Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Σαν σήμερα: Άρχισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων!

Έργο του Ludwig Michael von Schwanthaler
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 (ή "Α΄ Έτος Ανεξαρτησίας", όπως αποκλήθηκε τότε) ξεκίνησαν οι εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων στο χωριό Πιάδα της Νέας Επιδαύρου, κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο. Αυτή ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου (υπό ίδρυση ακόμη τότε) Ελληνικού κράτους και ολοκληρώθηκε στις με την έκδοση του σχετικού ψηφίσματος ενώ ενδιάμεσα (1η Ιανουαρίου του 1821) ψηφίσθηκε το 1ο Σύνταγμα της χώρας ("Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας")


Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και της διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια). Στη Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους, το 1823 το Σύνταγμα αυτό βελτιώθηκε.
Ένα από τα σημαντικά σημεία της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης είναι η έλλειψη αναφοράς στη Φιλική Εταιρεία. Στην Εθνοσυνέλευση της Πιάδας έλαβαν μέρος πληρεξούσιοι (εκπρόσωποι) από όλες τις επαναστατημένες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...