Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ο αγέλαστος κωμικός!

Σαν σήμερα, στις 1 Φεβρουαρίου του 1966 "έφυγε" σε ηλικία 70 ετών ετών ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης "Μπάστερ" Κίτον, ο άνθρωπος που προκαλούσε το γέλιο δίχως ο ίδιος να μειδιά...

Γεννημένος στο μικρό χωριό Piqua του Κάνσας των ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου του 1895, ο Joseph Frank "Buster" Keaton VI, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, ήταν παιδί πλανόδιων θεατρίνων. 

Από τριών μόλις ετών εντάχθηκε στο χώρο του θεάματος ("βαριετέ"), όπου απέκτησε και το προσωνύμιο "buster". Εργάσθηκε άοκνα στον κινηματογράφο -από την εποχή ακόμη της "βουβής" περιόδου- και συμμετείχε σε 120 ταινίες, ενώ πήρε μέρος και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Απεβίωσε από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά μέχρι τις τελευταίες του στιγμές υπήρξε δραστήριος και ενεργός. Θεωρείται εφάμιλλος τόσο του "Σαρλό" (Τσάρλι Τσάπλιν), όσο και του Χάρολντ Λόιντ.

Αποτίμηση 

Αναγνωρίστηκε ως ο έβδομος μεγαλύτερος σκηνοθέτης όλων των εποχών από το περιοδικό Entertainment Weekly. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε τον Κίτον στην 21η θέση με τους καλύτερους άντρες ηθοποιούς όλων των εποχών. Το 2002, μια παγκόσμια ψηφοφορία του περιοδικού Sight and Sound κατέταξε την ταινία του Κίτον «Ο Στρατηγός» (The General) στη 15η θέση με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Άλλες τρεις ταινίες του Κίτον έλαβαν ψήφους στην έρευνα του περιοδικού: Η Φιλοξενία μας (Our Hospitality), Σέρλοκ, Ο Νεότερος (Sherlock Jr.) και Ο Θαλασσοπόρος (The Navigator).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...