Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ένας χρόνος δίχως τον "Ιπτάμενο Ολλανδό"

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο, στις 24 Μαρτίου 2016 ο "αέρινος" Γιόχαν Κρόιφ (ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς ποδοσφαιριστές που έβγαλε η "γηραιά ήπειρος") έφυγε για πάντα από κοντά μας σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο Κρόιφ ήταν Ολλανδός και δόξασε το ποδόσφαιρο των "Οράνιε", με τους οποίους αγωνίσθηκε σε 48 επίσημους αγώνες από το 1966 έως το 1977, πετυχαίνοντας 33 γκολ. Με το θρυλικό νο 14 στην πλάτη, ήταν φόβητρο για τις αντίπαλες άμυνες τις οποίες υποσκέλιζε με ταχύτητα ελαφιού, χάρις σε έναν εκπληκτικό βηματισμό, κατά τον οποίο ξεπεταγόταν με αστραπιαίο τρόπο και εν-συνεχεία ξετίναζε τα δίκτυα! Ήταν θιασώτης του "ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου" και δεν άφηνε απάτητο κανένα σημείο του αγωνιστικού χώρου.


Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στον Άγιαξ (δυο φορές), στις Ισπανικές Μπαρτσελόνα και Λεβάντε, στους Λος Άντζελες Άζτεκς, στους Ουάσινγκτον Ντίπλοματς (οι δυο τελευταίοι ήταν σύλλογοι των ΗΠΑ) και στη Φέγενορντ.

Κατέκτησε με την Εθνική Ολλανδίας τη δεύτερη θέση στο Μουντιάλ του 1974 στη Γερμανία, ενώ το 1978 αρνήθηκε να ταξιδέψει για τα Τελικά του 1978 στην Αργεντινή, διαμαρτυρώμενος για το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Βιντέλα. Το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.


Εργάσθηκε επίσης σαν προπονητής, κατά σειρά σε Άγιαξ, Μπαρτσελόνα και Καταλονία. Μανιώδης καπνιστής, υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς προς τα τέλη της δεκαετία του 90. Δυστυχώς στα μέσα του 2015 διαγνώσθηκε με καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να φύγει πρόωρα από τη ζωή.

Δίκαια θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων του αθλήματος όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...