Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Φεβρουάριος 1981: Ξεκίνημα με σπουδαία γεγονότα!

Σαν να ήταν... χθες ! (2ο μέρος)


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Το Σαββατοκύριακο 31 Ιανουαρίου/1η Φεβρουαρίου του ’81, 9 μόλις μήνες πριν την πολιτική «Αλλαγή» που σημάδεψε την Ελλάδα, οι φίλαθλοι των δύο πιο δημοφιλών ομαδικών σπορ θα είχαν και πάλι την τιμητική τους, αφού παρακολούθησαν συγκλονιστικές αναμετρήσεις. Τόσο στο Επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ήταν το 2ο κατά σειρά που διεξάγονταν) και στην Α΄ Εθνική του μπάσκετ, όσο και στην ποδοσφαιρική Β΄Εθνική, αλλά και στο Εθνικό Ερασιτεχνικό τα γήπεδα γέμισαν ασφυκτικά και ο κόσμος "χόρτασε" γκολ και θέαμα!



Ξεκινώντας από τη μεγάλη Α΄ Εθνική, ξεχώρισε η εκπληκτική νίκη της Α.Ε.Κ. στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου στο ντέρμπι των «δικεφάλων» οι παίκτες της διέλυσαν με σκορ 4-0 τον ισχυρότατο Π.Α.Ο.Κ. 

Αλλά και στη Δράμα είχαμε δυνατές συγκινήσεις, στην αναπάντεχη ήττα του Παναθηναϊκού από την τοπική Δόξα, χάρις σε ένα γκολ του Στράντζαλη. Οι «πράσινοι» έχασαν δίκαια, ωστόσο «φώναζαν» για ένα πέναλτι που -κατά την άποψή τους- δεν δόθηκε σε ανατροπή του Σπύρου Λιβαθηνού (εσχάτως και υποψηφίου δημάρχου), από το διαιτητή της αναμέτρησης κ. Πάντζαλη. 


«Κατσουφιασμένος» όμως επέστρεψε από την ακριτική Καστοριά και ο -έτερος των «αιώνιων αντιπάλων» του κέντρου- Ολυμπιακός, έχοντας αποκομίσει έναν μόνο βαθμό (0-0) στο ξερό γήπεδο της Κυπελλούχου. Μεγάλη ήταν η επιτυχία του «Άγιαξ της Ηπείρου» (ΠΑΣ Γιάννινα), κερδίζοντας και σπάζοντάς του το αήττητο εκεί, στη Ριζούπολη με γκολ του Κοντογιωργάκη στο 87ο λεπτό, τον Απόλλωνα Αθήνας.



Β΄ Εθνική: Κερδισμένοι ο Ηρακλής και το «Σίτι»!


Ο «γηραιός» της Θεσσαλονίκης («τσακίζοντας» με 6-0 στο «Καυτανζόγλειο» την άτυχη Βέροια, τη στιγμή που κι ο Πιερικός γνώριζε την ήττα από τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή), αλλά και το Αιγάλεω (3-1 εντός έδρας τον Ηρόδοτο), ενώ η Ρόδος μόλις και έσωσε την ισοπαλία στην Τρίπολη με τον Παναρκαδικό (1-1) ήταν οι κερδισμένοι της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. 



Αίσθηση προκάλεσε η συντριπτική ήττα που υπέστη στο Αγρίνιο, από τον γηπεδούχο Παναιτωλικό με 5-0, ο Πανελευσινιακός και όλα τα τέρματα να σημειώνονται στο β΄ημίχρονο!




Και ενώ ο πρώτο-παλαιστής Γιώργος Τρομάρας διαφήμιζε -με μία εντυπωσιακή πόζα- το νέο του γυμναστήριο, στα κλειστά γήπεδα του μπάσκετ, οι «μεγάλοι», άλλος πιο εύκολα, άλλος πιο δύσκολα, έπαιρναν τα «ροζ φύλλα» (νικητήρια) αγώνων, με το Νίκο Γκάλη (βρισκόταν εκείνη την εποχή σε δαιμονιώδη φόρμα) να ξεπερνά τους 50 πόντους με αντίπαλο το Δημόκριτο, φορώντας τη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης.



Τέλος, στη «Μεγάλη Μάχη των 80 Μικρών» (Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα) με νίκες προχώρησαν οι πρωτοπόροι Χανιά, Λεβαδειακός κι Αχαϊκή.


Κανείς δε φανταζόταν, λοιπόν, την ανείπωτη τραγωδία που θα χτυπούσε ξαφνικά, αναπάντεχα κι αμείλικτα το ελληνικό ποδόσφαιρο, μόλις μία εβδομάδα μετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...