Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Χαρίλαος Βασιλάκος (στη... σκιά του Σπύρου Λούη)

Ο Βασιλάκος (κέντρο) στο Μαραθώνιο της Αθήνας.
Καθώς ο νεαρός γαλατάς Σπύρος Λούης κέρδισε δίκαια τις "δάφνες" του θριαμβευτή στο Μαραθώνιο Δρόμο των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής (Αθήνα, 1896) ελάχιστοι γνωρίζουν το δρομέα που τερμάτισε πίσω του στη δεύτερη θέση, έναν χαρισματικό αθλητή ονόματι Χαρίλαο Βασιλάκο (γεννημένο στα 1877) ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 1 Δεκεμβρίου του 1964, σε ηλικία 87 ετών.



Στις 10 Μαρτίου του  1896 διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Πανελλήνιοι Αγώνες, με κυριότερο στόχο να αναδειχθούν οι αθλητές που θα επάνδρωναν την ελληνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι σύγχρονοι. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν νεαροί νεοσύλλεκτοι του στρατού, οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τους διοικητές τους εξαιτίας των ικανοτήτων τους στον αθλητισμό. Στον αγώνα νικητής αναδείχθηκε ο Βασιλάκος ο οποίος εκείνη την εποχή σπούδαζε στην Αθήνα, με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά. Ο Βασιλάκος μαζί με άλλους 16 αθλητές αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Τερμάτισε στην 2η θέση, πίσω από τον Σπύρο Λούη, με χρόνο 3:06.03 και ήταν ένας από τους εννέα συνολικά που κατάφεραν να τερματίσουν. Αμφότεροι οι αγώνες ήταν των 40 χιλιομέτρων.
Μετά την νίκη του στην Ολυμπιάδα εργάστηκε σαν τελωνειακός υπάλληλος στην Αθήνα, όπου και απεβίωσε σε προχωρημένη ηλικία. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως (Πειραιά).
(Πηγή: Ελληνική Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...