Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ντοκουμέντο: Τι ψήφισαν οι Αιγαλιώτες το 1936

Το "Αθλόμετρο" παρουσιάζει σήμερα ένα πολύ σπάνιο ντοκουμέντο από την πολιτική ζωή του μεσοπολέμου. Η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Κ.Κ.Ε. δημοσίευσε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου του 1936 αρκετά από τα τελικά αποτελέσματα των κρίσιμων Βουλευτικών Εκλογών της προηγούμενης ημέρας (Κυριακή 26-1-1936) διαφόρων περιοχών της πρωτεύουσας (και όχι μόνο) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη μας (που τότε ήταν ένας απλός συνοικισμός, περίπου 7.000 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους εργατών προσφυγικής ή επαρχιακής καταγωγής)

Όπως παρατηρούμε η τότε κοινότητά μας αναγράφεται ως "Αιγάλεω" και όχι πια "Νέες Κυδωνίες", ενώ χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που έδωσε η κάλπη.


Επί συνόλου 527 (ανδρών) που ψήφισαν, τα κόμματα έλαβαν:

  • Κόμμα Φιλελευθέρων (Θεμιστοκλής Σοφούλης) 251 ψήφοι
  • Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις (Γεώργιος Κονδύλης) 120 ψήφοι
  • Λαϊκό Κόμμα (Παναγής Τσαλδάρης) 91 ψήφοι
  • Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ + Αγρότες) 38 ψήφοι
  • Κόμμα Ελευθεροφρόνων (Ιωάννης Μεταξάς, ο μετέπειτα δικτάτορας) 8 ψήφοι
  • Ενωτικόν Κόμμα (Παναγιώτης Κανελλόπουλος) 8 ψήφοι
  • Δημοκρατικός Συνασπισμός (Γ. Καφαντάρης, Αλ. Παπαναστασίου, Γ. Παπανδρέου) 7 ψήφοι
  • Άκυρα: 2
Αυτές ήταν και οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές της εποχής, καθώς στη συνέχεια επιβλήθηκε η δικτατορία της "4ης Αυγούστου", κηρύχθηκε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος (1940-41) ακολούθησαν η Κατοχή (1941-44), τα 'Δεκεμβριανά', η 'Συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος 1945) και ξανά στις κάλπες κλήθηκαν οι Έλληνες έπειτα από μια ολόκληρη και πλέον δεκαετία (άνοιξη του 1946)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...