Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΥΜΗΣ (1956-1980), τριάντα χρόνια μνήμης

Το πάνελ της εκδήλωσης
(φωτό Βασίλης Βασιλειάδης)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΠΚ Αιγάλεω "Γιάννης Ρίτσος" η εκδήλωση μνήμης για τον Ιάκωβο Κουμή, τον 24χρονο Κύπριο φοιτητή της Νομικής που δολοφονήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1980 από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την 7η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (το έτερο θύμα ήταν η Σταματίνα Κανελλοπούλου).

Την παρουσίαση προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Φίλοι του Πυριτιδοποιείου" Βασίλης Βασιλειάδης, ενώ συντόνισε ο γιατρός-μέλος του συλλόγου Πέτρος Παπανικολάου.
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο τελευταίος άνθρωπος που συνομίλησε με τον Ιάκωβο Κουμή
(φωτό Γιάννης Περράκης)
Για τον Κουμή μίλησαν οι συγγραφείς και σύντροφοί του στα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Παπαχρήστος (ένας εκ των εκφωνητών του Ρ/Σ των φοιτητών) και Παύλος Χατζηπαύλου (που ήταν και πιο προσωπικός φίλος του νεκρού) ενώ απαγγέλθηκαν από ποιήτρια στίχοι από τα έργα του αείμνηστου αγωνιστή και πανενέβη με δηλωσή του εκπρόσωπος της οργάνωσηςς "Ένα Καράβι για τη Γάζα".

Φωτό Γιάννης Περράκης

Άπαντες έδωσαν έμφαση στο μαχητικό και ασυμβίβαστο χαρακτήρα του Κουμή, τη δράση του, τους προβληματισμούς του για τη μελλοντική κοινωνικο πολιτική κατάσταση, τα οράματά του για την υπόδουλη Κύπρο και την τύχη του κατεχομένου τμήματός της.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για την προϊστορία της κρατικής καταστολής και τον κατάλογο νεκρών που έχει προκληθεί εξ' αιτίας της, μια τακτική που συνεχίζεται έως τις μέρες μας όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, καθώς και για τους τρόπους λαϊκής δράσης που επιβάλλεται να αναλειφθούν κατά την παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

Η πρόσκληση της εκδήλωσης,
με αποτυπωμένη τη μορφή του Ιάκωβου Κουμή

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Κουμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής", ενώ επίσης το εγχείρημα στήριξαν το βιβλιοπωλείο "Το Παραμύθι" της Μαρίας Κουμή, συζύγου του θανόντα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Φίλοι του Πυριτιδοποιείου" και η πρωτοβουλία για την "Εθνική Αυτοδιάθεση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη".


Κατάμεστη η αίθουσα. Σε πρώτο πλάνο ο Βασίλης Βασιλειάδης
(φωτό Γιάννης Περράκης)
Μεταξύ των προσκεκλημένων διακρίναμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο επικεφαλής της "Ελεύθερης Αττικής" Αλέκο Αλαβάνο, το Δημήτρη Μπίρμπα και το Στέλιο Βασιλειάδη από την "ΑΝΑΠΛΑΣΗ", το δημοσιογράφο Γιώργο Καφετζή, τον ιδρυτή του Οικομουσείου Αιγάλεω ("Ι.Λ.Ο.Α.") Γιάννη Περράκη την πρόεδρο της βιβλιοθήκης Αιγάλεω Χρυσή Κοπιτσή και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...