Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Φραντς Γέγκερστετερ

Ο Φραντς Γέγκερστετερ (Franz Jägerstätter20 Μαΐου 1907 – 9 Αυγούστου 1943) ήταν Αυστριακός Αντιρρησίας συνείδησης κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π..
Ο Γέγκερστετερ καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Από νέος επέδειξε ανεξάρτητο πνεύμα, κάτι που τον έκανε δημοφιλή μεταξύ των συνομηλίκων του. Υπήρξε πάντοτε, πιστός καθολικός. Όταν η Αυστρία προσαρτήθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία (Άουνσλους) οι πολίτες της θεωρήθηκαν, πλέον, υπήκοοι του Γ’ Ράιχ και, ως εκ τούτου, υποχρεώνονταν σε κατάταξη στο Γερμανικό στρατό

Ο Φραντς κλήθηκε να καταταγεί, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά, παρά τις παρακλήσεις της συζύγου του (με την οποία είχαν αποκτήσει τρεις κόρες) του ιερέα του χωριού του, αλλά και του επισκόπου της περιοχής. Από ορισμένους, η στάση του θεωρήθηκε ως ένδειξη ανώφελου πείσματος.
Ο Γέγκερστετερ, ακολούθως, συνελήφθη από τις αρχές και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο με την κατηγορία του «Εχθρού του Κράτους» η οποία τιμωρούνταν, βάσει του ναζιστικού δικαίου, με τη θανατική ποινή. Μετά την καταδίκη του οδηγήθηκε στις στρατιωτικές φυλακές του Βερολίνου, όπου και εκτελέστηκε με «αποκεφαλισμό δια πελέκεως», στις 9-8-1943. Αργότερα αναγνωρίστηκε σαν «μάρτυρας» κι ανακηρύχθηκε «Άγιος» από την Καθολική Εκκλησία.

Πηγή

  • Φύλλο εφημερίδας «Έθνος» της 13 Δεκεμβρίου 1967, σελ. 3: «Ο άνθρωπος που αντεστάθη στον Χίτλερ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...