Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Κοπή πίτας συλλόγου «Απόλλων Δυτικής Αττικής»

Φωτό: "Αθλόμετρο"
Υμνήθηκε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο Αιγάλεω.

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Έμπρακτα απέδειξαν για ακόμα μια φορά την αγάπη τους σε ότι κάνουν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου δρομέων «Απόλλων Δυτικής Αττικής» με τη μαζική τους παρουσία στην κοπή της πίτας του σωματείου, που έγινε χθες βράδυ στην αίθουσα τελετών του Πνευματικού Κέντρου «Γιάννης Ρίτσος».


Κάτω απ’ τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και τις επευφημίες των δεκάδων παριστάμενων, ο υπέρ δραστήριος πρόεδρος του συλλόγου, οδοντίατρος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Σάμιος, ανέλαβε ως επικεφαλής του υπολοίπου Δ.Σ. το ρόλο του παρουσιαστή και συντονιστή της όμορφης εκδήλωσης. Ο «Απόλλων» πρόσφατα γιόρτασε τη συμπλήρωση 20 ετών ζωής και προσφοράς, κάτι που τονίσθηκε εμφαντικά στο διάρκειας 10 λεπτών οπτικοακουστικό υλικό το οποίο προβλήθηκε σε οθόνη, γεγονός που πρόσθεσε μια σημαντική πινελιά στην προβολή των δραστηριοτήτων του φιλόπονου σωματείου. Με 16 εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά που έφυγε και άλλες πέντε στο μήνα που διανύουμε, ο «Απόλλων Δυτικής Αττικής» αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η βραδιά άρχισε με την ανάγνωση στίχων από το ποίημα «Το Περιβόλι» του Κωστή Παλαμά, που η χθεσινή μέρα ταυτίζεται (και για αυτό το λόγο προφανώς επιλέχθηκε) με την επέτειο της γέννησής του (13 Ιανουαρίου 1859). Η πανάρχαια λοιπόν παράδοση των Ελλήνων δρομέων, η οποία ξεκίνησε σύμφωνα με τα αρχαιολογικά μέχρι τώρα ευρήματα στα 1.800 π.Χ. από το Καστέλλι Θηβών, συνεχίζεται έως τις μέρες μας μέσα από τις δραστηριότητες περισσότερων από 50.000 αθλητών σε όλη τη χώρα, που αγωνίζονται «τον καλό κι αγαθό αγώνα», αποδεικνύοντας πως «τα όνειρά τους δεν έχουν τέλος», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ομιλητής. Με πλέον των 700 αγώνων ετησίως, εκ μέρους τουλάχιστον 80 συλλόγων σε πανελλήνιο επίπεδο, με δεκάδες δράσεις κοινωνικού περιεχόμενου, συμμετοχή σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες δραστηριότητες όπως η αιμοδοσία και έχοντας σαν βάση εκκίνησης τον απλό άνθρωπο, όλα αυτά συνιστούν ασφαλώς μια αξιοθαύμαστη «συγκομιδή». 

Πριν προχωρήσει σε έναν συνοπτικό απολογισμό των δράσεων του «Απόλλωνα» ο κ. Σάμιος προέτρεψε το ακροατήριο να συνεισφέρει στην πρόσφατη πρωτοβουλία του συλλόγου για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Μάνδρας. Εν συνεχεία, ευχαρίστησε τους εθελοντές και αιμοδότες του «Απόλλωνα» για τη στήριξή τους, αλλά και άφησε σαφείς αιχμές για την ηγεσία του «ΣΕ.ΓΑ.Σ.» που παρότι προσκλήθηκε, έλαμψε ξανά δια της απουσίας της από την εκδήλωση.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας, η οποία μοιράστηκε συμβολικά σε επιφανείς προσκεκλημένους. Τα κομμάτια προσφέρθηκαν, κατά σειρά, στον δήμαρχο του γειτονικού Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο, στους αντιδημάρχους Αιγάλεω Νίκο Νικητάκη και Κώστα Φίλη (ο οποίος μετέφερε τις ευχές του απουσιάζοντος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα), στον εκπρόσωπο του δήμου Αλίαρτου-Θεσπιέων Αναστάσιο Σταμούλη, στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγάλεω Νέα Εποχή» Λάμπρο Σκλαβούνο, στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του «Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω» Γιάννη Περράκη, στο δημοτικό σύμβουλο Αιγάλεω και αντιπρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Ηλία Μάνδρο, στον πρώην αντιδήμαρχο και επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα για το Αιγάλεω» Δημήτρη Μπογράκο, στον εκπρόσωπο του συλλόγου δρομέων «Ευκλής» Παύλο Λέκκα, σε εκπρόσωπο του αντίστοιχου συλλόγου Καλαμάτας, στην κυρία Σπυριδούλα Δούκα-Μιχαλογιαννάκη, στον πρόεδρο του φιλανθρωπικού αθλητικού συλλόγου «Ακρόπολις» Μαρίνο Παπαντωνόπουλο και το βετεράνο τερματοφύλακα του, Παναγιώτη Βένιο, στον εκπρόσωπο των δρομέων Μαραθώνα-Νέας Μάκρης Βλάση Καραβασίλη, στην ταμία του συλλόγου «Αρφάνες» Χριστίνα Λοΐζου, στους εκπροσώπους του «Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών, Αθλητών και Παραγόντων του Αιγάλεω Α.Ο.»  Σπύρο Λαγκαδίτη (διεθνή ποδοσφαιριστή), Αθανάσιο Κιούρκο και Ιωάννη Σάμιο και  στις επικεφαλής τοπικών πολιτιστικών συλλόγων Νάνσυ Μητρούση και Βασιλική Ρόζη-Μπότσα. 

