Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί

Ιερά Μονή Δαφνίου
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)
Η Γιορτή Κρασιού ήταν μία φολκλορική εκδήλωση που λάμβανε χώρα κάθε Αύγουστο στην περιοχή του Δαφνίου Αττικής και συγκεκριμένα στο Άλσος Χαϊδαρίου, πολύ κοντά στην ιστορική Βυζαντινή Μονή και δίπλα στη διασταύρωση της Ιεράς Οδού με τη Λεωφόρο Αθηνών – Κορίνθου, που είναι απέναντι από το Νοσοκομείο Ψυχικών Νοσημάτων Δαφνίου. Η γιορτή καθιερώθηκε από το 1953, διαρκούσε έως και το Σεπτέμβριο ή και τα μέσα Οκτωβρίου και ήταν αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο.
Εφημερίδα "Έθνος"
(φύλλο 16ης Αυγούστου 1969)
Οινοπαραγωγοί όλης της Ελλάδας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της γιορτής, προσφέροντας τα προϊόντα τους. Οι επισκέπτες δικαιούνταν σε όση κατανάλωση κρασιού επιθυμούσαν, με μόνη προϋπόθεση να αγοράσουν -σε τιμή κόστους- το πρώτο ποτήρι. Παράλληλα, στο χώρο υπήρχαν διάφορα τουριστικά περίπτερα που προμήθευαν τον κόσμο με φαγητό. 

Ομαδικό κέρασμα κατά τη διάρκεια της γιορτής
(Φωτό: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Κατά τη διάρκεια της γιορτής κοπέλες ντυμένες με παλιές χαρακτηριστικές ενδυμασίες του τόπου παραγωγής του κάθε είδους κρασιού, κερνούσαν τους παρευρισκόμενους. Επίσης,  μουσικά συγκροτήματα και άλλα καλλιτεχνικά σχήματα τους διασκέδαζαν μέχρι πρωίας.
Από το αρχείο της εταιρείας "Μίνως"
Όμως, με την πάροδο του χρόνου η γιορτή έχασε σταδιακά τη «λάμψη» της και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έπαυσε να διεξάγεται. Παρόμοιες γιορτές διεξάγονταν, ωστόσο, στην Αλεξανδρούπολη και στο Δαφνί Λακωνίας.

Ο χώρος της γιορτής κρασιού
(αρχείο: Σύλλογος "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ" Χαϊδαρίου)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...