Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μνημείο σε πλήρη εγκατάλειψη...

Φωτό: http://efivikimatia.blogspot.gr
Ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή του Ελαιώνα είναι ναΐσκος κατασκευασμένος περί του 14 αιώνα, ο οποίος βρίσκεται εντός του πρώην κτήματος Αλεξάνδρου Μπενιζέλου (σημερινής ονομασίας κτήματος "Μερκάτη"), δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά, επί της Λεωφόρου Θηβών και έναντι του Γ΄ Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Βυζαντινός αυτός Ναός, βάσει απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 592/19-9-1986 έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας γύρω του (υπάγεται στην Α΄Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), ωστόσο παραμένει απροστάτευτος εδώ και δεκαετίες. Ο Ναός έχει υποστεί πολλαπλές φθορές από το χρόνο, καθώς ουδέποτε συντηρήθηκε.


Όπως επισημαίνει πάντως, ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος «χάρις στην ευλαβή φροντίδα των κτητόρων», ο Ναός σωζόταν σχεδόν ανέπαφος έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Στην εγκατάλειψη του Ναού έχουν αντιδράσει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός», που με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Παργανά και τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Δάλκο απεύθυναν σχετική επιστολή προς τον πρώην υπουργό πολιτισμού και τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (2008).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρόνια σου πολλά, Γιάνναρε Πιλάβη !

  Γιάννης Πιλάβης (Σεπτέμβριος 2016) ( Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Γενέθλια είχε χθες ο "καγκελάριος" - "ετζεβίτ"...