Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Βρετανικές αθλιότητες στην Κύπρο!


Την 1η Απριλίου του 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν το βρετανικό ζυγό που βαστούσε στη μαρτυρική νήσο από το 1878, όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία απέκτησε την Κύπρο ως αντάλλαγμα για την διπλωματική υποστήριξη που παρείχε τότε προς τους Οθωμανούς. 
Οι Ελληνοκύπριοι (που αρχικά ήλπιζαν ότι θα αποκτήσουν σύντομα την ελευθερία τους, αλλά διαψεύστηκαν οικτρά)  είχαν εξεγερθεί και στην αρχή της δεκαετίας του '30, δίχως αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως, σύσσωμος ο Κυπριακός λαός απαιτούσε την "Ένωση" με τη "μητέρα - Ελλάδα" και ο ανθός της νεολαίας του έδειχνε αποφασισμένος να χύσει και την τελευταία ρανίδα αίματος προς επίτευξη του πολυπόθητου σκοπού, όπως και έγινε. 

Οι "πολιτισμένοι" Άγγλοι, αντέδρασαν με πρωτόγνωρη βαρβαρότητα, ασύμβατη με Ευρωπαϊκό έθνος, φτάνοντας στο σημείο να βασανίσουν ακόμη και μικρά παιδιά, όπως πολύ εύγλωττα μας δείχνει η φωτογραφία που δημοσίευσε το 'Έθνος" σαν σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου του 1957 και την οποία κοινοποιούμε σαν ανάμνηση των βασάνων του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος ακόμη και σήμερα, δοκιμάζεται σκληρά. Τελικά ο 4ετής σκληρός αγώνα των Κυπρίων έληξε με την υπογραφή των Συμφωνιών Λονδίνου - Ζυρίχης (19 - 2 - 1959), με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...