Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ασσυριακή βραδιά στο "Γ. Ρίτσος"!

Ο συντονιστής και πρόεδρος των Ασσυρίων Ελλάδας
κ. Κυριάκος Μπατσάρας
(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης/φωτό: Copyright ΑΘΛΟΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω)

Με μια λαμπρή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο "Γ. Ρίτσος" συνεχίσθηκε η σειρά πολιτιστικών δρώμενων της πόλης μας, χθες το βράδι. Αυτή τη φορά, διοργανωτής ήταν ο "Πανελλήνιος Σύλλογος Ασσυρίων" που ως γνωστό εδρεύει στο Αιγάλεω. Την παρουσίαση και το γενικότερο συντονισμό ανέλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου, δραστήριος και χειμαρρώδης όπως πάντα, κ. Κυριάκος Μπατσάρας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν διάφορες προσωπικότητες της πόλης, ενώ έγινε ευρύτατη μνεία από τους ομιλούντες σχετικά με την ανιδιοτελή προσφορά δεκάδων εκλειπόντων μορφών του Αιγάλεω, που με το έργο και τη στάση τους βοήθησαν στην πρόοδο της περιοχής μας. Η τελετή έκλεισε με την εκτέλεση παραδοσιακών ασσυριακών χορών, μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα που καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα.

Μεταξύ άλλων διακρίναμε το Γενικό Γραμματέα του συλλόγου Ασσυρίων κ. Πέτρο Οκάρο, πολλά στελέχη του σωματείου (κ. Ονάρ κ.α.), τον ιδρυτή του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω κ. Γιάννη Περράκη, τους καθηγητές-φιλολόγους κ Δημ. Αγαπητό και κα Ευαγγελία Αγαπητού, αντιδημάρχους (κ.κ. Καρυπίδης, Δημομελέτης, Σκλαβούνος κ.α.) πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους (κ.κ. Μπόζεμπεργκ, Κούτελος, Γκίνης, Μαζαράκης κ.α.), τον επικεφαλής της "Ανάπλασης" κ. Δημήτρη Μπίρμπα και το γεν. γραμματέα της παράταξης κ. Στέλιο Βασιλειάδη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου "Φίλοι του Πυριτιδοποιείου" κ. Βασίλη Βασιλειάδη, τον μελετητή του λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού συγγραφέα κ. Παναγιώτη Χατζηαντώνογλου, τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω κ. Νικόλαο Ζερβό κ.α.

Ο "δήμαρχος με το ποδήλατο" που "όργωνε" τις γειτονιές για να πληροφορείται από πρώτο χέρι τα προβλήματα των δημοτών, αείμνηστος Σταύρος Μαυροθαλασσίτης, είχε χθες την τιμητική του. Τα βραβεία στη μνήμη του παρέλαβαν τόσο η κόρη του Κλειώ, πρώην δημοτική σύμβουλος με την παράταξη της "Ανάπλασης", όσο και ο γιος του Μανώλης. Έγιναν επίσης αναφορές από τη δημοτική αρχή, που παρέστη δια του ίδιου του δημάρχου κ. Χρήστου Καρδαρά, σχετικά με την πρόθεση περαιτέρω τίμησης του Μαυροθαλασσίτη, με την μετονομασία δρόμου της πόλης και τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του.

Ο καθηγητής Θανάσης Παπαδόπουλος,
στο βήμα των ομιλητών
Προηγουμένως, με εμπεριστατωμένη τους εισηγητική ομιλία, οι καθηγητές κ. Θανάσης Παπαδόπουλος και η σύζυγός του κα Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου παρουσίασαν συνοπτικά τον πολιτισμό των Ασσυρίων, έναν από τους αρχαιότερους στον κόσμο, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις γνώσεις και τη σαφήνειά τους.

