Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ρετρό: Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες (11-13 Ιουνίου 1938)



Το Σάββατο 11 Ιουνίου του 1938 ξεκίνησαν οι Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες στο Παναθηναϊκό ΣτάδιοΚαλλιμάρμαρο») με τη συμμετοχή 15 συλλόγων του κέντρου και 18 επαρχιακών και με αριθμό αθλητών και αθλητριών που ξεπέρασε τους 350. Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Έθνος» στο φύλλο της Τρίτης 14 Ιουνίου (σαν σήμερα) οι αγώνες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη (Δευτέρα 13 Ιουνίου), με την παρουσία του βασιλιά Γεώργιου Β΄, υπουργών, αλλά και των επικεφαλής των αθλητικών αρχών της χώρας.


Επισημαίνουμε εδώ ότι το τότε καθεστώς (δικτατορία της «4ης Αυγούστου») υπό τον Ιωάννη Μεταξά, έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή τέτοιου είδους εκδηλώσεων, προκειμένου να εμφυσήσει στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα «ελληνοχριστιανικού ιδεώδους» το οποίο και χρησιμοποιούσε για να αποκτήσει ευρύτερη λαϊκή αποδοχή. 

Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ είναι του έγκριτου αθλητικογράφου της εποχής (παλαιότερα αθλητής και ο ίδιος ) Δημητρίου Ι. Καραμπάτη.

Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε για την εξαιρετική επίδοση του Γρηγόρη Λαμπράκη (του «Πειραϊκού Συνδέσμου»)  στο άλμα εις μήκος (7,05 μ.), του δισκοβόλου Σύλλα (44,36 μ.), του Σκιαδά στα 400 μ. εμπόδια (56,4’’), του Αρβανίτη στα 1.500 μέτρα (4:15,2’’), ενώ αναφέρεται η μεγάλη «μάχη» στη σκυταλοδρομία 4 Χ 100 μ. των ανδρών μεταξύ Π.Α.Ο. και Πανιωνίου, που βρήκε νικητή τον πρώτο, με χρόνο 45,6’’ έναντι 46,1’’.

Εκτός όσων ήδη γράφτηκαν πιο πάνω, στη διοργάνωση πήραν μέρος και τα σωματεία: Εθνικός Γ.Σ. (Αθηνών), Πανελλήνιος Γ.Σ., Πανελευσινιακός, Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου, Εμποροϋπάλληλοι , Γ.Σ. Τρικκάλων, Ολύμπια Κύπρου, Παγχιακός, Γ.Σ. Βόλου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...