Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Το μοιραίο 1979 (Μέρος 1ο: "Σε διοικητικό και αγωνιστικό τέλμα")

Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Με την είσοδο του 1979 οι διαδικασίες για τη μετατροπή του ημί-επαγγελματικού χαρακτήρα του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας είχαν δρομολογηθεί εκτενώς, καθώς η απόφαση της Πολιτείας για την καθιέρωση του Επαγγελματισμού ήταν οριστική. Οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, 18 συνολικά, έδιναν τη μάχη για διάκριση, ενώ παράλληλα, οι διοικήσεις τους προετοιμάζονταν για τη μετατροπή των συλλόγων σε «Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες». Το Αιγάλεω, είχε δυστυχώς ξεκινήσει πολύ άσχημα την περίοδο, πληρώνοντας ακριβά την παραγοντική ανεπάρκειά του κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, όταν η έντονη οικονομική δυσπραγία, οι παραιτήσεις αρκετών μελών του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση η αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού πυρήνα (στον οποίο έδειχναν ότι αδυνατούσαν να ηγηθούν χωρίς βοήθεια ο Γιώργος Καραμπατέας με το Γιάννη Παντελιάδη) προδίκαζαν κάθε άλλο παρά ευχάριστες εξελίξεις.


Μπ. Πάλφυ
Ο επιτυχημένος προπονητής Μπέλα Πάλφυ, παρότι το αίτημά του για μια μικρή αύξηση στις μηνιαίες του αποδοχές δεν εκπληρώθηκε, είχε ωστόσο παραμείνει στη θέση του, έπειτα από μεσολάβηση των φιλάθλων της «Θύρας 1», οι οποίοι, δια του προέδρου τους Δουληγέρη, είχαν αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο. Στις μετεγγραφές, οι προσθήκες των έμπειρων Ζαχαρία Λυκουρίνου και Μπάμπη Σταυρόπουλου, αλλά και η απόκτηση του Αργεντινού σέντερ-φορ Κάρλος Ρόχας (που θα κάλυπτε το κενό στην επίθεση ύστερα από τη βαριά τιμωρία η οποία είχε επιβληθεί στο Χρήστο Χατζησκουλίδη) και του ταλαντούχου Θέμη Βάγγη από το γειτονικό Ατρόμητο Αθηνών έδειχναν να προσφέρουν μια σαφή εξασφάλιση. Αντίθετα, είχαν αποχωρήσει, οι περισσότεροι ύστερα από αρκετά έτη προσφοράς, οι Γιάννης Τσίκας, Χαράλαμπος Αξιώτης, Άρης Σταμάτης, Ανδρέας Ξένος (όλοι τους αμυντικογενείς) καθώς και ο κυνηγός Πέτρος Βενέτης. Ωστόσο, έπειτα από 12 αγωνιστικές που παίχθηκαν μέχρι να βγει το 1978, η συγκομιδή της ομάδας υπήρξε πτωχή, με μόλις 2 νίκες, μία ισοπαλία (με τον Π.Α.Ο. 0-0 εντός) και 9 ήττες!  


Δυο Κυριακές νωρίτερα (10η μέρα) το Αιγάλεω ήταν ουραγός της κατάταξης μαζί με τον Πανσερραϊκό (αμφότεροι είχαν συλλέξει μόλις 4 βαθμούς). 



Είχε, απ’ την αρχή της περιόδου ηττηθεί καθαρά από την  Α.Ε.Κ. (στην «πρεμιέρα» με 2-0 μέσα στο δημοτικό στάδιο), είχε ατυχήσει όμως με τον Ολυμπιακό, χάνοντας στα τελευταία δραματικά λεπτά 2-1 εντός έδρας, την 4η αγωνιστική. Συν τρίφτηκε βέβαια τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη από τον Π.Α.Ο.Κ. (με 4-0), τον Ηρακλή (με 6-1) και τον Άρη (πάλι με 6-1), δεν τα κατάφερε να αποφύγει την ήττα από την Παναχαϊκή στην Πάτρα (έχασε 2-1), τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη (υπέκυψε εύκολα με 2-0) και την Καστοριά (δύσκολα 2-1) στο «ξερό» γήπεδο της ακριτικής πόλης. Τη χαρά της νίκης πήρε μόνο στα παιχνίδια του με τον Π.Α.Σ. Γιάννινα (2η αγωνιστική, εντός έδρας με 2-0) και με τον Πανιώνιο (6η μέρα, πάλι εντός, με 1-0). 


Στο τελευταίο παιχνίδι του έτους, λίγες ώρες πριν την έλευση της Πρωτοχρονιάς (Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 1978) το «Σίτι» υποδέχτηκε τη Ρόδο, τη «νεοφώτιστη» πρωταθλήτρια απ’ το Νότιο Όμιλο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας της προηγούμενης σεζόν. Ύστερα από ικανοποιητική εμφάνιση, οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές επικράτησαν με σκορ 2-1 και πήραν έτσι μια βαθιά βαθμολογική «ανάσα» για την πολύ δύσκολη συνέχεια.




Το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου (εκτός των προαναφερομένων) αποτελούσαν τότε, οι τερματοφύλακες Βαγγέλης Συρίγος, Μιχάλης Μυλωνάς και Κώστας Αναστόπουλος, οι αμυντικοί Παναγιώτης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Πιλάβης, Γιάννης Τριπολιτσιώτης, Απόστολος Τσιρογιάννης, Ηλίας Συνοδινός και Θόδωρος Παϊσανίδης, οι μέσοι Φραγκίσκος Μαρτίνος, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Πηγαδίτης, Παναγιώτης Τσαλαμάγκας και οι επιθετικοί Κώστας Τσίκας, Στέλιος Αναστασιάδης, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Μανώλης Φοράκης, Παναγιώτης Λαλούσης και ο ερασιτέχνης Χάρης Σεραφείδης. Στους ερασιτέχνες έπαιζαν τότε, μεταξύ άλλων, οι Τζωρτζίνης, Αλεξανδρίδης, Γεωργουλέας, Στάμος, Πολλάτος, Καραγεώργης, Ντούγκας, Καλοχωρίδης και Γκουντής.



(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...