Όλοι και όλες είχαν να πουν από δυο «ζεστά» λόγια σχετικά με το πλούσιο έργο του «Απόλλωνα», αλλά και να απευθύνουν θερμές ευχές για την επιτυχή του συνέχεια. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η μαντινάδα του Γιάννη Περράκη που ευχήθηκε «Στην εμπασιά του χρόνου να μη γνωρίσετε ποτέ, ποτέ κρεβάτι πόνου», ενώ ο δήμαρχος Χαϊδαρίου εξέφρασε το θαυμασμό του για τους δρομείς, οι οποίοι «κερδίζουν καθημερινά, ένα μεγάλο στοίχημα με τους εαυτούς τους».

Στις βραβεύσεις που έγιναν αμέσως μετά, τιμήθηκαν με την απονομή καλαίσθητων πλακετών και αναμνηστικών αγαλματιδίων οι εξής:

  • Κωνσταντίνος Μενουδάκος, διαπρεπής νομικός, πρόεδρος της «Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τη βράβευσή του τέλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του «Απόλλωνα Δυτικής Αττικής».
  • Δρόσος Βενετούλης, δρομέας, συγγραφέας και ιατρός-εντατικολόγος, διευθυντής του «Τζανείου Νοσοκομείου», ο οποίος αναφέρθηκε με έμφαση στη «δωρική λιτότητα των προγόνων μας».
  • Στέφανος Λεμονίδης, αθλητικογράφος, συνεργάτης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», ενώ βραβεύτηκε και η ίδια η εφημερίδα για την προβολή των δρομικών θεμάτων. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος «ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ» Κώστας Σαμπατακάκης.
  • Στέργιος Σιούτης, Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Παρα-Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν παρών μαζί με το συνοδό του Βασίλη Πιπέρη.
  • Γρηγόρης Σκουλαρίκης, δημιουργός της εδώ και 13 χρόνια κορυφαίας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας "runningnews.gr" και υπέρμαχος του αγώνα για την ανάδειξη του αθλήματος «Τρίαθλον». Τη βράβευση έκαναν από κοινού ο Μαραθωνοδρόμος, 5ος στον κόσμο στη Σεούλ, Γρηγόρης Μάλλιαρης και ο δρομέας-συγγραφέας Ηρακλής Αθανασόπουλος, που ευχαρίστησε τους διαφόρους δήμους και φορείς της Ελλάδας για τις διευκολύνσεις που παρέχουν στους αθλητές.
  • Μάκης Τσίλκος και Φάνης Σκύφτας, δημοσιογράφοι της «ΕΡΑ Σπορ», υπεύθυνοι από το 2010 της εκπομπής «Αθλητικός Τουρισμός». Την  απονομή έκαναν ο αθλητής του «Απόλλωνα» Μιχάλης Καλομοίρης και ο πρόεδρος του «Ευκλή» Παύλος Λέκκας.
  • Χρήστος Κατσαρός, εθελοντής αιμοδότης του 2017, δια χειρός δυο κυριών: Της προέδρου της «Μορφωτικής Εστίας Αιγάλεω» Νάνσυ Μητρούση και της προέδρου του "Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Λιούμη" Βασιλικής Μπότσα.
  • Γεώργιος Ντασιώτης, δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων και Χρήστος Τετριμήδας, εκπρόσωπος της κοινότητας Θερμοπυλών. Την απονομή στον εκπρόσωπο του δημάρχου, Αναστάσιο Σταμούλη έκανε ο ταμίας του «Απόλλωνα» Σταύρος Τσιμακίδης. Σημειωτέον ότι, τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιήθηκε ο 1ος αγώνας δρόμου (102 χλμ.) Θεσπιών-Θερμοπυλών για να τιμηθεί το έπος των 700 Θεσπιαίων και των 300 Σπαρτιατών που θυσιάστηκαν στο στενό των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.
  • Ο ιδρυθείς το 2011, σύλλογος νοτίων προαστίων «Ευκλής», ιδιαίτερα για τις προσπάθειες των μελών του για τη δημιουργία του πάρκου στο Ελληνικό. Την απονομή στον Παύλο Λέκκα έκανε ο Βλάσης Καραβασίλης. Ο κ. Λέκκας ευχήθηκε όπως η συνδρομή του συλλόγου του και των άλλων φορέων στους κατοίκους της πολύπαθης Μάνδρας «κάνει καλύτερο τον κόσμο μας».
  • Το ζεύγος των Πολωνών αθλητών και μελών του «Απόλλωνα» Ντορότα Σουκόσκα και Μάριεκ Μποτζιόνι για την αθρόα συμμετοχή τους στους αγώνες δρόμου. Τη βράβευση έκαναν οι εκπρόσωποι των δρομέων Πειραιά Γιώργος Κουγιός και Κώστας Ξήρος.
  • Ο φίλος του συλλόγου, ιδιοκτήτης του ιστορικού «Βάλτου» της Πλατείας Δαβάκη Χρήστος Τηγάνης, τον οποίο τίμησε ο Θέμος Καραβοκυριάκος μαζί με το Γιώργο Αβραάμ.

