Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας (συνέχεια)


Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) -με πρώτο της πρόεδρο τον Παναγή Βρυώνη- και αυτοδίκαια παραλαμβάνει τη σκυτάλη της ευθύνης του αθλήματος από τον ΣΕΓΑΣ. Τρία χρόνια μετά, θα έλθει η ώρα για το πρώτο φιλικό ματς της Εθνικής Ελλάδας, με αντίπαλο τη β’ ομάδα της Ιταλίας, στο γήπεδο του ΠΑΟ, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ήταν το μεσημέρι της Κυριακής 7 Απριλίου του 1929, όταν 15.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες, όπου βροντερό «παρών» έδωσε όλη η κοσμική Αθήνα. Το μόνο που φάνηκε να χαλάει την εορταστική εικόνα, ήταν ο πολύ δυνατός αέρας που φυσούσε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και τα σύννεφα σκόνης που ξεσήκωνε.

Εκλέκτορας της ομάδας μας ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης, που δέκα σχεδόν χρόνια μετά την εμπειρία της Αμβέρσας, επιστράτευσε την «αφρόκρεμα» του τότε ποδοσφαιρικού μας δυναμικού. Στο γήπεδο και μπροστά στον αρχοντάνθρωπο (κιλάκια, μεγάλο κούτελο, γαμψή μύτη, κολλητό μαύρο μαλλί) Ούγγρο διαιτητή Φραντζ-Ατίλα Καν παρουσιάσθηκαν από τη μία οι φινετσάτοι ιταλοί και από την άλλη οι έλληνες παίκτες: Ο τερματοφύλακας Γιώργος Γιάμαλης (της ΑΕΚ), ο Κώστας Φερλέμης (του Εθνικού), ο Χριστόφορος Βόγας (του Ηρακλή), ο Απόστολος Μεσσάρης (του ΠΑΟ), ο Στέφανος Κωνσταντινίδης (ΑΕΚ), ο Κώστας Ανδρίτσος (ΠΑΟ), ο (αρχηγός) Βασίλης Ανδριανόπουλος και τα αδέλφια του Ντίνος και Γιώργος (όλοι του Ολυμπιακού), ο Άγγελος Μεσσάρης (ΠΑΟ) και ο Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή).

Τον αγώνα παρακολούθησε και η κόρη του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, Έντα, η οποία συνοδευόταν από τους γερουσιαστές Κρέσπι και Αρλότα. Το κομψό μάλιστα ντύσιμό τους, είχε τραβήξει όλα σχεδόν τα βλέμματα πάνω τους, ενώ τα εγκωμιαστικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν. Βλέπετε, μπορεί στην εξέδρα να βρισκόταν η υψηλή κοινωνία, ωστόσο την πλειοψηφία των θεατών αποτελούσαν χιλιάδες  φτωχαδάκια, που έβλεπαν καλοραμμένα κοστούμια και δικαιολογημένα τους …έτρεχαν τα σάλια!

Το πρώτο μέρος της συνάντησης έκλεισε με την Ιταλία να προηγείται από το 35ο λεπτό, καθώς ο ΝΟ 9 Βολκ με κεφαλιά από κόρνερ του ΝΟ 8 Μπουσίνι είχε πετύχει να παραβιάσει την εστία του Γιάμαλη. Με τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου στην επανάληψη, ο ΝΟ 11 Ναμίας πήρε κοντινή πάσα-φάουλ του ΝΟ 10 Άγγελου Μεσσάρη και με σέντρα-σουτ (βοηθούντος του ανέμου) ισοφάρισε (1-1). Ήταν το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο γκολ της Εθνικής μας!

Οι φίλαθλοι πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία, αλλά η χαρά κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Στο 65’ πάλι ο ΝΟ 9 Βολκ με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και στο 68’ ο ΝΟ 8 Μπουσίνι με βολέ από το ύψος του πέναλτι έγραψαν το 1-3. Δέκα λεπτά πριν το τέλος (80’), ο ΝΟ 11 Τανσίνι με πλασέ από πάσα του ΝΟ 9 Βολκ ολοκλήρωσε το θρίαμβο της ιταλικής ομάδας.
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...