Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Χρόνια πολλά Δημοσθένη (σήμερα 36 ετών)



Πανηγυρίζοντας γκολ κατά του Άρη στο Αιγάλεω (2005)

Ο Δημοσθένης Μανουσάκης έγινε μόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής από τη Λήμνο που έπαιξε στην Α’ Εθνική μετά τον Κώστα Βερτσώνη, που είχε αγωνιστεί στην ανώτατη κατηγορία του ποδοσφαίρου μας στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με τα χρώματα του Απόλλωνα Αθηνών.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό σημαντικό επίτευγμα του ταλαντούχου επιθετικού, αφού ο ίδιος ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, συμμετείχε στα Κύπελλα Ευρώπης (και μάλιστα όχι με τη φανέλα κάποιων εκ των λεγομένων «μεγάλων» συλλόγων της χώρας μας!), χρίστηκε διεθνής με τις «μικρές» εθνικές μας ομάδες, ενώ έπαιξε και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 2004!
Ο 30χρονος σήμερα (Σ.Σ. το άρθρο γράφτηκε το 2011) άσος, το καλοκαίρι του 2011, εντάχθηκε στην Καλλονή Λέσβου, που μετέχει στην Football League. Στα οκτώ του χρόνια γράφτηκε στα τμήματα υποδομής του ΑΟ Μύρινας, πραγματοποιώντας έτσι τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Αμέσως, ξεχώρισε, και προωθήθηκε στην Μεικτή Παίδων Λήμνου. Στα 15 του, μετεγγράφηκε στον Ηρακλή Ατσικής, και αγωνίστηκε στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε παίκτης της ΑΕ Λήμνου, και μαζί της έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.

Παράλληλα, είχε ήδη κληθεί στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των Παίδων, με το οποίο, εξάλλου, συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά (στην Πορτογαλία το Φεβρουάριο του 1997, στη Γαλλία το Μάρτιο του ίδιου έτους, καθώς και στη Σκοτία ένα χρόνο αργότερα). Επίσης, αγωνίστηκε και στην εθνική Νέων αλλά και στην Ελπίδων.

Το καλοκαίρι του 1998, κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του: υπογράφει στην
Ξάνθη. Έξι μήνες αργότερα, όμως, παραχωρείται δανεικός στο Ναυπακτιακό Αστέρα. Κατόπιν, αποδεσμεύθηκε από τους ακρίτες, και μετακόμισε στο Αιγάλεω. Καθιερώθηκε γρήγορα στο βασικό σχήμα του «Σίτυ», και πανηγύρισε μαζί του την άνοδο στην Α’ Εθνική, το 2001. Έναν χρόνο μετά, πάντως, μετακινήθηκε στη Χαλκηδόνα, την οποία βοήθησε να προβιβαστεί στα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου μας, το 2003!

Το καλοκαίρι του 2004 επέστρεψε στο «Σίτυ», και συνέβαλε αποφασιστικά στο να καταταγεί η αθηναϊκή ομάδα πέμπτη στη βαθμολογία και να κερδίσει έτσι την έξοδό της στα Κύπελλα Ευρώπης (σ.σ. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), για πρώτη φορά στην ιστορία της, το 2005! Μάλιστα, την ακόλουθη σεζόν, συμμετείχε με τα χρώματα του συλλόγου στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (ο ίδιος κατέγραψε συνολικά πέντε ευρωπαϊκές εμφανίσεις εκείνη τη χρονιά).

Το 2007 οι «κυανόλευκοι» υποβιβάστηκαν στην Β’ κατηγορία, και ο έμπειρος φορ μετεγγράφηκε στο Χαϊδάρι, στο ρόστερ του οποίου έμεινε μόνο για έξι μήνες. Επόμενος «σταθμός» του ήταν ο Ιωνικός. Όταν η (επίσης εξάμηνη) θητεία του στους «μπλε» ολοκληρώθηκε, εκείνος υπέγραψε στον Εθνικό Άχνας. Ανήκε στο δυναμικό του κυπριακού συλλόγου για έναν χρόνο, και ακολούθως επαναπατρίστηκε, για χάρη των Τρικάλων.

Στους Θεσσαλούς έπαιξε δύο σεζόν (2009-11), έχοντας ρόλο πρωταγωνιστικό (52 ματς/12 γκολ) – έπειτα έγινε, όπως προαναφέραμε, παίκτης της Καλλονής.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε στα στατιστικά του Δημοσθένη Μανουσάκη. Ο διεθνής επιθετικός, λοιπόν, συμμετείχε σε 117 αναμετρήσεις Α’ Εθνικής (με 11 γκολ), σε 128 συναντήσεις της Β’ κατηγορίας (20 γκολ), σε 34 αγώνες της Γ’ Εθνικής (επτά τέρματα), και σε άλλους 11 στο πλαίσιο της Δ’ Εθνικής. Στο Κύπελλο Ελλάδας, τέλος, κατέγραψε 34 εμφανίσεις (εννέα γκολ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...