Τέλος, παραδόθηκαν τα καθιερωμένα ετήσια βραβεία του συλλόγου σε άνδρες και γυναίκες οι οποίοι διακρίθηκαν στον 34ο Μαραθώνιο Δρόμο Αθήνας «Γρηγόρης Λαμπράκης».

Στους άνδρες βραβεύτηκαν οι Γιώργος Τσιγερίδης, Νίκος Πουλιάσης και Νίκος Μπούρας. Τις απονομές έκανε ο Θόδωρος Αδαμόπουλος. Στις γυναίκες βραβεύτηκαν η Μαρία Κωστούλα, η Αλεξάνδρα Κολέτση και η Αγάπη Δημακοπούλου. Τις βραβεύσεις έκαναν το μέλος του Δ.Σ. του «Απόλλωνα» Άρης Μάκρας και ο Αθηναίος δρομέας Ηλίας Μπέλος.

Για τους αγώνες στις υπέρ-αποστάσεις βραβεύτηκαν ο Σεραφείμ Μακαλιάς και ο ιατρός Βασίλης Πολυμερόπουλος, δια χειρών των Μιχάλη Πασπάτη και Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου. Επίσης βραβεύτηκε η Κατερίνα Βυθούλκα δια χειρός του συζύγου της, επίσης δρομέα, Κώστα Νικολόπουλου και η Μαρία Γιαννοπούλου.

Τιμήθηκαν όμως και δυο εθελοντές αιμοδότες, το παλαιό μέλος του συλλόγου Γιώργος Μπαμπάς και ο Χάρης Ζαρκινός, καθώς και ο «βετεράνος της χρονιάς» και εθελοντής αιμοδότης Ανδρόνικος Πουλής, τον οποίο βράβευσαν ο Παύλος Βασδέκης με το Γιώργο Αβραάμ. 

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με κληρώσεις για ένα «Κωνσταντινάτο» φλουρί το οποίο κέρδισε ο αθλητής Μανώλης Μπίτσιος, αλλά και για επτά ακόμη φλουριά του «Απόλλωνα», που συνοδεύονταν από διάφορα δώρα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απαγγελία στίχων του Τούρκου ποιητή Αζίζ Ναζίν («Σώπα, μη μιλάς» )

"Αφού δε θα μιλήσεις , καλύτερα να το τολμήσεις Κόψε τη γλώσσα σου.
Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου 
ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσα μου, 
γιατί νομίζω πως θα’ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω 
και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω 
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο , 
με έναν ψίθυρο , με ένα τραύλισμα , με μια κραυγή που θα μου λέει: 
ΜΙΛΑ!…."
Στην αίθουσα διακρίναμε, μεταξύ πολλών άλλων και το δημοσιογράφο του «Παλμού Αιγάλεω» Μιχάλη Σπυρή, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Οι Νέες Κυδωνίες» Γιάννη Κουτούλια και το γενικό  γραμματέα του συλλόγου «Αρφάνες» Νίκο Παγκαλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...