SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το Αιγάλεω γεννιέται...

Παλαιό χειροποίητο σήμα του συλλόγου
Ήταν Νοέμβριος του 1946 όταν οι παράγοντες τεσσάρων σωματείων της πόλης μας, με πρωτεργάτες τους αείμνηστους πια Δημήτρη Χανιώτη και Γεώργιο Αρώνη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία ποδοσφαιρική συγχώνευση, από την οποία προέκυψε ο ιστορικός Αιγάλεω Α.Ο.


Η αθλητική «μαγιά» στην περιοχή προϋπήρχε. Οι σπόροι της είχαν γεννήσει, μέσα από τις στάχτες της μικρασιατικής καταστροφής δυο δεκαετίες νωρίτερα και από ενέργειες των δύο προαναφερομένων, την Αθλητική Ένωση Ιεραπόλεως (1931) ως ανάμνηση της «ιερής» καταγωγής των προσφύγων που κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν εδώ κατά εκατοντάδες στη δεκαετία του '20 διαμορφώνοντας τους πρώτους οικισμούς σε έναν χώρο ο οποίος μέχρι τότε φιλοξενούσε μόνο μερικές δεκάδες εργατών του Πυριτιδοποιείου.

Η εξίσου ιστορική ομάδα της Αθλητικής Ενώσεως Πυριτιδοποιείου (1926) ήταν ο δεύτερος κρίκος της συγχώνευσης, η οποία μαζί με τα ανεξάρτητα σωματεία του Φοίνικα (1942) και της Ενώσεως Αγίου Σπυρίδωνα οδήγησε στη δημιουργία του νέου συλλόγου, που ενσάρκωνε τις ελπίδες των 40.000 κατοίκων του Αιγάλεω για μια καλύτερη ζωή σε εκείνα τα «πέτρινα» από κάθε άποψη χρόνια.

Το Δεκέμβριο του 1947 ολοκληρώθηκε και τυπικά το θέμα της συγχώνευσης, όταν μετά από γενική συνέλευση των τότε μελών της ΑΕ Ιεραπόλεως αποφασίσθηκε να προσχωρήσει το σωματείο στην ΑΕ Πυριτιδοποιείου, που από τον περασμένο Νοέμβριο είχε πια μετονομασθεί επίσημα σε «ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΟ», αποκτώντας έτσι όλα τα δικαιώματα (ιδρυτικούς τίτλους, σφραγίδα, μητρώο κ.λ.π.) των προκατόχων της.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας μας απάρτιζαν οι Γεώργιος Μαρτίνης (πρόεδρος), Δ. Διονυσόπουλος και Ν. Μελέας (αντιπρόεδροι), Γ. Δούκας (γενικός γραμματέας), Χ. Μπαντούνας (ταμίας), Γ. Βούρτσης (γενικός αρχηγός). Π. Ιωαννίδης (έφορος) και Γ. Ασλανίδης, Γ. Αρώνης, Γ. Καράγιωργος, Θ. Μπάλδος, Μαγκουνής, Γεωργιάδης (μέλη).

Έμβλημα
της Ιεράπολης
Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές προέρχονταν από τον βασικό «κορμό» της Ιεραπόλεως καθώς και επίλεκτα στελέχη των υπολοίπων τριών ομάδων. Ήταν μεταξύ άλλων, οι σπουδαίοι Παπαθανασίου, Ανανιάδης, Μαντικόπουλος, Δημοσθενιάδης, Φοντάνας, Αρώνης, Λυρόπουλος, Αλέκος Κοτσάκης, Μίχος, Γλεούδης, Τελάλης, Στέλιος και Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Πηγή: "50 Χρόνια Αιγάλεω" (1998)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...