Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

«Ελληνική μου ξανασάρκωση στην πλάση»

Φωτό: "Αθλόμετρο"
(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Με εξαιρετική επιτυχία, τόσο απ’ την αθρόα προσέλευση του κόσμου όσο και απ’ την ποιότητά της, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του δημαρχιακού καταστήματος Παπάγου – Χολαργού η προγραμματισμένη συναυλία με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τις Α΄ Δελφικές Εορτές (1927) αλλά και των 40 ετών από την ίδρυση του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» - «Ε.Π.Κ.Δ» (1977) υπό την αιγίδα του οποίου, άλλωστε, τελούσε η όλη εκδήλωση.


Μιμή Ρουφογάλη - Κώστας Μαυρογένης - Σταύρος Μπερής
κατά την είσοδό τους στη σκηνή.
Το –εμπνευσμένο από το έξοχο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Το Κατορθωμένο Σώμα»- ορατόριο για μικτή χορωδία, βαρύτονο και ορχήστρα σε μεταγραφή για πιάνο, μια δημιουργία του Χολαργιώτη συνθέτη, πρώην δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου του πολιτιστικού κέντρου Χολαργού κ. Νίκου Καλλίτση, το οποίο, σημειωτέον ότι χθες παρουσιάσθηκε σε πρώτη εκτέλεση και τρία αλλεπάλληλα μέρη, καθήλωσε τους θεατές. Ένα αποτέλεσμα που δε θα μπορούσε, ασφαλώς, να είναι διαφορετικό, καθώς η συμμετοχή της υπέροχης, πολυμελούς χορωδίας του Δήμου Αθηναίων (ιδρυθείσας το 1999) υπό τη διεύθυνση του εκλεκτού μαέστρου κ. Σταύρου Μπερή, του αισθαντικού βαρύτονου κ. Κώστα Μαυρογένη και της προικισμένης με ιδιαίτερο ταλέντο πιανίστριας κυρίας Μιμής Ρουφογάλη, προμήνυαν την τελική, επιτυχή έκβαση. Χαρακτηριστικό είναι πως, με την ολοκλήρωση της συναυλίας το κοινό ξέσπασε σε ενθουσιώδη και παρατεταμένα χειροκροτήματα, ανταποδίδοντας με τον τρόπο αυτό, τη μεγάλη συγκίνηση που του προσέφεραν οι άξιοι συντελεστές της παράστασης.

Θερμά χειροκροτήματα από το κοινό
προς τους συντελεστές της παράστασης
Όπως, εξάλλου, επισημαίνει στο σημείωμά του ο συνθέτης: « ... Το Κατορθωμένο Σώμα του Άγγελου Σικελιανού θα μπορούσε να είναι το προσωπικό όραμα – η Δελφική Ιδέα- του καθενός μας... Για το μουσικό ύφος στάθηκα στο άκουσμα των χορικών της τραγωδίας ‘Προμηθέας Δεσμώτης’, έτσι όπως τα επιμελήθηκε η Εύα Σικελιανού με τη συνεργασία του βυζαντινολόγου Κωνσταντίνου Ψάχου... Διάφορα στοιχεία από την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική προστέθηκαν, έτσι ώστε να υπηρετείται η μελωδικότητα του έργου»

Ο συνθέτης Νίκος Καλλίτσης (αριστερά) σε εγκάρδιο
στιγμιότυπο με τον επίτιμο δήμαρχο Χαράλαμπο Σκούρτη

Η κυρία Χριστίνα Παυλοπούλου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που είχε την υποστήριξη του «Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νεολαίας» του Δήμου Αθηναίων και την οποία παρουσίασε με άψογο τρόπο η γραμματέας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού κυρία Χριστίνα Παυλοπούλου, πρώτος έλαβε το λόγο ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος.  Αναφερόμενος στο μεγάλο στόχο και την προσπάθεια του ζεύγους Σικελιανού για την προαγωγή της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, απότοκος της οποίας υπήρξε η ίδρυση του «Ε.Π.Κ.Δ.», με πρόεδρο εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια την κυρία Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο κ. Αποστολόπουλος ολοκλήρωσε το σύντομο αλλά περιεκτικό χαιρετισμό του με συγχαρητήρια προς όλους τους συμμετάσχοντες.


