Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Μάχη ("Combat!")



Combat! ("Μάχη") είναι ο τίτλος μιας Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε από το κανάλι "ABC", από τις 2 Οκτωβρίου του 1962 έως και τις 14 Μαρτίου του 1967, έχοντας οπτικό σήμα μια ξιφολόγχη και ηχητικό σήμα εκρήξεις βομβών. Η σειρά προβλήθηκε και στη χώρα μας στην αρχή της δεκαετίας του ’70, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Αργότερα (δεκαετία ’80) επαναπροβλήθηκε. Ακόμη, με έναρξη το φθινόπωρο του 2008 και για τρία συνεχή έτη, η εβδομαδιαία εφημερίδα "Παρασκευή+13" πρόσφερε στους αναγνώστες της τα 152 αυθεντικά επεισόδια της δημοφιλούς σειράς. 

Η σειρά βασίζεται στο πραγματικό συμβάν της λεγόμενης «D-Day» κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου - όταν οι Σύμμαχοι πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία - κι ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αποσπάσματος του Αμερικανικού πεζικού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επεισόδια διήρκεσαν για σαφώς μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ότι οι αληθινές επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού στα ευρωπαϊκά εδάφη (6 Ιουνίου 1944 - 7 Μαΐου 1945).

Η σειρά εστιάζει στην ανάλυση των χαρακτήρων μερικών ανδρών, που αγωνίζονται να διατηρήσουν τον ανθρωπισμό τους μέσα σε συνθήκες απόλυτης αγριότητας, καθώς ο πόλεμος μαίνεται. Παρά την ωμή συχνά απεικόνιση των συνθηκών μάχης, περιείχε πολλά αντιπολεμικά μηνύματα, δοσμένα πότε με έμμεσο και πότε με άμεσο τρόπο. Οι σεναριογράφοι απεφευγαν ακόμη, την "παγίδα" να εμφανίζουν μονίμως σαν "καλούς" τους πρωταγωνιστές Αμερικανούς στρατιώτες, τη στιγμή που δεν λησμονούσαν να παρουσιάζουν και τα τρωτά τους σημεία, όπως και τα θετικά στη συμπεριφορά των Γερμανών αντιπάλων τους.

Ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια που μάλιστα προβλήθηκε σε δυο μέρη ήταν αυτό με τίτλο: "Οι Λόφοι είναι για τους Ήρωες" ("Hills are for Heroes" - 1966), σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή Β. Μόροου, με πρωτότυπη γωνία λήψης και τεχνική καταγραφής. Σε αυτό, γίνεται εμφανής η διάθεση του σκηνοθέτη να αποδώσει τη ματαιότητα του πολέμου, μέσα από τα μάτια των επιζώντων στρατιωτών μιας φονικότατης μάχης. Ο Μόρροου πέτυχε να συγκινήσει τους τηλεθεατές και να αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τους συναδέλφους του.

Εμπνευστής της σειράς ήταν ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Πίρος (1910 – 1989). Τις τέσσερεις πρώτες χρονιές τα επεισόδια προβάλλονταν ασπρόμαυρα, με μια στροφή στο έγχρωμο φιλμ για την τελευταία σεζόν. Παραγωγοί της σειράς ήταν οι Ρόμπερτ Μπλιζ, Ρόμπερτ Άλτμαν (για σύντομο χρονικό διάστημα), Ρίτσαρντ Κέιφι, Τζιν Λίβιτ και Ρίτσαρντ Μέιμπαμ. Προϊστάμενος παραγωγής ήταν ο Σέλιτζ Σέλιγκμαν. Δέκα επεισόδια σκηνοθετήθηκαν από τον Άλτμαν, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το «M.A.S.H.» και άλλες δημοφιλείς σειρές. Η εταιρεία "CBS Paramount Television" (διάδοχος των "ΑBC Films", "Worldvision Enterprises" και "Paramount Television") είναι η κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ η "Disney-ABC International Television" κατέχει τα διεθνή δικαιώματά της. (Αρχικός παραγωγός και κάτοχος δικαιωμάτων "Selmur Productions").
 
R. Jason, V. Morrow, C. Carter, P. Jalbert, Jack Hogan

Τακτικά πρωταγωνιστικά μέλη ήταν οι Ρικ Τζέϊσον (σαν Υπολοχαγός πεζικού Τζιλ Χένλι), Βικ Μόροου (σαν Λοχίας Τσιπ Σόντερς), Τζακ Χόγκαν (σαν στρ.Ουίλιαμ Κίρμπυ), Πιέρ Τζαλμπέρτ (σαν στρ. Πολ "Κέϊτζ" Λεμέϊ), Σέκι Γκριν (μόνο την πρώτη χρονιά, σαν στρ. Μπράντοκ), Κόνλαν Κάρτερ (σαν γιατρός, υποψήφιος για βραβείο Emmy το 1964) και ο «αγαθός γίγας» Ντικ Πίμποντι (σαν στρ. "Λίτλτζον"). Ως περιστασιακοί δευτεραγωνιστές (υποδυόμενοι έκτακτα μέλη της ομάδας, Γάλλους πολίτες ή Γερμανούς στρατιωτικούς κλπ) εμφανίσθηκαν διάφοροι ακόμη ηθοποιοί. Πρόκειται για τους -ακόμη τότε ελάχιστα γνωστούς- Στίβεν Ρότζερς (σαν "γιατρός" την πρώτη σεζόν), Τομ Λόουελ (σαν στρ. Μπίλυ Νέλσον), Τεντ Νάϊτ και Φρανκ Γκόρσιν και στη συνέχεια τους Λι Μάρβιν, Τζέιμς Κόμπερν, Πωλ Μπους, Ρίτσαρντ Μπέϊσχαρτ, Έντι Άλμπερτ, Νικ Άνταμς, Ράντι Μπουν,Τζέιμς Κάαν, Λέοναρντ Νίμοϊ, Γουόρεν Σπαν (μέλος του "Baseball Hall of Fame"), Μάικλ Φαρέλ, Μπο Μπρίτζες και Ρόμπερτ Ντυβάλ.

Τα περισσότερα από τα τακτικά μέλη του καστ πάντως, ήταν όντως βετεράνοι του πολέμου. Οι Μόροου, Χόγκαν, Πίμποντι και Γκριν υπηρέτησαν στο Ναυτικό, ενώ ο Τζέισον στην Αεροπορία, όπως και ο Κάρτερ -στα χρόνια που ακολούθησαν- στον πόλεμο της Κορέας. Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν, ώστε να διαθέτουν την απαραίτητη αληθοφάνεια στις κινήσεις τους.

Δυστυχώς και οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς είχαν τραγικό τέλος. Ο γεννημένος το 1929 Μόροου αποκεφαλίστηκε από έλικα ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στα 1982, ενώ ο Τζέισον ύστερα από μια πολυτάραχη προσωπική ζωή και τρία διαζύγια, αυτοκτόνησε με πυροβόλο όπλο το 2000 σε ηλικία 77 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...