Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Roy of the Rovers



Ο Ρόι και οι συμπαίκτες του από το πενάκι της Yv. Hutton

Ο εικονιζόμενος ποδοσφαιρικός άσσος ακούει στο όνομα Roy Race και είναι χαρακτήρας κόμικς, ταυτισμένος με την παγκόσμια αθλητική κουλτούρα και την ανά τον κόσμο μαγεία που σκορπάει στους φίλους της «στρογγυλής Θεάς» ένα άθλημα που έχει κατακτήσει την κορυφαία θέση στις προτιμήσεις του κοινού, εδώ και δεκαετίες. Ο Ρόυ πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της ενεργής σταδιοδρομίας του (1954 – 1993) αγωνιζόμενος για  λογαριασμό των «Ρόβερς» του Μέλτσεστερ, μιας (υποτιθέμενης) πόλης της Αγγλίας χτισμένης πλάι στον -επίσης βγαλμένο από τη φαντασία των δημιουργών της σειράς- ποταμό Μελ και που σαν έδρα τους είχαν το ομώνυμο γήπεδο («Μελ Παρκ»)

Τις περιπέτειες του Ρόυ Ρέης και του πιστού φίλου του από τα σχολικά χρόνια ΟυίλιαμΜπλάκι») Γκρέι ξεκίνησε να δημοσιεύει, απ’ το πρώτο του μάλιστα τεύχος, το βρετανικό περιοδικό «Tiger» το έτος 1954. Η έκδοση της ιστορίας (υπό τον τίτλο «Roy of the Rovers» και σε διάφορες μορφές, εβδομαδιαία ή μηνιαία) συνεχίσθηκε μέχρι και το 2001, δηλαδή για σχεδόν μισό αιώνα!

Στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα του βήματα στο περιοδικό «Zαγκόρ» του Στέλιου Ανεμοδουρά (σαν «Ρόυ Ρέις») την περίοδο 1971-72 και συνέχισε στο «Αγόρι» του Νικόλαου Δεληγιώργη με τον τίτλο «O Ρόυ ξαναγυρίζει» το χρονικό διάστημα από το 1976 έως το 1983, αλλά και αργότερα (1985 – 1992) σαν ο «O Ρόυ της Μέλτσεστερ» ή «Ο Ρόυ της Ρόβερς».

Θεωρείται δικαίως ότι η Μέλτσεστερ είναι εμπνευσμένη από την (υπαρκτή) Άρσεναλ της δεκαετίας του ’50, ενώ πρότυπο για τον χαρακτήρα του Ρόυ αποτέλεσε ο παλαιός άγγλος διεθνής άσσος Billy Wright. Ο κυριώτερος σεναριογράφος της σειράς ήταν ο Tom Tully και γνωστότερος εκδότης της ο Barrie Tomlinson. Κορυφαίοι σχεδιαστές της αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων πολλών, οι Paul Trevillion, Joe Colquhoun, Yvonne Hutton, David Sque, Mike White και Barrie Mitchell.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...