SAVE EGALEO

Τα μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Αιγάλεω Α.Ο. (2009-10)

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Αιγάλεω, πρωταθλητής Δ΄ Εθνικής 1996 (για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεώτεροι)

Ο Τάκης Μανδραφλής και ο Μάριος Μπέλιας, από τους πρωταγωνιστές
της περιόδου 1995-96 με το Αιγάλεω στη Δ΄ Εθνική
Πριν από 16 ολόκληρα χρόνια, στα 1995, το αγαπημένο μας "Σίτι" είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της σύγχρονης ιστορίας του, με τον πικρό υποβιβασμό του στη Δ΄ Εθνική κατηγορία.
Η ομάδα της πόλης μας, απογυμνωμένη σχεδόν από όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της αντιμετώπιζε την ολέθρια προοπτική να κατρακυλίσει ακόμη πιο χαμηλά, αν κάποιοι δεν έσπευδαν τότε να σταθούν δίπλα της.


Ο Μπάμπης Σταυρόπουλος
Πρώτοι απ΄ όλους οι αδελφοί Γιάννης και Κώστας Αυγεράκης που ανέλαβαν τα διοικητικά ηνία. Έπειτα, ο παλαίμαχος άσσος του συλλόγου Μπάμπης Σταυρόπουλος, ο οποίος σχεδόν αφιλοκερδώς κράτησε με επιτυχία το πόστο της τεχνικής ηγεσίας μέχρι τα μέσα του πρωταθλήματος. Αποκτήθηκαν κάποιοι ερασιτέχνες και η ομάδα στήθηκε από την αρχή. Στον 1ο όμιλο, όπου τοποθετήθηκε το Αιγάλεω, υπήρχαν αθηναϊκοί σύλλογοι, σωματεία των νησιών του Αιγαίου και ομάδες της Βοιωτίας.

Το Αιγάλεω ξεκίνησε εντυπωσιακά τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Κύπελλο της ΕΠΣ Αθηνών, όπου ξανάπαιζε μετά από 41 χρόνια! Με τη θερμή συμπαράσταση των φανατικών οπαδών του πέτυχε στις πρώτες 11 αγωνιστικές ισάριθμες νίκες (!), είχε δεχθεί μόλις 2 γκολ και είχε αποσπασθεί 10 βαθμούς από τον δεύτερο της βαθμολογίας.

Τη 12η όμως μέρα, η ομάδα ηττήθηκε αναπάντεχα από την ...Κω μέσα στο δημοτικό μας στάδιο και ένας αγωνιστικός κατήφορος ξεκίνησε, παράλληλα με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από την Κηφισιά, στο "Ζηρίνειο" (1-2) στις 13 Δεκεμβρίου του 1995, για τα προημιτελικά του θεσμού.

Ο πρώτος γύρος βρήκε το Αιγάλεω πάντα στην πρώτη θέση, με νέο τεχνικό το Βαγγέλη Παραπραστανίτη και "αέρα" 7 βαθμών από τη φιλόδοξη Θήβα.


Ο Ζάχος Λυκουρίνος (κέντρο) με τους παλαίμαχους του "Σίτι"
Τάκη Τσαλαμάγκα, Φραγκίσκο Μαρτίνο, Ηλία Συνοδινό κ.α.
κατά τη διάρκεια εκδήλωσης
Στη συνέχεια όμως τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Αλλεπάλληλες αποτυχίες, εντός και εκτός έδρας, προκάλεσαν την παραίτηση του "Τζώννυ", τον οποίο διαδέχτηκε ο Ζαχαρίας Λυκουρίνος. Την 23η αγωνιστική μέρα η πρώτη θέση χάθηκε και προσλήφθηκε νέος τεχνικός ο Θωμάς Βασιλειάδης. Ευτυχώς, η ψυχολογία των παικτών ανέβηκε και έξι αγωνιστικές πριν το τέλος, το Αιγάλεω απόκτησε ξανά τα "ηνία" της κούρσας.


Ο Θωμάς Βασιλειάδης
Στις 12 Μαΐου του 1996 (τελευταία αγωνιστική) η ομάδα υποδέχτηκε τον ΑΟ Θηβών μπροστά σε 6.000 Αιγαλιώτες φιλάθλους οι οποίοι ανυπομονούσαν να πανηγυρίσουν μια νίκη-τίτλο και επιστροφή στη Γ΄ Εθνική (το Αιγάλεω κατακτούσε την άνοδο ακόμη και με ισοπαλία).

Δυστυχώς, λίγο πριν την έναρξη σημειώθηκαν έκτροπα μέσα στον αγωνιστικό χώρο καθώς οι φιλοξενούμενοι (των οποίων οπαδοί και παράγοντες στον αγώνα του πρώτου γύρου είχαν βιαιοπραγήσει σε βάρος της ομάδας μας) δέχθηκαν επίθεση από 1-2 παίκτες του Αιγάλεω και -αρπάζοντας την ανέλπιστη ευκαιρία- ξάπλωσαν ομαδικά στο χορτάρι παριστάνοντας όλοι τους τραυματίες.
Ο τότε δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Μυστακόπουλος,
υποστήριξε το δίκαιο της ομάδας στα αρμόδια όργανα
Ο βουλευτής Βοιωτίας Αλέξανδρος Ακριβάκης,
δραστηριοποιήθηκε υπέρ της δικαίωσης του ΑΟ Θηβών
Το παιχνίδι δεν διεξήχθη και ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη, στην οποία μπλέχθηκαν και πολιτικοί παράγοντες, για ευνόητους λόγους. Τελικά, έπειτα από αναμονή δυο μηνών, το ματς ορίσθηκε να διεξαχθεί στα Γιάννινα. Το Αιγάλεω αναδείχθηκε ισόπαλο με τη Θήβα με σκορ 1-1 (χάρις σε γκολ του Αντώνη Ρούσσου) και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τις επαγγελματικές κατηγορίες.


  • Πρώτος σκόρερ της χρονιάς είχε βγεί για το Αιγάλεω ο Πάρις Βάλβης (φωτό) με 12 γκολ, ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των Μάριου Μπέλια (που χρησιμοποιήθηκε και στα 34 ματς, δεχόμενος μόλις 12 γκολ), Διονύση Καλογερόπουλου (7 γκολ), Σωτήρη Γεωργουδάκη (8 γκολ), Παναγιώτη Πετρόπουλου (4 γκολ), Μάκη Σωτηριάδη, Αντώνη Καλαμάκη, Τρύφωνα Πλαστάρα (5 γκολ), Παπαναστασίου (4 γκολ), Φίστη, Κεμεντζετζίδη (4 γκολ), Αντώνη Καραλή, Τάκη Μανδραφλή, Σημαντήρα, Μπατσάκη, Αγαπητού, Ρίζου, Χαρη Παπαγεωργίου, Παπαδάκη κ.α. 

  • Πηγή: "50 Χρόνια Αιγάλεω" (Έκδοση 1998)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η «κατάρα» της Formula 1

  Μ. Σουμάχερ Μοιραία παιχνίδια της τύχης σκιάζουν τον ορίζοντα του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ. ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης...