Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τα... χίλια πρόσωπα του Roy Race !!!

 

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο Roy Race, ο ξανθομάλλης αρχηγός της θρυλικής Melchester είναι ένας ποδοσφαιρικός ήρωας (κόμικς) που λάτρεψαν και εξακολουθούν να αγαπούν φανατικά, εκατομμύρια φίλαθλοι σε ολόκληρο τον κόσμο !!! «Γεννήθηκε» στην Αγγλία, τη χώρα που εφηύρε, άλλωστε, το δημοφιλέστερο των ομαδικών αθλημάτων και σήμερα η εικονογραφημένη αυτή σειρά, αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας αθλητικής κουλτούρας.

Ο Ρόυ Ρέης στην Ελλάδα.

Οι ιστορίες του Ρόυ και των Rovers του Melchester (μίας φανταστικής πόλης της Μεγάλης Βρετανίας) εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά μέσα στις σελίδες του εβδομαδιαίου αθλητικού περιοδικού «TigerThe Sport and Adventure Picture Story Weekly» και μάλιστα στο εξώφυλλο από το εναρκτήριο τεύχος, που κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1954. 



Στη χώρα μας έφτασε 17 χρόνια μετά, ταυτόχρονα, από δύο ξεχωριστά έντυπα, διαφορετικών εκδοτικών οίκων !!! Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου του 1971, ο Στέλιος Ανεμοδουράς επιφύλαξε ένα ... Χριστουγεννιάτικο δώρο στους αναγνώστες του περιοδικού του «Ζαγκόρ», αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός έτους ζωής, εντάσσοντας στην ύλη του από το #53, τη νέα του ιστορία «Ρόυ Ρέης». Την ίδια ημέρα, ο Ιωάννης Δραγούνης, ιδιοκτήτης του «Πηδάλιο Πρεςς», έριξε στην αγορά έναν νέο τίτλο του που ονόμασε «Ντρεκ – ο Ιππότης Πειρατής». Στο #1, όμως, η ιστορία του Ρόυ εμφανίστηκε κάτω από διαφορετικό τίτλο («Οι Άσσοι των Γηπέδων»), με το πρώτο επεισόδιο (από τα μόλις τέσσερα που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν, διότι το «Ντρεκ», δυστυχώς, δεν μακροημέρευσε...) να εστιάζει στον «Ξεροκέφαλο Τάφ Μόργκαν», τον πρώην ποδοσφαιριστή και μετά φροντιστή, των
Rovers.



Οι «πηγές».

Ενώ ο Ανεμοδουράς εξασφάλισε ιστορίες του Ρόυ από το «Tiger» που είχαν εκδοθεί στην Αγγλία μόλις τρία χρόνια πρωτύτερα (Δεκέμβριος 1968), ο Δραγούνης ξεκίνησε με λίγο παλαιότερες και συγκεκριμένα από το 1966. Σε αυτές, την εικονογράφηση είχε αναλάβει ο αξέχαστος Joe Colquhoun (1926 – 1987), που ήταν και ο αρχικός σχεδιαστής της σειράς. Μία από τις κορυφαίες του δημιουργίες, θυμίζω, ήταν το επικό «Charleys War» (1978 – 1985), μία «εκκωφαντική» καταγγελία της ανθρωποσφαγής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον αντίποδα, ο «Θάνος Αστρίτης», μας παρουσίασε τα σχέδια της νεαρής τότε δημιουργού (και αργότερα αδικοχαμένης) Yvonne Hutton (1941 – 1992), η οποία συνεργαζόταν με τον εμβληματικό σεναριογράφο Tom Tully (1940 - 2013), εμπνευστή δεκάδων περιπετειών που απολαύσαμε κατά καιρούς, από διάφορα ελληνικά περιοδικά.



Το «παρών» του ήρωά μας.

Εδώ και λίγα χρόνια, οι περιπέτειες του Ρόυ Ρέης, του οποίου η εβδομαδιαία έκδοση είχε τερματιστεί το 1993 και η μηνιαία το 2001, επανήλθαν στο προσκήνιο, χάρις σε πρωτοβουλία της εκδοτικής εταιρείας «Rebellion» που είναι πλέον ο κάτοχος των δικαιωμάτων πολλών συναρπαστικών σειρών κόμικς. Η εταιρεία, στα σύγχρονα πρότυπα, δημιούργησε καινούριες περιπέτειες του έφηβου Roy και των συμπαικτών του, φτιαγμένες από νέους δημιουργούς που αξιοποιούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και τις παρουσιάζει κατά τακτά διαστήματα υπό μορφή graphic novels ή βιβλίων με λίγες εικόνες.    


1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΧΡΗΣΤΟ δεν πρεπει να εισαι υπερηφανος μονο γιατι φερνεις το ονομα ΤΟΥ ΕΠΟΝΙΤΗ ΘΕΙΟΥ ΣΟΥ,
    Ταυτοχρονα πρεπει ,και ειμαι βεβαιος για αυτο ,η περιφανεια σου πρεπει να πολλαπλασιαζεται γιατι εισαι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.Και εσυ ξερεις πολυ καλα οτι η γενεια μας δεν γεννηθηκαμε κομμουνιστες .
    Απλα σχεδον απο τα γενοφασκια μας νοιοωαμε τι θα πει ταξικος εχθρος και τι ταξικη παλη.
    Για αυτη τη περιφανια μας που πολλα συντροφια μας, οπως ο θειος σου δωσανε τη ζωη τους σαν προσαναμα για να μη σβησει η φλογα της επαναστασης,εμεις εχουμε καθηκον να συνεχεισουμε τον αγωνα τους.Και να εισαι βεβαιος συντροφε οτι την ιδια με σενα περηφανια θα νιωθει ο ΕΠΟΝΙΤΗΣ ΗΡΩΑΣ γιατι αφησε αξιους επιγονους να συνεχεισουν τον αγωνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...