Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Μνήμη Σπύρου Νόμπελη.

Αυτές τις ημέρες η σκέψη όλων των Ελλήνων βρίσκεται στη μαρτυρική Κύπρο, καθώς συμπληρώνονται 43 ολόκληρα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας κατά του προέδρου Μακαρίου και την τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου/Αυγούστου 1974 που προκάλεσε την έκτοτε κατοχή του 37% της συνολικής έκτασης της νήσου, το θάνατο εκατοντάδων αμάχων αλλά και έστειλε στην προσφυγιά χιλιάδες Ελληνοκυπρίους.

Το πρωΐ της 15ης Ιουλίου 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των χουντικών αξιωματικών της εθνοφρουράς και 5 μέρες αργότερα ο "Αττίλας" πάτησε στο νησί. Η ελληνική πλευρά, συγχυσμένη και πανικόβλητη, αντέδρασε μόνο σπασμωδικά αποστέλλοντας περιορισμένες αεροπορικές δυνάμεις.


Πρόκειται για δυο από τα αεροσκάφη τα οποία το βράδυ της 21 προς 22 Ιουλίου 1974, εκτελώντας αποστολή αυτοκτονίας, μετέφεραν στην Κύπρο του καταδρομείς της 1ης Μοίρας Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης, στην μοναδική προσπάθεια μεταφοράς ελληνικών ενισχύσεων για αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής. Εκτός από το «Νόρατλας» που καταρρίφθηκε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας, με αποτέλεσμα το θάνατο του πληρώματος και των καταδρομέων που επέβαιναν, πλην ενός, ζημιές από τα αντιαεροπορικά πυρά υπέστησαν και άλλα αεροσκάφη. 

Ο νεαρός Αιγαλιώτης δεκανέας καταδρομών Σπύρος Νόμπελης του Ιωάννη (21 ετών) ο οποίος επέβαινε στο μεταγωγικό της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Νίκη 6», τραυματίστηκε θανάσιμα από τα αντιαεροπορικά πυρά και τάφηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας. Εδώ και μερικά χρόνια ο Δήμος Αιγάλεω έχει αναγείρει ένα μνημείο για αυτόν στον περίβολο του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ήταν η γειτονιά του. Ένας μικρός πεζόδρομος στην ίδια περιοχή φέρει το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...