Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

In Memoriam: Δήμος Φιλιππίδης (1952 - 2020)

 

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Πριν λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα την 18η Δεκεμβρίου έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, προδομένος από την καρδιά του, ο πρώην διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου, Δήμος Φιλιππίδης (φωτό: proininews.gr). 

Καβαλιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης το 1952,  ξεκινώντας το ποδόσφαιρο στον τοπικό, ομώνυμο σύλλογο, κιόλας από την ηλικία των 12 ετών, ενώ δύο χρόνια μετά (1966) προωθήθηκε, λόγω του μεγάλου ταλέντου του, στην ανδρική ομάδα. 

Την τριετία 1967 - 1969 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας. Η μεγάλη του εξέλιξη προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Π.Α.Ο.Κ. με τον οποίο υπέγραψε ένα προσύμφωνο το 1969, όμως το ίδιο καλοκαίρι αποκτήθηκε από τον Α.Ο. Καβάλας. Το "ντεμπούτο" του στην Α΄ Εθνική κατηγορία πραγματοποιήθηκε μόλις έναν χρόνο αργότερα, την περίοδο 1970-71, όταν πήρε μέρος σε 22 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας 4 φορές. 

Αγωνίσθηκε στην ομάδα του Α.Ο.Κ. τα επόμενα 10 χρόνια, συμπληρώνοντας συνολικά 188 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία και 32 τέρματα. Ενδιάμεσα, τη σεζόν 1975-76 αναδείχθηκε πρωταθλητής Βορείου Ομίλου στη Β΄ Εθνική. Το 1981-82 επέστρεψε στη Β΄Εθνική με τα χρώματα του Απόλλωνα Θεσσαλονίκης, ενώ τη διετία 1983 - 1984 ήταν και πάλι στέλεχος της Καβάλας, που έπαιξε στη Β΄ Εθνική. 

Ήταν διεθνής με την Εθνική Ομάδα των Νέων, ενώ μετά τη λήξη της αγωνιστικής του καριέρας, που ήρθε σε ηλικία 32 ετών, ασχολήθηκε με την προπονητική. Εργάσθηκε στις ομάδες της Καβάλας, του Ηρακλή Καβάλας, του Μέγα Αλέξανδρου Ορφανίου (με τον οποίο τη σεζόν 1987-88 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών), αλλά παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του μετέχοντας στην προπονητική ομάδα των Μικτών της ΕΠΣ Καβάλας. Ο θάνατός του, που προήλθε λόγω καρδιακών προβλημάτων, βύθισε στο πένθος ολόκληρο το Νομό Καβάλας, αλλά και την υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ελλάδα.

  • Για το παραπάνω αφιέρωμα στη μνήμη του Δήμου Φιλιππίδη, αντλήθηκαν χρήσιμα στοιχεία από τους ιστότοπους rsssf.com, el.wikipedia.org, kavalagoal.gr, kavala-sports.gr και kavalapoint.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...