Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η αξέχαστη Μαρίκα Νίνου



Συμπληρώθηκαν χθες 54 χρόνια από το θάνατο της λαϊκής ερμηνεύτριας Μαρίκας Νίνου (φωτό, πραγματικό όνομα Ευαγγελία Νικολαΐδου), που ως γνωστό πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην πόλη μας, όπου και πέθανε σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Ο θρύλος τη θέλει να έχει δει το φως το 1922 πάνω στο πλοίο "Ευαγγελίστρια", από το οποίο της χάρισαν και το όνομά της, αφού η οικογένειά της -αποτελούμενη από τη μητέρα και τα τρία αδέλφια της- ταξίδευε από τη Σμύρνη στον Πειραιά, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ωστόσο, η αρμενικής καταγωγής τραγουδίστρια το πιθανότερο είναι να έχει γεννηθεί το 1918 στον Καύκασο.


Παρά το σύντομο πέρασμά της από το ελληνικό τραγούδι, οι ερμηνείες της έμειναν αξέχαστες ενώ το πλήθος των συνεργασιών της προκαλεί δέος: Γιάννης Παπαϊωάννου, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Μητσάκης, Απόστολος Καλδάρας και Βασίλης Τσιτσάνης (του οποίου αποτέλεσε την αγαπημένη "μούσα") ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα που της εμπιστεύθηκαν δημιουργίες τους. Το ταλέντο της εντόπισε αρχικά ο ηθοποιός Πέτρος Κυριακός, ο οποίος και την παρότρυνε να ασχοληθεί με τη δισκογραφία. Αξιοσημείωτο είναι πως η σταδιοδρομία της ξεκίνησε ως καλλιτέχνης τσίρκου, μαζί με το δεύτερο σύζυγό της "Νίνο" (Νίκο Νικολαΐδη) και το παιδί τους.

Η πρώτη της ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1948 και στην πίστα παρουσιάσθηκε με τη μεσολάβηση του Στέλιου Περπινιάδη που τη γνώρισε από το Χιώτη. Ακολούθησαν  και ακολούθησαν δεκάδες άλλες εκτελέσεις που την καθιέρωσαν σαν μια από τις κορυφαίες παρουσίες του πάλκου και της νυχτερινής διασκέδασης. Η καριέρα της εξακοντίστηκε στα ύψη μετά τη συνεργασία της με τον Τσιτσάνη με τον οποίο περιόδευσαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αργότερα η φήμη της έφτασε μέχρι της ΗΠΑ, όπου ταξίδεψε με τον Παπαϊωάννου.

Βρισκόμενη στο απόγειο της ακμής της, χτυπήθηκε απρόσμενα από την επάρατη νόσο και παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε για να θεραπευτεί απ' την αρρώστια, τελικά "έφυγε" για πάντα στις 23 Φεβρουαρίου του 1957 αφήνοντας την τελευταία πνοή της, στο σπίτι της στο Αιγάλεω.

  • Ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκης, σε δισκογραφικό του αφιέρωμα για τη σπουδαία ντίβα, υπογράμμισε ότι "...Η Μαρίκα Νίνου χωρίς να το ξέρει, χάραξε μέσα μας τα χνάρια της ταπεινοφροσύνης και της φωτεινής ακμής..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...