Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Ποπάυ!

Thimple Theatre (20-8-1933)
Ποπάυ ο Ναύτης” (“Popeye the Sailor”) είναι μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φιγούρα κόμικ (αλλά και ήρωας καρτούν, κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, όπως και ηλεκτρονικών παιχνιδιών) την οποία εμπνεύστηκε ο πρόωρα χαμένος Αμερικανός δημιουργός εικονογραφημένων χαρακτήρων Elzie Crisler Segar (8/12/1894 – 13/10/1938). 


Elzie Crisler Segar
Ο Ποπάυ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην καθημερινή σειρά «Thimple Theatre» της εταιρείας «King Features» την οποία δημοσίευε -υπό μορφή κόμικ στριπ- η εφημερίδα «New York Journal». Η σειρά ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 και είχε ήδη συμπληρώσει μια ολόκληρη δεκαετία, όταν πρωτοεμφανίσθηκε σε αυτήν ένας κακομούτσουνος ναύτης με κλειστό το ένα του μάτι (όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του, Pop-eye) και μια πίπα συνεχώς στο στόμα, μια μέρα σαν σήμερα, στις 17 Ιανουαρίου του 1929.


Bud Sagendorf
Αμέσως μετά, η δημοφιλία του κόμικ εξακοντίστηκε στα ύψη και πολύ σύντομα η σειρά πήρε το όνομά του. Ύστερα από το θάνατο του δημιουργού του, ο Ποπάυ πέρασε στη δικαιοδοσία του έως τότε βοηθού του, Bud Sagendorf (22/3/1915 – 22/9/1994), που αποδείχθηκε ένας άξιος συνεχιστής των ιστοριών. Προηγούμενα, ωστόσο, είχαν δοκιμαστεί και άλλοι καλλιτέχνες. Από το 2002 ο Ποπάυ έχει συμπεριληφθεί στην 20η θέση των 50 μεγαλύτερων ηρώων καρτούν, όλων των εποχών.
Το 1ο τεύχος της ελληνικής έκδοσης
(αρχείο 'Greek Comics')
Στην Ελλάδα ο Ποπάυ εκδόθηκε σε ομώνυμο έντυπο (εβδομαδιαίο αλλά και μηνιαίο) από την εταιρεία του Ιωάννη ΔραγούνηΠηδάλιο Πρες») και αναδημοσίευε περιπέτειες σχεδιασμένος από τον Sagendorf. Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα στις 28 Ιουνίου του 1973 και έως σχεδόν τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ξεπέρασε τα 1.100 τεύχη!


Άγαλμα του Ποπάυ στο Τέξας (ΗΠΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...