Ο δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού κ. Αποστολόπουλος
στο βήμα
Η κυρία Μάρω Νικολοπούλου
Εν συνεχεία, στο βήμα των ομιλητών προσήλθε η κυρία Μάρω Νικολοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος συνεδρίων και καλλιτεχνικών προγραμμάτων του «Ε.Π.Κ.Δ.», η οποία από κοινού με τον προϊστάμενο Τύπου και δημοσίων σχέσεων του ιδρύματος κ. Περικλή Σπάτουλα εκπροσώπησαν τον απουσιάζοντος διευθυντή κ. Παύλο Καλλιγά, καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κα Νικολοπούλου, αφού πρώτα ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Κέντρου, διάβασε ένα χαιρετιστήριο μήνυμα του διευθυντή του «Ε.Π.Κ.Δ.», το οποίο εμπεριείχε εύστοχες παρατηρήσεις για την ποίηση και τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Σικελιανού.

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου
Ακολούθως, στο μικρόφωνο προσήλθε η ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Στέλλα Πριόβολου, για την εμπεριστατωμένη εισήγησή της με τίτλο «Διαβάζοντας σήμερα ‘Το Κατορθωμένο Σώμα’ του Άγγελου Σικελιανού». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη λεγόμενη «μεταπαλαμική» γενεά των Ελλήνων ποιητών, στην οποία εξέχουσα θέση κατέχει ο Σικελιανός, χάρις σε όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που διακρίνουν το έργο του, τον έντονο δηλαδή θρησκευτικό παλμό αλλά και το διερευνητικό στοχασμό, σύμφωνα με την εκτίμηση του διαπρεπή Ακαδημαϊκού Ευάγγελου Παπανούτσου. Θύμισε ακόμη, τη διαπίστωση του έγκριτου λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά, πως η κορύφωση της καλλιτεχνικής πορείας του ποιητή συντελείται με την επιδίωξη κατάκτησης του ύψιστου πνευματικού σκοπού, όπως είναι η αναβίωση του αρχαίου δράματος. Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της, η κα Πριόβολου απέδωσε ως ερμηνεία του όρου «Κατορθωμένο Σώμα» τη μύηση του ανθρώπου στην πνευματική ζωή, προκειμένου να επιτευχθεί η ένωση με το Θείο, ώστε και ο ίδιος ο άνθρωπος να αποθεωθεί σε πνευματικό επίπεδο. Διαπίστωσε δε, τη συνεχώς επίκαιρη παρουσία του ποιητή στη σημερινή εποχή, ένα στοιχείο που ενεργεί σαν καταλύτης για την πολιτισμική ανανέωση, που τόσο έχει ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα.

Ο δήμαρχος προσέρχεται για τις βραβεύσεις
Μετά το πέρας της συναυλίας ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού βράβευσε με τιμητικές πλακέτες τόσο τη χορωδία του Δήμου Αθηναίων, όσο και το δημιουργό του έργου, Νίκο Καλλίτση. Ο τελευταίος, με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη μεγάλη τιμή που του έγινε, ανακάλεσε ένα αξίωμα, που, όπως είπε, ισχύει στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Όλοι για όλους». Αφιέρωσε μάλιστα τη βράβευσή του στους παλιούς του συνεργάτες, αφού η ενασχόλησή του με τα κοινά του δήμου κατά την περίοδο 1999 – 2002 ήταν για εκείνον «μια μεγάλη εμπειρία, από την οποία διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις». Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συντελεστές της βραδιάς, αλλά και προς το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του.

Ο Νίκος Καλλίτσης απευθύνεται στο κοινό
Μεταξύ των πάρα πολλών προσκεκλημένων που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο, διακρίναμε τον επίτιμο δήμαρχο Χολαργού κ. Χαράλαμπο Σκούρτη, το γνωστό μουσικοσυνθέτη κ. Γιώργο Χατζηνάσιο, τον πρώην δημοσιογράφο και νυν πολιτικό κ. Αργύρη Ντινόπουλο, την καθηγήτρια πιάνου και σκηνοθέτιδα κα Λίλιαν Καλλίτση, την ηθοποιό κα Ευτυχία Μοσχάκη κ.α. Να σημειωθεί ότι, η είσοδος ήταν δωρεάν, ενώ σε όλους τους παριστάμενους προσφέρθηκαν εδέσματα, κρασί και αναψυκτικά.

Το ποίημα «Κατορθωμένο Σώμα» του Άγγελου Σικελιανού δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1943 στην αυτό-ανθολογία του ποιητή, για να ακολουθήσουν δυο επανεκδόσεις, από τις «Εκδόσεις Φίλων» και «Γαλαξίας – Ίκαρος».


Κατάμεστο το αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"

Η μικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε πλήρη παράταξη

Μεταξύ των θεατών και ο κ. Γιώργος Χατζηνάσιος (κάτω)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...