Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Μπλεκ Νο 31 (21 Ιανουαρίου 1970)

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Το δημοφιλές εικονογραφημένο περιοδικό 'Μικρός Ιππότης-Μπλεκ' εμφανίσθηκε στα περίπτερα της χώρας μας την Τετάρτη 25 Ιουνίου του 1969. Ο εκδότης του, Στέλιος Ανεμοδουράς (1917 - 2000) όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του, αναζητούσε έναν δυναμικό ήρωα που αγωνιζόταν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, θεωρώντας τον ως το επόμενο βήμα μετά τη δημιουργία του "Μικρού Ήρωα" (1953) του δικού του, πρώτου και πλέον επιτυχημένου ελληνικού περιοδικού υπό μορφή κειμένου με λίγες εικόνες.



Ο "Μικρός Ήρως" έχοντας ήδη ολοκληρώσει την πρώτη του περίοδο έκδοσης στα 1968, κυκλοφορούσε εκείνο τον καιρό υπό μορφή πλήρους εικονογράφησης (κόμικς) σε σενάριο του "Θάνου Αστρίτη" (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Στέλιου Ανεμοδουρά) και σχέδιο του Βύρωνα Απτόσογλου (1921 - 1990).

Ο χαρακτήρας "Il Grande Blek Macigno"  που είχε εμπνευστεί δεκαπέντε χρόνια πριν (1954) το ιταλικό καλλιτεχνικό τρίο των περίφημων "eSseGeSse" (Pietro Sartoris, Darrio Guzzon, Giovanni Sinchetto), ένας υψηλόσωμος ξανθός νεαρός άνδρας που μάχονταν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών στο τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει και στην Ελλάδα, όπως και αποδείχθηκε!

Στις 21 Ιανουαρίου του 1970 η έκδοση είχε συμπληρώσει ήδη τις 30 εβδομάδες ζωής, όταν εκδόθηκε το 31ο τεύχος. Αναφερόμαστε σε μια περίοδο όπου στον τόπο μας υπήρχε λογοκρισία, η οποία "άγγιζε" κάθε είδους έντυπο. Ο 'Μπλεκ' όμως τα κατάφερε να επιβιώσει, ξεφεύγοντας από τον έλεγχο των κοντόφθαλμων λογοκριτών του στρατιωτικού καθεστώτος, αφού η εθνικότητά του (Αμερικανός) αποτελούσε ένα ασφαλές "διαβατήριο".

Στο επετειακό τεύχος που παρουσιάζουμε σήμερα με τίτλο "Τα μάτια που υπνωτίζουν" και κάνοντας αρχή απ' το εξώφυλλο, δεσπόζει η φυσιογνωμία του "ξανθού γίγα" ο οποίος δείχνει να αιφνιδιάζεται απ' την επίθεση ενός άγριου γορίλα! Το σχέδιο -μια πιστή αντιγραφή από εσωτερικό καρεδάκι- είναι του "Byron" (ψευδώνυμο του Β. Απτόσογλου) που άλλωστε φιλοτέχνησε με επιτυχία τα εξώφυλλα των 32 πρώτων τευχών του περιοδικού. Στο οπισθόφυλλο βλέπουμε μια καταχώρηση που προβάλλει την κυκλοφορία του 15θήμερου "Εικονογραφημένου Μικρού Ήρωα" με φιλοξενούμενο χαρακτήρα τον "Κάπτεν Μίκυ", μια ακόμη δημιουργία των  "eSseGeSse" (1951).

Οι περιπέτειες του Μπλεκ καταλαμβάνουν -όπως είναι φυσικό- το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του περιοδικού. Ωστόσο σε αυτό υπάρχει ακόμη μια ιστορία σε συνέχειες, μια αγωνιώδης αστυνομική περιπέτεια που τιτλοφορείται "Η σφραγίδα του Σεΐχη", εκτυλίσσεται στην Αραβική έρημο και η οποία τερματίσθηκε στο 35ο τεύχος. Τέτοιες δευτερεύουσες σειρές συμπλήρωναν την καταιγιστική δράση του αρχηγού των κυνηγών κατά την αρχική φάση της έκδοσης του περιοδικού, με πιο χαρακτηριστικές την "Περιπέτεια στο διάστημα" (τεύχη 1 - 13) και την "Πόλη με τους θησαυρούς" (τεύχη 14 - 27).


Από το τεύχος 36 όμως ξεκίνησε ο "Ρίνγκο" ("Il Piccolo Ranger") που αναδείχθηκε -έκτοτε σε σταθερή συχνότητα- ως μια διαχρονική αξία του περιοδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...