Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ισαάκ Μοσχίδης: ο "γνωστός - άγνωστος" Έλληνας δημιουργός κόμικς!


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο Ισαάκ (Σάκης) Μοσχίδης, που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή, ήταν ένας εμβληματικός Έλληνας δημιουργός κόμικς, από τους ελάχιστους που ανέλαβαν την εικονογράφηση ξένων εικονογραφημένων σειρών. Γεννημένος στη Δράμα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1937, ο Μοσχίδης υπήρξε μία πολύπλευρη προσωπικότητα, με πολλαπλές δραστηριότητες. 

Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως μόνιμος υπάλληλος της  Νομαρχίας Ανατολικής  Αττικής. Καθώς διέθετε σχεδιαστικό ταλέντο, εντάχθηκε στον όμιλο του Καμπανά, φιλοτεχνώντας εξώφυλλα της ελληνικής έκδοσης της σειράς κόμικς «Σεραφίνο» (του Egidio Cherlizza). Όταν ο Έλληνας εκδότης, για ένα σημαντικό διάστημα, ήρθε σε ρήξη με τους Ιταλούς ιθύνοντες του κόμικ, ο Μοσχίδης ανέλαβε ο ίδιος να γράψει το σενάριο, να εικονογραφήσει και να εμπνευστεί τους διαλόγους νέων περιπετειών του ήρωα, στον οποίο μάλιστα προσέδωσε μία ελαφρά διαφορετική μορφή. Υπολογίζεται ότι περίπου 70 τεύχη της δημοφιλούς σειράς  πιστώνονται σε αυτόν, κάτι που οπωσδήποτε δεν περνά απαρατήρητο. 

Εκτός της καλλιτεχνικής του διαδρομής, ο Μοσχίδης ασχολήθηκε και με την ορειβασία, αφού επί  πολλά έτη υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών» («Ε.Ο.Σ.Α.»). Μάλιστα,  ήταν ο υπεύθυνος  για το στήσιμο του περιοδικού που εξέδιδε ο σύλλογος, με τίτλο «Κορφές – Το Περιοδικό του Βουνού». Ο αξέχαστος δημιουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, στις 13 Μαΐου του 2020. Ήταν κάτοικος Χαλανδρίου.

  • Θερμές ευχαριστίες στον κ. Ιωάννη Κατάρα, ταμία του «Ε.Ο.Σ.Α.», για την πολύτιμη συνεισφορά του σε αυτό το αφιέρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...