Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Αρχίζει η Α΄ Εθνοσυνέλευση (20 Δεκεμβρίου 1821)

Φανταστική απεικόνιση της ψήφισης του Συντάγματος
της Επιδαύρου
Σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 ξεκίνησε, από τους επαναστατημένους κατά της Οθωμανικής κατοχής Έλληνες και πρόεδρό της τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο (1791 – 1865), η Α΄ Εθνική Συνέλευση η οποία έληξε με την έγκριση του πρώτου Συντάγματος της Α΄ Ελληνικής ΔημοκρατίαςΠροσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος»). 



Για την προετοιμασία της συνέλευσης προηγήθηκαν δύο τοπικές συγκεντρώσεις στην Στερεά Ελλάδα. 
Με εγκυκλίους που εκδόθηκαν, κλήθηκαν αντιπρόσωποι στο Μεσολόγγι και στην Άμφισσα στις 14 Σεπτεμβρίου, Χριστιανική εορτή της «Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού». Η πρώτη τοπική συνέλευση της Δυτικής Ελλάδος ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου και η δεύτερη περί τα τέλη του μήνα. Από εκεί προέκυψαν «οργανισμοί» διοίκησης και πληρεξούσιοι για την Εθνική Συνέλευση ή «Εθνική Βουλή», όπως την αποκαλούσαν τότε.
Στην Πελοπόννησο, κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ τοπικών παραγόντων που έλαβαν χώρα στη Βέρβενα και στη Ζαράκοβα, αποφασίστηκε η ανασύσταση της «Πελοποννησιακής Γερουσίας». Πρόεδρός της εκλέχθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 1832), αδελφός του πρωτοεπαναστάτη της Μολδοβλαχίας, Αλέξανδρου Υψηλάντη (1792 – 1828) και καταρτίσθηκε «οργανισμός» ανάλογος με εκείνον της Στερεάς.

Αρχικά ως έδρα της Εθνοσυνέλευσης είχε οριστεί το Άργος που προτιμήθηκε από την Τριπολιτσά, όπου είχαν ξεσπάσει επιδημίες. Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις οι πληρεξούσιοι ή «παραστάτες» ορκίστηκαν στην παλαιά εκκλησία του «Αγίου Ιωάννου» στις 2 Δεκεμβρίου. Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο διδάσκαλος του Γένους Νεόφυτος Βάμβας (1776 – 1855). Σταδιακά έφτασαν και οι καθυστερούντες εκπρόσωποι από τη Στερεά και ορισμένοι από την Πελοπόννησο και η Εθνοσυνέλευση άρχισε τις επίσημες εργασίες της στο χωριό Πιάδα (σήμερα Νέα Επίδαυρος) κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης περατώθηκαν στις 16 Ιανουαρίου του 1822.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...