Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Μετεγγραφές ΠΟΚ, καλοκαίρι 1992



Το καλοκαίρι του 1992, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ δεν αρκέστηκε στις δάφνες του τίτλου της, αλλά κινήθηκε δραστήρια στο μεταγραφικό τοπίο. Έχασε μεν δυο βασικά της στελέχη, όπως ήταν ο κύπριος Γιώργος Σαββίδης (που υπέγραψε στην Ομόνοια) και ο Ντανιέλ Μπατίστα (ο οποίος μεταπήδησε στον Ολυμπιακό), όμως δεν παρέμεινε άπρακτη. Έπειτα από εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς (που βρισκόταν για 5ο συνεχή χρόνο στην τεχνική ηγεσία του «δικεφάλου») ήρθαν στην Ένωση σπουδαίοι παίκτες: Ο Γιώργος Αγορογιάννης από τη Λάρισα, ο σέρβος Ζόραν Σλίσκοβιτς, ο Μανώλης Παπαδόπουλος που έμεινε ελεύθερος απ’ τον Ιωνικό, ο ταλαντούχος τερματοφύλακας της ΑΕ Ποντίων Βέροιας Ατματζίδης και ο Τάσος Μητρόπουλος (φωτό) που άφησε για πρώτη φορά τον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Ακόμη υπέγραψε ο βορειοηπειρώτης Πάτσιο, καθώς και οι νεαροί Λουκίνας, Τοσουνίδης. Τον ίδιο καιρό, αποδεσμεύθηκε ο γκολκίπερ Φάνης Κοφινάς, ενώ έμεινε τιμής ένεκεν ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο επονομαζόμενος και σαν «μίστερ πρωτάθλημα 1989», για την τεράστια συνεισφορά του σε εκείνη την επιτυχία.

Στον Ολυμπιακό, ο Όλεγκ Μπλαχίν ανανέωσε την παρουσία του για 3η συνεχόμενη περίοδο. Η διοίκηση των πειραιωτών μπήκε με ορμή στο παιχνίδι και απέκτησε μέσω της δικαστικής οδού τόσο τον Μπατίστα, όσο και το Γιώργο Μητσιμπόνα από τον ΠΑΟΚ. Με επεισοδιακό επίσης τρόπο πήρε και το Γιώργο Μίρτσο, ένα ιδιαίτερα προικισμένο πορτιέρο, με αρκετά όμως προβλήματα συμπεριφοράς. Για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, οι παράγοντες του ΟΣΦΠ χρειάσθηκε να ζητήσουν τη συνδρομή του …Ιωνικού, που τον απέκτησε απ’ την Παναχαϊκή και στη συνέχεια τους τον έδωσε. Ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή, στον Ιωνικό δόθηκε ο Θεολόγης Παπαδόπουλος, που τότε αγωνιζόταν στον Πανιώνιο. Παράλληλα, στο λιμάνι βρέθηκε και ο ανερχόμενος κεντρικός αμυντικός του Παναιτωλικού Μιχάλης Κούσουλας, αλλά και ο ομογενής εξ’ Αυστραλίας Ρεφίνης. Συγκίνηση προκάλεσε στους οπαδούς του «θρύλου» τον ίδιο καιρό η αποχώρηση τόσο του Μητρόπουλου, όσο και του Νίκου Αναστόπουλου, που υπόγραψε στον Ιωνικό.

Ο ΠΑΟ είχε πλέον τον κροάτη Ίβιτσα Όσιμ στον πάγκο του, στη θέση του Βασίλη Δανιήλ ο οποίος θα συνέχιζε στην Καλαμαριά. Είχε όμως και προβλήματα με τον αργεντινό μέσο Χουάν Χοσέ Μπορέλι που ακόμη δεν είχε προσαρμοσθεί στην ομάδα, αλλά και τον Πάρι Γεωργακόπουλο, που σύντομα θα σταματούσε δυστυχώς τη μπάλα. Οι «πράσινοι» κινήθηκαν για την προσθήκη "νέου αίματος" στη σύνθεσή τους με την απόκτηση τεσσάρων ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών από ομάδες της περιφέρειας. Από την Ξάνθη (όπου ως αντάλλαγμα παραχωρήθηκε ο Γιώργος Αθανασιάδης) ήρθε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Από την Κατερίνη και τον Πιερικό ο Αστέριος Γιώτσας, από τη Νάουσα ο Δημήτρης Μάρκος και απ’ την Πτολεμαΐδα ο υψηλόσωμος Γιάννης Θωμαΐδης, που έπαιζε στον τοπικό Εορδαϊκό. Αντίθετα, αποχώρησαν ο Γιώργος Τσιφούτης με το Λύσανδρο Γεωργαμλή (υπέγραψαν αμφότεροι στον ΟΦΗ), ο Βαγγέλης Βλάχος (που κατηφόρισε στην Κόρινθο) και ο Καλπάκης στη Δόξα Δράμας.

Τέλος, απώλειες είχε και ο ΠΑΟΚ, που έχασε δυο έμπειρους παίκτες. Το Γιώργο Σκαρτάδο (που πήγε στον Ηρακλή) και το Μητσιμπόνα. Ακόμη, αποδέσμευσε το βετεράνο τερματοφύλακα Γιάννη Γκιτσιούδη που παραχωρήθηκε στον Πανηλειακό, ομάδα τότε της Γ’ Εθνικής. Ο νέος μαυροβούνιος τεχνικός του συλλόγου Λιούπκο Πέτροβιτς στήριζε πολλές ελπίδες στους νεοαποκτηθέντες Μάκη Χάβο (από τον Πανσερραϊκό), Ηλιάδη και Θανάση Δημόπουλο (του Ηρακλή) και Δημήτρη Καπετανόπουλο (Άργους), αλλά και τον Παύλο Δερμιτζάκη από την Καβάλα.

Σε ένα προοίμιο των αναμετρήσεων της περιόδου, στις 29 Αυγούστου του 1992 δόθηκε στο ΟΑΚΑ ο Τελικός του «Σούπερ Καπ» και ο Ολυμπιακός υπερίσχυσε της ΑΕΚ με σκορ 3-1. Ήταν η δεύτερη κατάκτησή του σε εκείνο το θεσμό (1987: ΟΣΦΠ, 1988: ΠΑΟ, 1989: ΑΕΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...