Από τους πρώτους που τιμήθηκαν επίσης, ήταν το αείμνηστο ζεύγος Βρανά για τη δωρεά τους προς το δήμο, του παλαιού εργοστασίου "Ελληνικό Μολύβι", το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο τέχνης και πολιτισμού. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Μυστακόπουλος, κατόπιν παρότρυνσης του κ. Μπατσάρα. Αναφέρθηκε στην ασσυριακή πολιτιστική κληρονομιά, ενώ υπενθύμισε τις ενέργειες της τότε διοίκησης και συγκεκριμένα της αντιδημάρχου κας Γιάννας Χριστόγλου και του τότε ΔΣ, για την αποδοχή και αξιοποίηση της δωρεάς.

Οι Ασσύριοι δεν ξέχασαν ούτε τον παλαιό, συγχωρεμένο πια γυναικολόγο της πόλης μας Νικόλαο Ράπτη, που έχει κληροδοτήσει δυο κτίριά του στο δήμο, με το πρώτο να στεγάζει το βρεφονηπιακό σταθμό "Ευαγγελίστρια", στη μνήμη της συζύγου του και το δεύτερο το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, τη Φυλαρμονική κι άλλες δημοτικές Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα δημοτικά ιατρεία. Μάλιστα, ο δήμαρχος κ. Καρδαράς πρότεινε τις αναμνηστικές πλάκες με τις οποίες βραβεύτηκε ο δωρητής, ελλείψει συγγενών του εν ζωή, να τις τοποθετήσουν τα συνεργεία του δήμου στα δυο αυτά κτίρια.

Βραβεύσεις παρέλαβαν ακόμη, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω κα Νίνα Τσιναρίδου, (ενώ για τις δραστηριότητες του σωματείου μίλησε η κα Ντίνα Καλλιοντζή), ο Ποντιακός Σύλλογος "ο Καύκασος", οι "Σαμαρίτισσες", των οποίων η παριστάμενη εκπρόσωπος έπλεξε το εγκώμιο της αειμνήστου ιδρυτή τους Φρόσως Γαλάρη. Τιμήθηκε επίσης ο μέγας ευεργέτης του Αιγάλεω συνδημότης κ. Νικόλαος Μαρκάκης, ο οποίος ανήγειρε δαπάναις του και πρόσφερε στην πόλη έναν ολοκαίνουργιο παιδικό σταθμό! Η τελευταία βράβευση ήταν προσωπικά για τον εμπνευστή και δημιουργό της "Ιεράς Οδού" κ. Αντώνη Παργανά, που δέχτηκε με τον πάντοτε σεμνό του τρόπο τη διάκριση. Αντί για εκείνον, μίλησε το μέλος του συλλόγου, δικηγόρος κ. Θεόδωρος Σχινάς. Ο κ. Σχινάς, αφού πρώτα στηλίτευσε την ολομέτωπη επίθεση που υφίσταται ο κοινωνικός μας ιστός από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, κατόπιν έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη συλλογικής δουλειάς που απαιτείται μεταξύ όλων, προκειμένου να αποδειχτεί έμπρακτα αλλά και να ενισχυθεί το υγιές αντανακλαστικό της τοπικής μας κοινωνίας.

Πλούσιο χορευτικό θέαμα
Ο δήμαρχος δευτερολόγισε στο πέρας της βραδιάς, υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία της διοίκησης για την οικονομική αρωγή των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας, καλώντας όσους δεν το έχουν ακόμα πράξει να συνεισφέρουν απο το όποιο υστέρημά τους, από το "απόθεμα της καρδιάς τους", όπως χαρακτηριστικά είπε, στο γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου.

Στον απόηχο της εκδήλωσης, προέκυψαν και δυο σημαντικές ειδήσεις: Η πρώτη αφορά δεύσμευση της δημοτικής αρχής για την επαναφορά της αυθεντικής επωνυμίας του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Αιγάλεω, αλλά και την παραχώρηση ενός χώρου κατάλληλου για τις ανάγκες του Πολιτιστικού συλλόγου "Ιερά Οδός", ο οποίος συμβάλλει με πολυποίκιλους τρόπους στην ανύψωση του επιπέδου ανθρωπιάς και αλληλεγγύης του Αιγάλεω. Η δεύτερη ανακοίνωση προήλθε από τα χείλη του συντονιστή και αφορούσε την πρόθεση συγγραφής της πλήρους ιστορίας της πόλης μας. Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...