Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο πρώτος δήμαρχος του Αιγάλεω.

Γεώργιος Κουρούσης.

Γεώργιος Κουρούσης
(Αρχείο Τζένης Καλοφωλιά)
Ο Γεώργιος Κουρούσης (Κατσαρού Μεσσηνίας, 22 Ιουλίου 1905 - Αθήνα21 ή 22 Νοεμβρίου 1988) ήταν Έλληνας ιατρός (μαιευτήρας-γυναικολόγος) και δεύτερος στα χρονικά κοινοτάρχης (στη συνέχεια δήμαρχος) του Αιγάλεω.



Από τους πρώτους ιατρούς του Αιγάλεω, προερχόταν από οικογένεια επιστημόνων. Είχε αδελφό τον πρώτο φαρμακοποιό της πόλης (στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Λεωφόρο Θηβών) Χρήστο Κουρούση (1904 - 1966), πατέρα του επίσης φαρμακοποιού (γεν. στις 2 Ιουνίου 1933Ιωάννη Κουρούση. Στα 1922 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, της οποίας ανακηρύχθηκε πτυχιούχος το 1928. Στις 13 Μαΐου του ίδιου έτους εγκαινίασε το ιατρείο του. Το Σεπτέμβριο του 1929 κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Έφεδρος ανθυπολοχαγός στα 1940-41
(Αρχείο Τζένης Καλοφωλιά)
Στα τέλη του 1939 διορίσθηκε κοινοτάρχης Αιγάλεω από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936, διαδεχόμενος τον Αθ. Παπαδόπουλο. Διατηρήθηκε στη θέση του έως και το θέρος του 1944, οπότε οι τοπικές αρχές καταλύθηκαν από το ΕΑΜ. Επιστρατεύθηκε το 1940 και έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός Υγειονομικού, υπηρετήσας στην πρώτη γραμμή του Μετώπου. Μετά το 1944 δεν ασχολήθηκε ξανά με τα κοινά. Εργάσθηκε ως μαιευτήρας στο "Πολιτικό Νοσοκομείο" των Αθηνών (στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού), ενώ ήταν συμβεβλημένος ιατρός με την "Λαϊκή Τράπεζα". Διέμενε έως το τέλος της ζωής του στην οδό Σκουφά 77, όπου παράλληλα διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο[1]. Συνταξιοδοτήθηκε στα 1973.

Οικογενειακή και προσωπική ζωή

Η φοιτητική του ταυτότητα
(Αρχείο Τζένης Καλοφωλιά)
Ο Γ. Κουρούσης παντρεύτηκε την μαιά, πρόσφυγα εκ Μικράς Ασίας Ευγενία Σειρηνίδου (κόρη εκδότη) που εργαζόταν στον Ε.Ε.Σ., με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Αλίκη-Κωνσταντίνα (1939 - 1981). Η νύφη του Μαγδαληνή Κουρούση (το γένος Συμεωνίδου εκ Κπόλεως) ήταν από τις πρώτες οδοντιάτρους στο Αιγάλεω, ενώ η αδελφή της Φεβρωνία υπήρξε δασκάλα στο πρώτο δημοτικό σχολείο της πόλης, επί της συμβολής της Ιεράς Οδού με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η οικογένεια Κουρούση θρήνησε πολλούς νεκρούς στη σφαγή του Μελιγαλά (1944) όταν τμήματα του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη επιτέθηκαν στους άνδρες των δωσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας και τους εξολόθρευσαν σχεδόν ολοσχερώς, ενώ υπήρξαν και πολλά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, στις υπερβασίες που ακολούθησαν. Το 1946 ο Χρ. Κουρούσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση Γυμνασίου στο Αιγάλεω, το οποίο στεγάσθηκε σε χώρο όπισθεν του υπάρχοντος Δημοτικού Σχολείου. ο Ιωάννης Κουρούσης ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974. Ο γιος του Ιωάννη Κουρούση είναι ιατρός και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Πηγές

  • Ευγενία Μπουρνόβα, "Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω, η συγκρότηση μιας πόλης στον 20ο Αιώνα", εκδόσεις "Πλέθρον" και Δήμος Αιγάλεω (2002).
  • Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, "Αιγάλεω, οι δρόμοι της προσφυγιάς" (2012)

Παραπομπή

  1. Άλμα πάνω Μαρτυρίες του ανιψιού του, Ιωάννη Κουρούση και της εγγονής του, Ευγενίας Καλοφωλιά (Οκτώβριος 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...