Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στα σκαριά νέος Καλλικράτης;

Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο έχουν ανοίξει οι ορέξεις των κατοίκων μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι θα προχωρήσει σε «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη. Το παράθυρο δηλαδή για αλλαγές στα όρια των δήμων σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.



Με αποχή που άγγιξε το 72% οι κάτοικοι του πρώην δήμου Βελβεντού στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 συνέχισαν να αντιδρούν στη συνένωσή τους στον ενιαίο πλέον δήμο Σερβίων-Βελβενδού.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Λέσβο, που μετά τον Καλλικράτη είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος. Μετά τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, που είχε πρωτοστατήσει με το δικό του τρόπο στην ανάγκη να διασπαστεί εκ νέου το νησί, τη σκυτάλη έχει πάρει ο νέος δήμαρχος και πρώην βουλευτής ΝΔ Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Γαληνός έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη τη δημιουργία πέντε καλλικρατικών δήμων στη Λέσβο ενώ και ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές Στράτος Γεωργούλας τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης του νυν Δήμου της Λέσβου για χωροταξικούς, περιφερειακούς και κοινωνικούς λόγους.

Τη δημιουργία εκ νέου αυτόνομου δήμου Γουμένισσας ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής του καλλικρατικού δήμου Παιονίας Κιλκίς. Σε άλλες περιπτώσεις επαναφέρουν αιτήματα απόσχισης από κάποιον δήμο και συνένωση με κάποιον άλλο όπως στην περίπτωση των πρώην δήμων Τυχερού και Φερών στον Έβρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και δήμαρχοι που διακρίνουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων εάν ανοίξει θέμα χωροταξίας, όπως για παράδειγμα ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης που εκτιμά την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων δήμων ως «βήμα οπισθροδρόμησης». Σε ανάλογο μήκος κύματος έχει κινηθεί και δήμαρχοι ακόμα και νησιωτικών περιοχών, όπως o Δήμαρχος της Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος που θεωρεί αποδοτικό το μοντέλο «ένα νησί, ένας δήμος» και δυσλειτουργικό το πλάνο δημιουργίας περισσότερων δήμων εντός νησιού.  

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων μέσω διοχέτευσης υπαρχουσών κρατικών πόρων αλλά και μέσω χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι' αυτό είχε προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» παραδέχτηκε.

Σε κάθε περίπτωση, περαν του χωροταξικού, ο κυβερνητικός σxεδιασμός περιλαμβάνει επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων για κάθε επίπεδο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (κεντρικό κράτος, περιφέρειες και δήμοι) αλλά και δημιουργία ξεχωριστής ελεγκτικής δομής που θα αναλάβει τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Δήμων με παράλληλη αφαίρεση της αρμοδιότητας αυτής από τις κρατικές αποκεντρωμένες διοικήσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης.   

Μία πιθανή αναμόρφωση του Καλλικράτη θα μπορούσε να είναι η αξιολόγηση της υφιστάμενης διοικητικής αρχιτεκτονικής σε απομακρυσμένα μέρη και νησιά της Ελλάδας με σκόπο την αναδιάταξη Δήμων στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα, στη Θράκη κλπ για λόγους εθνικούς, χωροταξικούς, περιφερειακούς και κοινωνικοοικονομικούς. Ταυτόχρονα, περιπτώσεις τύπου Γουμένισσας ή Βελβετού Κοζάνης θα μπορούσαν να επανεξεταστούν και μέσω δημοτικών δημοψηφισμάτων ώστε να αποφανθούν οι δημότες αν θέλουν να αποσχιστούν από το νυν Δήμο ή όχι. Η εξισσορόπηση της όποιας αύξησης των Δήμων στην περιφέρεια θα μπορούσε να προέλθει από τη μείωση των Δήμων σε μητροπολιτικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να υπάρχουν τόσοι Δήμοι στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο γραφών είναι για παράδειγμα υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού μητροπολιτικού Δήμου Αιγάλεω - Χαιδαρίου - Αγίας Βαρβάρας με πληθυσμό περίπου 160.000. Ο νέος αυτός μητροπολιτικός Δήμος θα συνδυάσει πολλά συγκριτικά χωροταξικά πλεονεκτήματα, οικονομίες κλίμακας και ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης λειτουργώντας και ως αντίβαρο στον διογκωμένο Δήμο Περιστερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...