70 χρόνια Α.Ο. Αιγάλεω City

Με την ευκαιρία του σημαντικού επιτεύγματος της ομάδας της πόλης μας –η οποία επέστρεψε στη Γ΄ Εθνική κατηγορία- αλλά και με την ευτυχή συγκυρία της συμπλήρωσης 70 ετών δράσης του ιστορικού «Α.Ο. Αιγάλεω», ένα νέο, πολύ ενδιαφέρον βιβλίο – λεύκωμα εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη.

Το 80-σέλιδο βιβλίο του κ. Νίκου Δημ. Νικολαΐδη με τίτλο «70 χρόνια Α.Ο. Αιγάλεω (1947 – 2017)» περιέχει πλήθος ιστορικών στοιχείων από την πορεία του συλλόγου, αλλά και της ίδιας της πόλης. Επιπλέον, την έκδοση διανθίζουν 60 πρωτότυπα σχέδια του συγγραφέα, στιγμιότυπα από αγώνες του Αιγάλεω κατά τη δεκαετία του ’80.

Για παραγγελίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6975816818 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο aNwDyNos@gmail.com

Για να δείτε το video από την παρουσίαση του βιβλίου, πατήστε ΕΔΩ


Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Ντοκουμέντο: Τι ψήφισαν οι Αιγαλιώτες το 1936

Το "Αθλόμετρο" παρουσιάζει σήμερα ένα πολύ σπάνιο ντοκουμέντο από την πολιτική ζωή του μεσοπολέμου. Η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Κ.Κ.Ε. δημοσίευσε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου του 1936 αρκετά από τα τελικά αποτελέσματα των κρίσιμων Βουλευτικών Εκλογών της προηγούμενης ημέρας (Κυριακή 26-1-1936) διαφόρων περιοχών της πρωτεύουσας (και όχι μόνο) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη μας (που τότε ήταν ένας απλός συνοικισμός, περίπου 7.000 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους εργατών προσφυγικής ή επαρχιακής καταγωγής)

Όπως παρατηρούμε η τότε κοινότητά μας αναγράφεται ως "Αιγάλεω" και όχι πια "Νέες Κυδωνίες", ενώ χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που έδωσε η κάλπη.


Επί συνόλου 527 (ανδρών) που ψήφισαν, τα κόμματα έλαβαν:

  • Κόμμα Φιλελευθέρων (Θεμιστοκλής Σοφούλης) 251 ψήφοι
  • Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις (Γεώργιος Κονδύλης) 120 ψήφοι
  • Λαϊκό Κόμμα (Παναγής Τσαλδάρης) 91 ψήφοι
  • Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ + Αγρότες) 38 ψήφοι
  • Κόμμα Ελευθεροφρόνων (Ιωάννης Μεταξάς, ο μετέπειτα δικτάτορας) 8 ψήφοι
  • Ενωτικόν Κόμμα (Παναγιώτης Κανελλόπουλος) 8 ψήφοι
  • Δημοκρατικός Συνασπισμός (Γ. Καφαντάρης, Αλ. Παπαναστασίου, Γ. Παπανδρέου) 7 ψήφοι
  • Άκυρα: 2
Αυτές ήταν και οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές της εποχής, καθώς στη συνέχεια επιβλήθηκε η δικτατορία της "4ης Αυγούστου", κηρύχθηκε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος (1940-41) ακολούθησαν η Κατοχή (1941-44), τα 'Δεκεμβριανά', η 'Συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος 1945) και ξανά στις κάλπες κλήθηκαν οι Έλληνες έπειτα από μια ολόκληρη και πλέον δεκαετία (άνοιξη του 1946)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου