Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Χρόνια πολλά στον Κυριάκο Ραμπίδη !


Από το Κολεγιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης των Η.Π.Α. όπου αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του Πανεπιστήμιου της Σάντα Κλάρα (1976 – 1980) όλων των εποχών (!) και κορυφαίος της χρονιάς 1980, αλλά και από τα «ντραφτ» του «NBA» το ίδιο καλοκαίρι  να βρεθείς ξαφνικά, στα σχεδόν... τριτοκοσμικά Κλειστά γήπεδα του Ελληνικού πρωταθλήματος, όσο να' ναι ένα... σοκ το παθαίνει! Ο λόγος για τον παλαίμαχο σούπερ άσο Kurt Rambis, τον Ελληνοαμερικανό φόργουορντ που αγωνίσθηκε με τα χρώματα της Α.Ε.Κ. ως ομογενής (με το όνομα Κυριάκος Ραμπίδης) στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής την περίοδο 1980-81. Ο σκληροτράχηλος, πρώην παίκτης των «L.A. Lakers»,  με την εξαιρετική καριέρα έχει σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, τα γενέθλιά του, συμπληρώνοντας 61 έτη ζωής και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να ανασκάψουμε λίγο το παρελθόν, ενθυμούμενοι τη σπουδαία καριέρα του στο μαγικό κόσμο  του Αμερικανικού Πρωταθλήματος και όχι μόνο. 

Αλματερός και σκληρός μαχητής, στη χώρα μας αντιμετώπισε συνθήκες πρωτόγνωρες για αυτόν, καθώς υποχρεώθηκε να ζήσει εμπειρίες μοναδικές, όπως το να... ποδοπατούν μπροστά του, οπαδοί του Ιωνικού τα (άθραυστα ούτως ή άλλως) γυαλιά μυωπίας του, όταν μετά από κάποια διεκδίκηση έπεσαν στο έδαφος πίσω από τη μπασκέτα, εκεί που στριμώχνονταν, όρθιοι οι φίλαθλοι στο Γυμναστήριο του «Πλάτωνα», μόλις μία ανάσα (κυριολεκτικά) από τους αθλητές, με ένα... σχοινάκι να τους χωρίζει από τον αγωνιστικό χώρο! Μαγική όμως για το Ραμπίδη και τους συμπαίκτες του στην «Ένωση» ήταν η βραδιά  του  6ου Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, με την κατάκτηση του τροπαίου έπειτα από τη νίκη τους στο Κλειστό  της Γλυφάδας επί του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με σκορ 84-78 (ημίχρονο 44-31) και το Ραμπίδη να σημειώνει 11 πόντους. Προηγουμένως η Α.Ε.Κ. είχε αποκλείσει, κατά σειρά, σε μονούς αγώνες, τον Απόλλωνα Πατρών και τη Νίκη Βόλου και σε διπλούς τον Παναθηναϊκό (στα προημιτελικά) και τον Ιωνικό (στους «4»). 


Ακολούθως, η σταδιοδρομία του «εκτοξεύτηκε» με... πυραυλικούς ρυθμούς, αφού από συμπαίκτης των Γκούμα και Γκέκου, βρέθηκε στο ρόστερ των περίφημων Lakers του Λος Άντζελες, που στελεχώνονταν από ονόματα τεράστιου βεληνεκούς (Μάτζικ Τζόνσον, Τζέιμς Ουόρθι, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ κ.κ.) Κατέκτησε με τους «λιμνανθρώπους» 4 δακτυλίδια του NBA (1982, 1985, 1987 και 1988) ενώ το Δεκέμβριο του 2008 το Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα απέσυρε, τιμητικά, τη φανέλα του με το νο34 και την ανάρτησε στο στάδιό του. Ο Rambis έπαιξε, επίσης, στους Σαρλότ Χόρνετς, Φοίνιξ Σανς και Σακραμέντο Κινγκς. Μετά το πέρας της αγωνιστικής του καριέρας ανέλαβε πρώτος προπονητής στους συλλόγους των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Νιου Γιορκ Νικς και βοηθός στους αγαπημένους του Λέικερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...