Εκπληκτικό !!!

 Ο χαρακτήρας Ome Dries δημιουργήθηκε από το Bas Schuddeboom και τα σχέδια της σειράς φιλοτέχνησε ο Maximino Tortajada Aguilar - © Disney.

 


Η δημιουργική ομάδα του περιοδικού Donald Duck(2011): Bas Schuddeboom, Ferdi Felderhof, Jos Beekman, Jim van der Weele (Het Parool, 19 Μαρτίου 2011, photo: Dingema Mol).


 Bas Schuddeboom και Kees Kousemaker  εργάζονται στο ατελιέ της Lambiek (2004).

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών του Άμστερνταμ (Τμήμα Μ.Μ.Ε. και Διοίκηση Πληροφοριών, 1999-2003), πολυπράγμων και ανήσυχα δημιουργικός, ο Bas είναι, παράλληλα, εκδότης εικονογραφημένων εντύπων, μεταφραστής και συγγραφέας για παιδικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων το κοριτσίστικο Tina (από το 2013) και οι Ολλανδικές εκδόσεις των περιοδικών της  εταιρείας Walt Disney.

 Συνεργάτης των εκδοτικών Ομίλων Sanoma και DPG Media, είναι επίσης, από το 2001, ο υπεύθυνος διαχειριστής του ιστότοπου της εγκυκλοπαίδειας Lambiek, που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Από το 2004 έως το 2012 διαχειριζόταν την επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού Donald Duck και είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του εβδομαδιαίου κόμικ. Από το 2012 έχει επικεντρωθεί στα έντυπα της Disney στην Ολλανδία.

 Με επιρροές από τις εκδόσεις Dupuis, που τον συντρόφευαν στα πρώτα του χρόνια, ο Bas έχει και ο ίδιος συγγράψει σενάρια ιστοριών του διάσημου παπιού Ντόναλντ Ντακ (για το ομώνυμο περιοδικό), άλλων ηρώων του Disney, όπως και για τις σειρές/χαρακτήρες «Professor Breinstein» (2011), «Karlijn», «Catootje en de Ouders’», «Tina», «Nick & Simon», «Nenas Vlog», «Krijn Zwaan» κ.α. σε συνεργασία με πλήθος εικονογράφων και σχεδιαστών.


Η ιστορία της Lambiek, από τη Margreet de Heer

 Στις 2 Οκτωβρίου 2020 οι Kjell Knudde και Bas Schuddeboom τιμήθηκαν από το ίδρυμα Het Stripschap με το βραβείο P. Hans Frankfurther για τις ιδιαίτερες συνεισφορές τους στην διατήρηση και εξέλιξη της Lambiek, ως άξιοι συνεργάτες των Kees Kousemaker και Margreet de Heer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...