Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Δύο «αδάμαντες» της ιστορικής Ιεράπολης!

"Αθλητική Ηχώ" (φύλλο: 21 Οκτωβρίου 1951)
Οι αείμνηστοι Ιωάννης Πετσανάς και Ματθαίος Βιτάλης.

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Αξίζει να θυμόμαστε, κάπου – κάπου, εκείνους τους ανθρώπους που, σε δύσκολες εποχές, δόξασαν το αθλητικό όνομα της πόλης μας, φορώντας τη φανέλα μεγαλύτερων συλλόγων από τον Αιγάλεω Α.Ο., όπως π.χ. του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τους δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές που, στα «μαύρα» χρόνια της κατοχής, έβρισκαν διέξοδο παίζοντας μπάλα με τα χρώματα της ιστορικής Ιεράπολης. Σε ένα από εκείνα τα ματς, το οποίο έγινε το 1942 στο γήπεδο του Π.Α.Ο. και πιο συγκεκριμένα ήταν ένα παιχνίδι Κυπέλλου Ελλάδας (νίκησαν οι «πράσινοι» με 1-0) την παράσταση, όπως λέμε, έκλεψαν δύο νέα παιδιά, ο ψηλόλιγνος κυνηγός Ιωάννης Πετσανάς και ο τερματοφύλακας Ματθαίος Βιτάλης, γνωστότερος μέχρι το τέλος του βίου του, ως «Μαθιός».



Οι δυο παίκτες αποκτήθηκαν σύντομα από τον Π.Α.Ο., με τον οποίο αγωνίστηκαν επί σειρά ετών τη μεταπολεμική εποχή, κατακτώντας σπουδαίες διακρίσεις. Μάλιστα ο Πετσανάς έγινε και διεθνής. 


Ο Πετσανάς (κέντρο) με συμπαίκτες του στον Π.Α.Ο.

Ποιοι ήταν.

Ο Πετσανάς γεννήθηκε στο Δεσποτικό Ιωαννίνων, στις 20 Μαρτίου του 1916 και έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα σε ηλικία 90 ετών, στις 21 Απριλίου του 2006. Γονείς του ήταν ο Παναγιώτης και η Καλλιόπη Πετσανά. Ο Ματθαίος Βιτάλης (του Στέφανου και της Μαρίας) «είδε το φως» στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1921 και απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου του 2000. Και τα δυο τους φτωχόπαιδα, βίωσαν όλες τις συγκλονιστικές περιπέτειες της πατρίδας μας τον αιώνα που πέρασε και πάλεψαν σκληρά για τον επιούσιο, ειδικά ο δεύτερος, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Αυτό το αφιέρωμα είναι ένας –ελάχιστος- φόρος τιμής στη μνήμη τους.

Ο "Μαθιός" εν δράσει (Ιούλιος 1951)
·  Ευχαριστώ θερμά τους φίλους μου κ.κ. Νίκο Λιβανό και Κώστα Ζαμπέτα, για την πολύτιμη βοήθειά τους.

     
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...