Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η αξεπέραστη Yvonne Hutton.


(γράφει ο αΝώΔυΝος)

Αν μια γυναίκα καλλιτέχνης δικαιούται τα περισσότερα εύσημα για τη συνεισφορά της στο ποδοσφαιρικό κόμικ, ασφαλώς οι προβολείς της δόξας θα έπρεπε να φωτίσουν τη μορφή της αείμνηστης Yvonne Hutton, της Αγγλίδας εικονογράφου που συνέδεσε τη διαδρομή της στο χώρο των εικονογραφημένων εκδόσεων τόσο με την ίδια τη «στρογγυλή Θεά», όσο και με την απεικόνιση των περιπετειών του πιο εμβληματικού «χάρτινου» παίκτη όλων των εποχών (Roy Race) και των θρυλικών Rovers του Melchester!  


Γεννημένη στο «νησί» (Weymouth, Dorset) στις 31 Οκτωβρίου του 1941, η Yvonne Jeanne Mullins - Hutton (όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό της) είχε την τύχη να προικιστεί από τη φύση με ένα σπάνιο σχεδιαστικό τάλαντο. Τη γραμμή της, την οποία παρακολουθούμε να ωριμάζει σταδιακά, χαρακτήριζαν ο ρεαλισμός, η πλαστικότητα, η σαφήνεια, η εκφραστικότητα αλλά και η σημασία στη λεπτομέρεια, στοιχεία που σίγουρα την καθιστούν μοναδική και αξεπέραστη.


Με σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών του Κολλεγίου Pool, μετά την αποφοίτησή της προσλήφθηκε ως συνεργάτις στο στούντιο του εκδότη Gil Page, γνωστού για την πολυετή ενασχόλησή του με τα κόμικς αθλητικού -και όχι μόνο- περιεχομένου («Amalgamated Press», «I.P.C.») . Η εμπλοκή της με την δημοφιλέστατη ποδοσφαιρική σειρά «Roy of the Rovers», μια έκδοση της εταιρείας «Fleetway/Egmont L.t.d.» που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο «παρθενικό» τεύχος του αθλητικού περιοδικού «Tiger» (11 Σεπτεμβρίου 1954) υπήρξε καθοριστική για τη διάδοση και την εξέλιξη τόσο του κεντρικού χαρακτήρα (Roy Race), όσο και της γενικότερης κατευθυντήριας πορείας αυτού του είδους των ιστοριών. Η Yvonne, παραλαμβάνοντας τη «σκυτάλη» της γραφίδας από τον μεγάλο Joe Colquhoun (1926 – 1987), φρόντισε από την αρχή να προσδώσει στο κόμικ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω. Ο Colquhoun, ένας από τους πρωτεργάτες της σειράς (τόσο σαν σεναριογράφος όσο και σαν σχεδιαστής της)  είχε κρατήσει τα «ηνία» της επί μακρόν, με αποτέλεσμα, να θεωρείται, μαζί με τον εξίσου σπουδαίο Paul Trevillion, οι δυο καλλιτέχνες που καθόρισαν τη σταδιοδρομία της κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες.


Η Yvonne, σε μία νεαρή ηλικία, παρέλαβε την εντολή να συνεχίσει από τα τέλη του 1967 χωρίς ούτε καν να φαντάζεται πως θα διατηρούνταν στη θέση της επί μια ολόκληρη δεκαετία! Βασισμένη στο έξοχα δομημένο σενάριο του Tom Tully και με την διακριτική «εποπτεία» του υπεύθυνου έκδοσης Barrie Tomlinson, η Yvonne μας χάρισε εικόνες άψογης ευκρίνειας και «χορταστικής» φωτοσκίασης! Όσο για την ικανότητά της να αποτυπώνει με τέλειο τρόπο την επαφή των αθλητών, τις κινήσεις τους στο τερέν και τις αντιδράσεις τους την ώρα του αγώνα, αυτή υπήρξε αμίμητη! 

Όσον αφορά στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η Hutton εμφάνισε το Roy πιο «γήινο» και αληθινό, με νέα κόμμωση αλλά και με νέα εμφάνιση, αφού επί των ημερών της οι Rovers άλλαξαν τις κλασικές τους φανέλες (που παρέπεμπαν στις αντίστοιχες της Arsenal) με καινούργιες και καθοριστικό στοιχείο σε αυτές την κάθετη ρίγα και τους αριθμούς στα μανίκια. Η Yvonne ήταν αυτή που ζωγράφισε το Roy Race να αναλαμβάνει το διπλό ρόλο του παίκτη-προπονητή μετά την παραίτηση του Tony Storme, τον οποίο η ίδια είχε σχεδιάσει να αντικαθιστά στο πόστο της τεχνικής ηγεσίας τον πολύπειρο Ben Galloway, μια μορφή που θύμιζε πάρα πολύ τον φημισμένο μάνατζερ της περίφημης Liverpool, Bob Paisley (1919 - 1996).


Κι ακόμη, η Yvonne επωμίσθηκε την ευθύνη του να διατηρήσει τη σειρά «εν-ζωή» στο ιστορικό «Tiger» επί δύο ακόμη έτη (1976 – 1978, με παράλληλες ιστορίες) και μετά την κυκλοφορία του αυτόνομου «Roy of the Rovers» (Σεπτέμβριος 1976 – Μάρτιος 1993) με νέο καλλιτέχνη το David Sque. Η ακάματη Yvonne ζωγράφισε, με μοναδική μαεστρία, πολλά εξώφυλλα για τις Ετήσιες Εκδόσεις (Annuals) του τίτλου «Tiger» απ’ την αρχή έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Σε πολλά από αυτά μάλιστα φιλοξενούνται δικές της, αυτοτελείς περιπέτειες του Roy και των συμπαικτών του με θέματα που σχετίζονται άμεσα, αλλά και λειτουργούν ως σύνδεσμοι παραπέμποντας τον αναγνώστη στην εβδομαδιαία κυκλοφορία του εντύπου.


Γνωστές –ποδοσφαιρικές- σειρές που φιλοτέχνησε στο περιοδικό «RotR» ήταν επίσης, οι "Durrell's Palace" (1981–85), "Wayne's Wolves" (1985–86) "Kevin's Chance" (1986–87), "City" (1987–88), "Terrible Twins" (1988–89) κ.α. Η τελευταία συνεισφορά της καταγράφηκε το χρονικό διάστημα 1990-1991, όταν είχε αναλάβει την επιστροφή της σειράς «Roy of the Rovers» για λογαριασμό της εφημερίδας «Daily Star». Δυστυχώς, ένα τροχαίο ατύχημα που είχε το Δεκέμβριο του 1991 της προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία της, με συνέπεια να φύγει πρόωρα από τη ζωή τρεις μήνες μετά (Μάρτιος 1992). Το έργο της στην εφημερίδα συνέχισε με επιτυχία ο Mike Western (1925 - 2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...