Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών

Η κορυφαία τοπική κατηγορία της Αθήνας, η ιστορική Α' Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ελλάδας, καθώς ξεκίνησε το τόσο μακρινό μακρινό 1925 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Σταθμό στην πορεία της αποτέλεσε η εφαρμογή του θεσμού της Α' Εθνικής, την περίοδο 1959-60, που έκτοτε της αφαίρεσε μεγάλο μέρος της έως τότε αίγλης της, ως η δυσκολότερη τοπική κατηγορία της επικράτειας. Επόμενο κρίσιμο βήμα στη ζωή της Α' Αθηνών ήταν η καθιέρωση δυο ομίλων (από το 1967-68), στοιχείο που διατηρεί έως και σήμερα.
Οι πρωταθλητές της αρχικά αποκτούσαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος (έως και το 1959), ενώ στη συνέχεια προκρίνονταν για τη Β΄ Εθνική, μέχρι και την περίοδο 1964-65. Από το 1966 οι κορυφαίοι σύλλογοι από την τελική κατάταξη της κάθε περιόδου θα έπαιρναν μέρος σε ομίλους του νεοσύστατου ερασιτεχνικού τουρνουά (για την άνοδο στη Β' Εθνική) και από το 1977-78 ανέβαιναν στο μόνιμο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, μετέπειτα Δ' Εθνική.
Σε επόμενα αφιερώματα θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τα τοπικά πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας Αθηνών, από την περίοδο 1959-60 έως και 2009-10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...