Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Β΄ Εθνική: Η «πρεμιέρα» του 1979.

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Στο ξεκίνημα της περιόδου 1979-80 για τη Β΄ Εθνική, ουδείς μπορούσε να προβλέψει την πολυτάραχη σεζόν που θα ακολουθούσε. Οι σύλλογοι του Νότιου Ομίλου, ωστόσο, με αίτημά τους λίγες μέρες πριν από την «πρεμιέρα» είχαν ζητήσει την αναβολή του πρωταθλήματος έως ότου ξεκαθάριζαν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν, όμως δεν εισακούστηκαν. 


Έτσι παρατάχθηκε η Καλλιθέα στο Φάληρο, εναντίον της
Προοδευτικής: Άνω οι Λαγός, Κριμιτζάς, Μεγαρίτης (ή "Λειβαδίτης"),
 Αγγελόπουλος, Ντούλας, Ποταμιάνος και κάτω οι Τεννές, Καραφέσκος,
Καμπίτσης, Κωνσταντέλλος και Λύσκας.
(φωτό: esperos.com)

Έτσι, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου η χρονιά άρχιζε με ‘κουτσουρεμένο’ το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής, αφού η Ε.Π.Ο. πήρε την απόφαση να αναβάλει τις συναντήσεις των ομάδων των οποίων η θέση, ακόμη, δεν ήταν οριστική στην κατηγορία.



Οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν στα 8 γήπεδα του Νότου (και τα δέκα του Βορρά) όπου διεξήχθησαν οι αγώνες, καθώς παιχνίδια για τη μεγάλη κατηγορία δεν έγιναν, ενόψει του καθοριστικού (και ιστορικού όπως αποδείχθηκε) αγώνα της Εθνικής Ελλάδας των ανδρών εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, που ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του ΠΑΟ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.


Τα περισσότερα βλέμματα λοιπόν ήταν αναμενόμενο να επικεντρωθούν στις δυο πιο σημαντικές αναμετρήσεις που έγιναν στην Αθήνα. Ήταν τα ματς Ατρόμητου Αθηνών – Πανελευσινιακού (που έγινε στο Περιστέρι) και Προοδευτικής – Καλλιθέας (στο Στάδιο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’). Όμως, μια βαριά σκιά άπλωνε το πέπλο της πάνω από τους αγωνιστικούς χώρους εκείνη την ημέρα, αφού τρεις μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την αποφράδα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 1979, οι Δημήτρης Κοκολίτσιος και Δημήτρης Μουσιάρης, δυο νεαροί διεθνείς της Λάρισας και μεγάλες ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου έβρισκαν τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα, από το οποίο γλύτωσε σαν από θαύμα ο συμπαίκτης τους Γιάννης Βαλαώρας!


Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος τώρα: Ο ιδιαίτερα ενισχυμένος Ατρόμητος, με προπονητή το μεθοδικό Ανδρέα Σταματιάδη (ο οποίος πολύ πρόσφατα ως βοηθός του δρ. Φάντροκ στην ΑΕΚ είχε δώσει άριστα δείγματα της ποιοτικής δουλειάς του) θριάμβευσε με σκορ 3-0 του ξαφνιασμένου Πανελευσινιακού, ενώ η Καλλιθέα πήρε πολύ μεγάλη νίκη στο ντέρμπι του Φαλήρου με τους «βυσσινί» του Κορυδαλλού (1-0). 


Σπουδαίο παιχνίδι όμως έγινε και στο γήπεδο Ταύρου μεταξύ δυο ισάξιων μονομάχων, εκεί που ο οικοδεσπότης Φωστήρας λύγισε  (2-1) το φιλοξενούμενο Παναιγιάλειο, παρότι αρχικά βρέθηκε να χάνει με 1-0. Οι περισσότερες υψηλές παρουσίες βεβαίως καταγράφηκαν στις εξέδρες του σταδίου Περιστερίου, όπου πριν την έναρξη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δυο αδικοχαμένα παλικάρια. Μεταξύ των επισήμων παρόντων, σημειώστε τον τότε προπονητή της ΑΕΛ Κώστα Πολυχρονίου και τον αρχηγό της ομάδας, Θωμά Δράμαλη.

Προοδευτική-Καλλιθέα 0-1



Στο «ξερό» γήπεδο Αχαρνών (στο Μενίδι) ο θυελλώδης και πάντα αποτελεσματικός στην έδρα του Αχαρναϊκός δε δυσκολεύτηκε να κερδίσει με σκορ 3-0 τον αδύναμο Εθνικό Αστέρα που είχε στις τάξεις του το μετέπειτα άσσο του Απόλλωνα και του Αιγάλεω Γιάννη Γεωργαρά. Αντίθετα, στου Ζωγράφου έγινε ανατροπή, καθώς ο Ηλυσιακός, που δέχθηκε δυο γκολ από τον Παναιτωλικό, αντέδρασε στη συνέχεια και πήρε την ισοπαλία (2-2). 

Στην Πάτρα, η «μικρή αδελφή» της Παναχαϊκής (Πάτρα Α.Π.Σ.) κέρδισε δίκαια τον ισχυρό Ηρόδοτο (1-0), χάνοντας ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, ενώ τα Χανιά επικράτησαν στην Κρήτη του «νεοφώτιστου» Α.Σ. Πετραλώνων (1-0). Τέλος στη Λιβαδειά, το φιλόδοξο και με βλέψεις πρωταθλητισμού (καθώς ερχόταν από την Α΄ Εθνική) Αιγάλεω «κόλλησε» στο 0-0 κόντρα στους σκληροτράχηλους Βοιωτούς. Αναβλήθηκαν, όπως προείπαμε, οι αγώνες Ολυμπιακού Λουτρακίου – Βύζαντα Μεγάρων και Παναρκαδικού - Λαμίας.


Στο Βορρά η αγωνιστική ήταν πλήρης. Οι Σέρρες που στόχευαν (έχοντας το Χρήστο Αρχοντίδη στο «τιμόνι» τους) σε άμεση επάνοδο στην Α΄ Εθνική, η Νάουσα, τα Τρίκαλα, ο Μακεδονικός Θεσσαλονίκης και η Βέροια ξεκίνησαν με μεγάλες νίκες, γεμίζοντας ελπίδες τους οπαδούς τους.


Να προσθέσουμε ακόμη ότι την ίδια εκείνη Κυριακή, η ΑΕΚ άδραξε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης δίνοντας έναν ενδιαφέροντα φιλικό αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έλαμψε το «άστρο» του νεαρού, πανύψηλου σέντερ-φορ της Γιώργου Χατζηϊωαννίδη ο οποίος σημείωσε «χατ-τρικ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...