Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ο άθλος της Αγγλίας (30 Ιουλίου 1966)


(γράφει ο αΝώΔυΝος)

52 ολόκληρα χρόνια πέρασαν ήδη από τη μία και μοναδική φορά που, η Εθνική Ομάδα της Αγγλίας κατάφερε να στεφθεί Πρωταθλήτρια Κόσμου, ως νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, που διεξήχθη επί του Βρετανικού εδάφους. Η χώρα επιλέχθηκε τότε ως διοργανώτρια, προκειμένου να τιμηθεί η 100ετηρίδα από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου ως συγκροτημένου αθλήματος στη «Γηραιά Αλβιόνα» (1866).


Ο Μεγάλος Τελικός

Στις 30 Ιουλίου του 1966 (ημέρα Σάββατο),  στο Στάδιο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, οι Άγγλοι (νικητές στον ημιτελικό των Πορτογάλων με 2-1) Γκόρντον Μπανκς, Τζορτζ Κοέν, Ρέι Γουίλσον, Νόμπι Στάιλς, Τζάκι Τσάρλτον, Μπόμπι Μουρ, Τζεφ Χερστ, Μπόμπι Τσάρλτον, Ρότζερ Χαντ και Μάρτιν Πίτερς, παρατάχθηκαν δίπλα στους Γερμανούς Χανς Τιλκόβσκι, Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ, Χορστ-Ντίτερ Χέτγκες, Φραντς Μπέκενμπάουερ, Βίλι Σουλτς, Βόλφγκανγκ Βέμπερ, Χέλμουτ Χάλερ, Ούβε Ζέελερ, Ζίγκφριντ Χελντ, Βόλφγκανγκ Όβερατ και Λόταρ Έμεριχ (που στον ημιτελικό είχαν νικήσει με 2-1 την Ε.Σ.Σ.Δ.), έχοντας ανάμεσά τους τους "άρχοντες" του μεγάλου τελικού.


Δύο από τους τελευταίους, Ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ και ο Σοβιετικός επόπτης γραμμών Μπακράμοφ έπειτα από περίπου δύο ώρες έγιναν οι πρωταγωνιστές του τελικού. Ήταν το 11' της παράτασης (2-2 ο κανονικός αγώνας, με τέρματα των Χάλερ στο 12', Χερστ στο 18', Πίτερς στο 78' και Βέμπερ στο 90'), όταν ο Τζεφ Χερστ σούταρε από μακριά. Η μπάλα κτύπησε κάπου στη γραμμή. Ο διαιτητής αμφιταλαντεύτηκε. Ο επόπτης δεν έδειξε σέντρα. Ο Ντινστ τον συμβουλεύτηκε, κατόπιν πίεσης των Άγγλων και... γκολ.


Ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί κατηγορηματική απάντηση. Πάντως, φοιτητές του Cambridge, με υπολογιστή συμπέραναν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή. Λίγο αργότερα (120') ο Χερστ σημείωσε κι άλλο γκολ και η Αγγλία του Σερ Αλφ Ράμσι γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της. Ο αρχηγός Μπόμπι Μουρ πήρε το τρόπαιο από τα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ.

(για την υπογραφή: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...