Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Melchester V Ελλάδας !


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Στην πολυετή εκδοτική της πορεία, η γνωστή ποδοσφαιρική σειρά κόμικς «Roy of the Rovers» απλώθηκε στις αγορές όλων των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ γνώρισε και γνωρίζει ακόμη μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα, μέσω των περιοδικών «Ντρεκ», «Ζαγκόρ», «Δυναμικό Αγόρι», «Τρουένο», «Γκολ» και «Νέος Μπλεκ». Ανατρέχοντας στο λήμμα για την ομάδα των περίφημων «Melchester Rovers» που υπάρχει στην Αγγλόφωνη έκδοση της Βικιπαίδειας, παρατηρήσαμε πως η σπουδαία ομάδα του Roy Race έχει τεθεί δύο τουλάχιστον φορές αντίπαλος Ελληνικών συγκροτημάτων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Επίσης μια ακόμη φορά, ο Roy και η παρέα του βρήκαν στο δρόμο τους έναν Κυπριακό σύλλογο. Και στις τρεις περιπτώσεις οι Βρετανοί ποδοσφαιριστές  αναδείχθηκαν νικητές. Να θυμίσουμε ακόμη ότι τη δεκαετία του ’80 η Melchester επισκέφθηκε για ένα καλοκαιρινό τουρνουά προετοιμασίας την Κρήτη, όπου αντιμετώπισε σε φιλική αναμέτρηση μια ντόπια ομάδα με το συμβολικό όνομα «Αρκάδι» (περιοδικό «Roy of the Rovers», σενάριο Tom Tully, σχέδιο David Sque).

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις Ελληνο-Αγγλικές «μάχες»:


  • Περίοδος 1966-67, περιοδικό «Tiger» (σχέδιο Joe Colquhoun)



Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, 1ος γύρος: Στο πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα η Melchester νικά με σκορ 2-1 την ομάδα «Paniakos» (μία μείξη... Πανιωνίου και Παναθηναϊκού !!!), χάρις σε 2 τέρματα του αναπληρωματικού αριστερού της μέσου, Thumper Thorpe. Στον επαναληπτικό του «Mel Park» οι Έλληνες ξεκινούν δυναμικά και προηγούνται με 1-0 έως και τα τελευταία κρίσιμα λεπτά, απειλώντας τους γηπεδούχους (που αγωνίζονται και πάλι χωρίς τον Jumbo Trudgeon) με αποκλεισμό! Ωστόσο ο Roy θα έχει τον τελευταίο λόγο στο ματς, αφού με μία κεφαλιά _ «ψαράκι» στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Έλληνα γκολκίπερ χαρίζοντας την πρόκριση στους συμπαίκτες του (συνολικό σκορ 3-2 υπέρ της Rovers).

  • Περίοδος 1968-69, περιοδικό «Tiger» (σχέδιο Yvonne Hutton)


Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, 3ος γύρος: Στη Λευκωσία, η Melchester μένει στη «λευκή» ισοπαλία (0-0) με την Κυπριακή Limosia. Στη ρεβάνς οι Άγγλοι νικούν με 3-2 και προκρίνονται.

  • Περίοδος 1974-75, περιοδικό «Tiger» (σχέδιο Yvonne Hutton)



Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, Τελικός (Γλασκώβη): Οι Rovers βρίσκουν, αναπάντεχα στο γήπεδο την έκπληξη της διοργάνωσης, την Ελληνική ομάδα «Niarkos» (ο σεναριογράφος ήταν φαίνεται επηρεασμένος από τις εφοπλιστικές δραστηριότητες του Έλληνα "κροίσουΣταύρου Νιάρχου) που στο «Αγόρι» εμφανίσθηκε με το -πλέον κατάλληλο- όνομα «Αχιλλέας», για την οποία ο νεόκοπος παίκτης-προπονητής Roy Race δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα. Καταφέρνει ωστόσο, να αποσπάσει κάποιες πληροφορίες από ορισμένους Έλληνες φιλάθλους (που εμφανίζονται ενθουσιώδεις και με τα απαραίτητα παχιά μουστάκια!) και έτσι καταστρώνει τα πλάνα του. Στον αγώνα, που είναι συγκλονιστικός, οι Άγγλοι επικρατούν στα τελευταία λεπτά με σκορ 2-0 (χάρις σε τέρματα των Ρόυ και Μέρβυν Ουάλας) και αναδεικνύονται Κυπελλούχοι Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...